Φόρουμ Οικονομικής Πολιτικής: Στο προσκήνιο το μέλλον της κυπριακής οικονομίας

Μαρία Καραΐσκου   27/02/2020 09:17
Φόρουμ Οικονομικής Πολιτικής: Στο προσκήνιο το μέλλον της κυπριακής οικονομίας

Φόρουμ Οικονομικής Πολιτικής: Στο προσκήνιο το μέλλον της κυπριακής οικονομίας

Μαρία Καραΐσκου   27/02/2020 09:17
Τα προβλήματα και οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας ήταν στο προσκήνιο του Φόρουμ Οικονομικής Πολιτικής που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ, το διήμερο 14-15 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία. Με κεντρικό θέμα «Κτίζοντας την Οικονομία της Επόμενης Δεκαετίας» πραγματοποιήθηκε ένα εναλλακτικό βήμα διαλόγου και κατάθεσης προτάσεων για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας. 

RELATED ARTICLESΤην ανάγκη για να παραχθεί νέος πλούτος που να κατανέμεται δικαιότερα, να λειτουργήσει το Κράτος – Πρόνοιας ως εγγυητής της κοινωνικής συνοχής αλλά και να αξιοποιηθεί το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού σε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας με κατοχυρωμένα δικαιώματα εξέφρασε από το βήμα του Φόρουμ ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Πρόσθεσε ότι προτεραιότητα του ΑΚΕΛ είναι να μην αφήσει την οικονομία να στρεβλωθεί από τα μεγάλα συμφέροντα μιας μικρής μειοψηφίας. Σταθερή οικονομία σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ είναι η οικονομία που προάγει τα συμφέροντα των πολλών και παράγει ευημερία για όλους.
 

Το μήνυμα ότι οι τράπεζες της Κύπρου θα πρέπει να βρουν άλλα προϊόντα πέραν του δανεισμού για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, έστειλε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου. Πρόσθεσε ότι οι δύο μεγάλες τράπεζες της Κύπρου σημείωσαν μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κάτι που πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες. Όσον αφορά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ανέφερε ότι η Κύπρος έχει σημειώσει εξαιρετική πρόοδο στην καταπολέμηση του, αλλά ακόμη υπάρχει δρόμος μέχρι την πλήρη εξυγίανση.

Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ Χάρης Πολυκάρπου επεσήμανε την ανάγκη να δούμε την πορεία της κυπριακής οικονομίας υπό το πρίσμα των εντεινόμενων οικονομικών ανισοτήτων, της περιβαλλοντικής κρίσης και των τεχνολογικών εξελίξεων. Την ίδια ώρα απέρριψε τον δογματισμό που εκφράζει η Κυβέρνηση με την αδυναμία υλοποίησης εναλλακτικών επιλογών στη σημερινή οικονομική πολιτική, τονίζοντας ότι το να αγνοεί κανείς αυτά τα φαινόμενα και να υποβαθμίζει τη σημασία τους είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο, όχι μόνο για την κοινωνία αλλά για τη βιωσιμότητα της οικονομίας.

Με διακεκριμένους ομιλητές από την Κύπρο και το εξωτερικό, τέθηκαν επι τάπητος ζητήματα  φορολογικής πολιτικής, πράσινης οικονομίας, εργασιακά δικαιώματα, θέματα βιωσιμότητας του σημερινού μοντέλου ανάπτυξης και αντιμετώπισης κοινωνικών ανισοτήτων καθώς και αναλύθηκαν τρόποι αντιμετώπισης της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.

Στο Φόρουμ Οικονομικής Πολιτικής παρευρέθηκαν πέραν των 450 ακροατών εκ των οποίων πολιτικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων και ακαδημαϊκοί.

Συντονιστής του φόρουμ ήταν η ΙΜΗ.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας