Ε. Κωνσταντίνου: Μοναδική εμπειρία για φοιτητές το CFA Institute Research Challenge

Μοναδική ευκαιρία για τους φοιτητές του χρηματοοικονομικού τομέα να περάσουν από την θεωρία στην πράξη, αναλύοντας δημόσιες εταιρείες με την ίδια μεθοδολογία που χρημοποιούν οι επαγγελματίες του χώρου, αποτελεί ο διεθνής ετήσιος διαγωνισμός CFA Institute Research Challenge που διοργανώνει το CFA Institute.

Όπως σημειώνει στο InBusinessNews, η Ελένη Κωνσταντίνου, πρόεδρος της Επιτροπής Research Challenge and University Affairs του CFA Society Cyprus, φέτος οι διαγωνιζόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να αναλύσουν την κυπριακή δημόσια εταιρεία Τσιμεντοποιία Βασιλικού, και η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον περιφερειακό διαγωνισμό Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Μέσα από την συμμετοχή τους οι φοιτητές αποκτούν εμπειρίες, ενώ έχουν την δυνατότητα να συναναστραφούν με άλλους φοιτητές και επαγγελματίες χρηματοοικονομικούς αναλυτές απ’ όλο τον κόσμο.
 
Τι είναι το CFA Institute Research Challenge;
Το CFA Research Challenge είναι ένας ετήσιος διεθνής διαγωνισμός υψηλού κύρους που διοργανώνεται από το CFA Institute, στον οποίο φοιτητές του χρηματοοικονομικού τομέα, χωρισμένοι σε ομάδες ανά ακαδημαϊκό ίδρυμα, καλούνται να αναλύσουν μια δημόσια εταιρεία της χώρας τους με την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιούν επαγγελματίες χρηματοοικονομικοί αναλυτές.

Ο διαγωνισμός είναι μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία, η οποία δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να βιώσουν για λίγο τον πραγματικό κόσμο των επιχειρήσεων, πέρα από τα όρια των θεωρητικών γνώσεων που αποκομίζουν από τα πανεπιστήμια. Φέτος, στο τοπικό σκέλος του διεθνή διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες καλούνται να αναλύσουν την κυπριακή δημόσια εταιρεία Τσιμεντοποιία Βασιλικού, και η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον περιφερειακό διαγωνισμό Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.
 
Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ποια η διαδικασία συμμετοχής;
Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν τα ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, τα οποία με πρόσκληση του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου (CFA Society Cyprus), διαμορφώνουν ομάδες αποτελούμενες από φοιτητές χρηματοοικονομικών και άλλων συναφών κλάδων. Κάθε Πανεπιστήμιο μπορεί να εκπροσωπείται από μία έως και δύο ομάδες, αποτελούμενες από 3-5 άτομα.

Ενδεικτικά, στο φετινό διαγωνισμό, έχουμε τη συμμετοχή φοιτητών από το Cyprus International Institute of Management (CIIM), το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, το UCLAN Cyprus, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, οι οποίοι καλούνται να αναλύσουν την Τσιμεντοποιία Βασιλικού και να αξιολογούν την τιμή διάθεσης της μετοχής της εταιρείας.
 
Ποια είναι τα στάδια του διαγωνισμού και ποια είναι τα κριτήρια για να στεφθεί κάποιος νικητής;
Ο διαγωνισμός αποτελείται από δύο σκέλη, με το καθένα να αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής βαθμολογίας. Στο πρώτο σκέλος, οι ομάδες καλούνται να υποβάλουν μια δεκασέλιδη χρηματοοικονομική έκθεση (equity research report) σχετικά με την εκτίμηση της αξίας της μετοχής της εταιρείας, ενώ στο δεύτερο σκέλος, οι φοιτητές της κάθε ομάδας παρουσιάζουν την επενδυτική τους πρόταση, ενώπιον επιτροπής αξιολόγησης σε ειδική τελετή, που φέτος θα διεξαχθεί στις 21 Φεβρουαρίου. Νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα που συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο διαγωνισμός περιλαμβάνει κατ’ ιδίαν συνάντηση με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εισηγμένης εταιρείας, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να βιώσουν για λίγο τον πραγματικό κόσμο των επιχειρήσεων. Ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι ομάδες συμμετέχουν σε διάφορα εργαστήρια που γίνονται από εθελοντές πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς αναλυτές, με στόχο, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη τεχνικών και δεξιοτήτων για επαγγελματικές παρουσιάσεις.
 

