4η Διάλεξη Ακαδημαϊκής Αριστείας

Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 4η Διάλεξη Ακαδημαϊκής Αριστείας, του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) και της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου (ΣΜΙΚ). Η ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου,  φιλοξένησε ως ομιλητή τον κάτοχο του Βραβείου Νόμπελ Φυσιολογίας - Ιατρικής  2001, Βρετανό επιστήμονα Sir Paul Nurse.

Οι Διαλέξεις Ακαδημαϊκής Αριστείας, έχουν ως στόχο να φέρνουν διακεκριμένους ομιλητές, κατόχους βραβείου Νόμπελ στον τομέα των επιστημών, κοντά στο Κυπριακό κοινό. Για τέταρτη φορά, υποστηρικτές ήταν η Eurobank Cyprus Ltd ως χορηγός εκδήλωσης και η Καθημερινή ως χορηγός επικοινωνίας.

Τίτλος της διάλεξης ήταν: “Control of the Cell Cycle” και την παρακολούθησαν πέραν των 300 παρευρισκόμενων, ανάμεσα στους οποίους και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης και άλλα πρόσωπα της πολιτικής ηγεσίας, της επιστημονικής κοινότητας και φοιτητές.  Ο χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών, εξήρε την ερευνητική δραστηριότητα του ΙΝΓΚ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διεθνούς αναγνώρισης του Ινστιτούτου και ως αποτέλεσμα της Κύπρου, στη διεθνή ερευνητική κοινότητα. Επεσήμανε τη στήριξη του κράτους προς την έρευνα και την καινοτομία, στοιχεία τα οποία πρεσβεύει το Ινστιτούτο.

Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν η προβολή ενός βίντεο-μοντάζ της 30-χρονης πορείας του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου. Στην 30-χρονη πορεία του Ινστιτούτου, έχουν αναπτυχθεί η εξειδίκευση, η εμπειρία και η τεχνογνωσία, στοιχεία τα οποία οδήγησαν στη δημιουργία της αυτόνομης Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου (ΣΜΙΚ). Σκοπός της ΣΜΙΚ είναι να συμβάλει καθοριστικά στην παραγωγή και διάχυση της γνώσης και στην ανάπτυξη του ερευνητικού έργου, μέσα από τις διατριβές των φοιτητών στα εργαστήρια του Ινστιτούτου.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΣΜΙΚ και Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του ΙΝΓΚ, Καθ. Λεωνίδας Φυλακτού στο χαιρετισμό του, εξήγησε τη σημασία του τρίπτυχου μοντέλου του Ινστιτούτου, το οποίο συνδυάζει την έρευνα, τις υπηρεσίες και τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση. Τα οφέλη, συνέχισε, προς την κοινωνία είναι πολλαπλά,  αφού άμεσος επωφελούμενος των αποτελεσμάτων του αποδεδειγμένα-πετυχημένου αυτού μοντέλου είναι ο ασθενής και ως εκ τούτου, το κοινωνικό σύνολο. Υπογράμμισε το γεγονός ότι η ανάπτυξη πρωτοποριακής και καινοτόμου έρευνας στο Ινστιτούτο, αποσκοπεί στη δημιουργία νέας γνώσης για τη διάγνωση και ριζική θεραπεία των ασθενειών. Ολοκληρώνοντας, ο Καθ. Φυλακτού, ευχαρίστησε το κράτος και το Υπουργείο Οικονομικών για τη διαχρονική και έμπρακτη στήριξή του προς το Ινστιτούτο. Ευχαρίστησε το Υπουργείο Υγείας επίσης για τη διαχρονική στήριξη,  προσθέτοντας ότι από την αρχή της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, το Ινστιτούτο ήταν παρόν για να υπηρετήσει τον ασθενή. Ακολούθως, ευχαρίστησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης με το οποίο υπάρχει συνεργασία για υπηρεσίες δικανικής γενετικής. Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε πως το Ινστιτούτο γεννήθηκε από το όραμα του Δρ. Λεύκου Μίττλετον, με τη στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τις κτηριακές εγκαταστάσεις, καθώς και τη στήριξη της Lady Langley και του Κυπριακού Ιδρύματος Ερευνών για τη Μυϊκή Δυστροφία.

O επίτιμος προσκεκλημένος της βραδιάς, ήταν ο Sir Paul Nurse, Director του Francis Crick Institute. Ο διακεκριμένος Γενετιστής διετέλεσε ως Πρόεδρος του Royal Society, Chief Executive του Cancer Research UK και Πρόεδρος του Rockefeller University.  Το 2001 μαζί με τους συνεργάτες του έλαβε το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας – Ιατρικής, ενώ του έχουν απονεμηθεί και πολλοί άλλοι διεθνείς τίτλοι και τιμές από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία ανάμεσα σε άλλα κράτη.

Ο Sir Paul Nurse κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού με την παραστατική του παρουσίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας παρέθεσε  μια ανασκόπηση των εργασιών που οδήγησαν στην έρευνα που του χάρισε μερίδιο του βραβείου Νόμπελ. Ολοκληρώνοντας, ο διακεκριμένος Επιστήμονας δήλωσε ότι έχει επισκεφθεί πολλά ερευνητικά ιδρύματα διεθνώς και ότι το Ινστιτούτο είναι ανάμεσα σε αυτά που τον έχουν εντυπωσιάσει, αφού είχε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια του πρωινού να επισκεφθεί τα τμήματα του Ινστιτούτου, ενώ διέθεσε και χρόνο για να συνομιλήσει με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου.

Οι ενδιαφερόμενοι για υποβολή αίτησης στη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21, μπορούν να πληροφορηθούν για τα προγράμματα στην ιστοσελίδα της Σχολής www.cing.ac.cy/csmm/  καθώς και από το Γραφείο Εκπαίδευσης στο τηλέφωνο 22 392840.

Δειτε Επισης

Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Το ευρωπαϊκό έργο Waste Wisely Cyprus on Tour
Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού