Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Γ. Σάββα: Η Κύπρος μπορεί να γίνει κόμβος για ξένες επενδύσεις στη βιομηχανική ανάπτυξη

Η Τσιμεντοποιία Βασιλικού Δημόσια Εταιρεία Λτδ ιδρύθηκε το 1963, ενώ ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1967 με ετήσια παραγωγή 150.000 τόνων. Οι μετοχές της είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών της Κύπρου από το 1996. O γενικός διευθυντής της Γιώργος Σάββα, μας παρουσιάζει την εταιρεία.

Αναγνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα της εγγύτητας με τη θάλασσα, η εταιρεία κατασκεύασε το λιμάνι του Βασιλικού, το οποίο από το 1984 λειτουργεί αδιάλειπτα προς όφελος της, για εξαγωγές των προϊόντων της και εισαγωγές πρώτων υλών, λειτουργώντας παράλληλα ως βιομηχανικό λιμάνι οχληρών φορτίων για εξυπηρέτηση τρίτων και αποτελεί πυρήνα ανάπτυξης του ενεργειακού κέντρου για τις εταιρείες που υπήρχαν στην περιοχή και για όσες μεταφέρουν τη λειτουργία τους εκεί. Η εταιρεία δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στους κλάδους της παραγωγής κλίνκερ και τσιμέντου και διαχειρίζεται 4 λατομεία για την εξαγωγή των πρώτων υλών.

Το 2011, ολοκληρώθηκε η ανέγερση μιας νέας υπερσύγχρονης γραμμής παραγωγής, με ετήσια δυναμικότητα 2 εκατ. τόνους. Η νέα αυτή γραμμή παρέχει πολλαπλά οικονομικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά πλεονεκτήματα, με τη χρήση της πιο σύγχρονης τεχνολογίας. Το 2014 τέθηκε σε λειτουργία το νέο σύστημα τροφοδοσίας για εναλλακτικά καύσιμα, τα οποία προέρχονται από επεξεργασία απορριμμάτων και αντικαθιστούν το 50% συμβατικών ορυκτών καυσίμων. Σκοπός μας είναι να αυξήσουμε το ποσοστό χρήσης εναλλακτικών καυσίμων σε ποσοστό πάνω από το 60%, προωθώντας έτσι περαιτέρω τη δέσμευση του επιχειρηματικού μας οργανισμού για αειφόρο ανάπτυξη.

Οι προκλήσεις
Μια πολύ σημαντική πρόκληση για την εταιρεία τα τελευταία χρόνια ήταν η συγχώνευση των δύο τσιμεντοβιομηχανιών σε συνδυασμό με την κατασκευή της νέας γραμμής παραγωγής. Πριν τη συγχώνευση η οικονομική κρίση αρχής γινομένης από την Αμερική, είχε ξεκινήσει να κάνει ορατή την παρουσία της δειλά - δειλά και στην Κύπρο, μη πραγματικά γνωρίζοντας πόσο θα μας επηρέαζε και μην έχοντας πλήρη εικόνα για πόσο καιρό θα κρατούσε. Ο κλάδος των κατασκευών στην κυπριακή οικονομία, εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ακόμα και σήμερα παρά την ισχυρή αρνητική επίδραση που έχει σε αυτόν η κρίση. Η συγχώνευση έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μια εταιρεία δυνατή και ευέλικτη, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία χρόνων δύο εταιρειών που λειτούργησαν κάτω από διαφορετικές απαιτήσεις στην αγορά. Επίσης, δημιουργήθηκε μια εταιρεία που μπορεί να καταστεί ανταγωνιστική στην εξωτερική αγορά έχοντας μια νέα μονάδα νέας και ανταγωνιστικής τεχνολογίας. Παράλληλα τα άνευ προηγουμένου γεγονότα του Μαρτίου 2013, καθώς και τα αποτελέσματα της αναταραχής του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού τομέα, διαμόρφωσαν μια νέα πραγματικότητα για την κατασκευαστική βιομηχανία πράγμα που μας ανάγκασε να στραφούμε σε νέες αγορές στο εξωτερικό αποτελώντας έτσι τη δεύτερη σημαντική πρόκληση.

Η επόμενη δεκαετία
Όσον αφορά τον κλάδο της μεταποίησης στην Κύπρο, θα λέγαμε ότι τα αριθμητικά στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί, μιλούν από μόνα τους. Ο τουρισμός, οι νομικές, οι χρηματοοικονομικές και συναφείς υπηρεσίες, ο κλάδος της ναυτιλίας και άλλα είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για τον πλούτο της χώρας. Πιστεύουμε ότι η μεταποιητική βιομηχανία της Κύπρου είναι σε θέση να σταματήσει την πτωτική της πορεία και να επανέλθει σε θετική τροχιά ενώ έχει επίσης, τη δυνατότητα και την ικανότητα να αναπτυχθεί και να παρέχει ανώτερα ποιοτικά προϊόντα όχι μόνο για την εσωτερική αγορά αλλά και για τις εξαγωγές, χρησιμοποιώντας τα πολύ καλά προσόντα του ανθρώπινου κεφαλαίου, το οποίο πολύ συχνά υποχρεώνεται να αναζητήσει ευκαιρίες στο εξωτερικό. Ίσως η Κύπρος να μπορεί να γίνει ένας πολύ καλός κόμβος για ξένες επενδύσεις στη βιομηχανική της ανάπτυξη λόγω της μοναδικής της γεωγραφικής θέσης και της γειτνίασης με μη ευρωπαϊκές αγορές.

Το μέλλον
Για τα επόμενα χρόνια στόχος μας είναι να συνεχίσουμε με το στρατηγικό μας σχέδιο, το οποίο, με λίγα λόγια, περιλαμβάνει όλες τις συνιστώσες της εστίασης της εταιρείας μας στην αειφορία. Η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και εφαρμογής καλών πρακτικών για τη συνεισφορά μας στην κυκλική οικονομία, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διαχείριση ενέργειας τόσο εσωτερικά της εταιρείας όσο και στην προσωπική ζωή του καθενός μας, είναι στόχος της εταιρείας μας, τον οποίο θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε. Επιπρόσθετα, εξίσου σημαντική πρόκληση για το μέλλον είναι η εναρμόνισή μας με νέες ευρωπαϊκές απαιτήσεις όπως είναι τα CO2 και κατανάλωση ενέργειας.

Το όραμα
Να διατηρηθούμε βιώσιμοι και σταθεροί στην πορεία και στο ποιοτικό προϊόν, το οποίο παράγουμε και διαθέτουμε στην αγορά, να παραμείνουμε ο επιθυμητός προμηθευτής των πελατών μας και ο σωστός εργοδότης για τον οποίο όλοι θα επιθυμούσαν να εργάζονται.
 
Facts & Figures
Ετήσιος τζίρος εταιρείας για το έτος 2018: €97,926,000
Προσωπικό: 250 (211 άντρες, 39 γυναίκες)
Αριθμός παραρτημάτων στην Κύπρο ή /και εξωτερικό: 1 εργοστάσιο στην περιοχή Βασιλικού

Δειτε Επισης

Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου
Η Freedom24 Super Grand Χορηγός για τον πρώτο Ολυμπιονίκη της Κύπρου Παύλο Κοντίδη