 
 
Ποιο είναι το έπαθλο για τον νικητή και ποια είναι η συνέχεια;
Τα μέλη της νικήτριας ομάδας θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στον αντίστοιχο περιφερειακό διαγωνισμό CFA Research Challenge, απ’ όπου θα προκύψει η ομάδα που θα εκπροσωπήσει την ήπειρο στον τελικό, διεθνή διαγωνισμό. Φέτος, η νικήτρια ομάδα από την Κύπρο θα ταξιδέψει στην Ιορδανία στις 1-2 Απριλίου 2020 για τον περιφερειακό διαγωνισμό Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής για την ανάδειξη του εκπροσώπου της Ευρώπης στον παγκόσμιο τελικό CFA Research Challenge, που θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη στις 20-22 Απριλίου 2020. Είναι μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία για τους φοιτητές που έχουν την ευκαιρία να συναναστραφούν με άλλους φοιτητές και επαγγελματίες χρηματοοικονομικούς αναλυτές απ’ όλο τον κόσμο.
 
Ποια ήταν η εμπειρία των ομάδων που εκπροσώπησαν την Κύπρο τα προηγούμενα χρόνια;
Όλες οι ομάδες που εκπροσώπησαν την Κύπρο διεθνώς, επιστρέφουν πίσω με βαλίτσες γεμάτες γνώση και εμπειρία, ενώ η συμμετοχή τους σε έναν τέτοιο διαγωνισμό υψηλού κύρους αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσόντα που μπορεί να αποκτήσει ένας φοιτητής που θέλει να ενταχθεί στον χρηματοοικονομικό τομέα. Είναι για αυτόν τον λόγο που στο διαγωνισμό CFA Research Challenge υπολογίζεται πως συμμετέχουν παγκοσμίως περισσότεροι από 6.100 φοιτητές από περισσότερα από 1.000 Πανεπιστήμια 95 χωρών.
 
Μέσα από τέτοιους διαγωνισμούς, ποια είναι η εμπειρία των εθελοντών μελών του CFA Society Cyprus και των διαγωνιζόμενων;
Το CFA Research Challenge είναι μια πολύτιμη εκπαιδευτική εμπειρία, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές να έρθουν σε επαφή με το μελλοντικό επαγγελματικό τους περιβάλλον. Εκπαιδευτικοί διαγωνισμοί όπως είναι το CFA Research Challenge, συμβάλουν στο να μάθουν οι διαγωνιζόμενοι βέλτιστες πρακτικές, πέρα των θεωρητικών γνώσεων, με σημείο ενδιαφέροντος την εφαρμογή τους στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Παράλληλα, τέτοιοι διαγωνισμοί αποτελούν μια ξεχωριστή ευκαιρία και για τους εθελοντές, είτε ενεργούν υπό την ιδιότητα του μέντορα είτε του κριτή, καθώς με τη δική τους συμβολή, μέσα από τη διεύρυνση της κατανόησης και των γνώσεων των διαγωνιζομένων, επιτυγχάνεται η προβολή και προαγωγή του τομέα τους, αλλά και η συναναστροφή με τους αναλυτές του μέλλοντος.
 
 

 

 

Δειτε Επισης

ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»
ΙΝ Business Awards: Βραβείο στο City of Dreams Mediterranean στην κατηγορία «Τουρισμός-Ξενοδοχεία-Αναψυχή-Εστίαση»