EY: Συνεχίζεται η ανοδική τάση για Συγχωνεύσεις και Εξαγορές, παρά την γεωπολιτική αστάθεια

Το 58% των στελεχών των εταιρειών τεχνολογίας, μέσων ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και τηλεπικοινωνιών (TMT) προβλέπουν ότι θα προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές (Σ&Ε) στους επόμενους 12 μήνες, έναντι 42% τον περασμένο χρόνο, παρά το γεγονός ότι  αναφέρουν τη ρυθμιστική και γεωπολιτική αβεβαιότητα, ως βασική εξωτερική απειλή για την ανάπτυξη . Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκδοση της έκθεσης της EY Global Capital Confidence Barometer (CCB), η οποία διαπιστώνει, επίσης, ότι το 63% των στελεχών των εταιρειών TMT παγκοσμίως αναμένουν μεγάλου μεγέθους συναλλαγές (μεγαλύτερες των 10 δις δολαρίων) στους επόμενους 12 μήνες.

Η αισιοδοξία ενισχύεται και από την ισχυρή εμπιστοσύνη προς τις οικονομικές συνθήκες με το 77% των στελεχών να αναμένουν ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία και το 58% να δηλώνουν, ότι δεν περιμένουν να υπάρξει οικονομική επιβράδυνση μεσοπρόθεσμα. Το 80% αναμένουν, επίσης, μια αύξηση στις διατομεακές Σ&Ε, με καταλύτη την ανάγκη για επιτάχυνση των επενδύσεων στην τεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Η τάση για συμφωνίες στον κλάδο τεχνολογίας παραμένει στα ίδια επίπεδα, παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις
Παρά την μείωση των Σ&Ε στον κλάδο τεχνολογίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, τα στελέχη του κλάδου συνεχίζουν να επιθυμούν την σύναψη συμφωνιών. Το 59% των ερωτηθέντων αναμένουν να προχωρήσουν σε Σ&Ε στους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 40% που σημειώθηκε τον περασμένο χρόνο και 7% ανώτερο του μέσου ποσοστού που καταγράφεται σε όλους τους κλάδους.

Τα περισσότερα στελέχη (83%) αναμένουν, επίσης, να δουν ανάπτυξη του κλάδου, ποσοστό μειωμένο έναντι της πιο αισιόδοξης εκτίμησης που καταγράφηκε το περασμένο εξάμηνο (92%), λόγω της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Οι Σ&Ε αποτελούν τον ταχύτερο δρόμο προς την ανάπτυξη για τις εταιρείες των μέσων επικοινωνίας και ψυχαγωγίας
Η ανοδική πορεία των συμφωνιών για τις εταιρείες μέσων επικοινωνίας και ψυχαγωγίας αναμένεται να συνεχιστεί, σύμφωνα με την CCB. Το 59% των στελεχών αναμένει να προχωρήσει σε Σ&Ε τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό αυξημένο έναντι του 42% του Οκτωβρίου 2018. Το 60% αναμένουν περισσότερα  megadeals (συμφωνίες που ξεπερνούν το ένα δις δολάρια) τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 79%, έναντι 48% πέρσι, εκτιμούν ότι η οικονομία του κλάδου θα βελτιωθεί.  

Σε έναν κλάδο που βασίζεται κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό, το 63% των ερωτηθέντων αναφέρουν, ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην προσέλκυση ταλέντου, ειδικά στελεχών που διαθέτουν τεχνολογικές και άλλες εξειδικευμένες δεξιότητες. Επιπλέον, πίεση δημιουργεί και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από τις εταιρείες startups, με το 24% να δηλώνουν, ότι ο μεγαλύτερος αντίκτυπος του τεχνολογικού μετασχηματισμού είναι η είσοδος νέων παικτών στην αγορά. 

Η ψηφιοποίηση και ο μετασχηματισμός του χαρτοφυλακίου οδηγούν σε ενεργές συμφωνίες για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών
Η πρόθεση για σύναψη συμφωνιών παραμένει ισχυρή για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, με το 50% των στελεχών να ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε εξαγορές τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο που βρίσκεται στο 46%. Αυτό χαρακτηρίζεται από την ανάγκη για μετασχηματισμό των χαρτοφυλακίων, με το 55% των στελεχών να σχεδιάζουν να αναθέσουν εξωτερικά ή να αποεπενδύσουν από ορισμένες από τις τρέχουσες δραστηριότητές τους. Σχεδόν το ένα τρίτο (31%) των στελεχών θεωρούν τον ανταγωνισμό από τους ήδη υπάρχοντες ανταγωνιστές και τους νεοεισερχόμενους στην αγορά, ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη.

Η έκθεση CCB υπογραμμίζει, ότι οι νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και του 5G, αποτελούν ένα κρίσιμο στοιχείο εστίασης των εταιρειών τηλεπικοινωνιών. Πράγματι, το 87% πιστεύουν, ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιοριστεί η συνολική επιχειρηματική στρατηγική.

Αναφερόμενος στα ευρήματα της έρευνας, ο Στέλιος Δημητρίου, Συνέταιρος και επικεφαλής Συναλλακτικών Συμβουλευτών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, σχολιάζει: «Παρά την γεωπολιτική αβεβαιότητα, τις εμπορικές και δασμολογικές διαμάχες, την αβεβαιότητα σχετικά με την κατεύθυνση της αγοράς και τις μέτριες αποδόσεις πρόσφατων δημόσιων προσφορών εταιρειών τεχνολογίας, οι περισσότερες επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας αλλά και ενημέρωσης και ψυχαγωγίας εξετάζουν το ενδεχόμενο Σ&Ε. Ωστόσο, ο χαρακτήρας των Σ&Ε μεταβάλλεται σταδιακά. Δεν αποτελεί πλέον μόνο ένα γρήγορο δρόμο προς την ανάπτυξη, αλλά και ένα εργαλείο για την απόκτηση νέων δυνατοτήτων, τεχνογνωσίας και ανθρώπινου ταλέντου και για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού».

Για περισσότερες πληροφορίες για τα ευρήματα της CCB για την Τεχνολογία, τα Μέσα Επικοινωνίας και Ψυχαγωγίας και τις Τηλεπικοινωνίες, επισκεφθείτε τις ειδικές σελίδες της EY.

Δειτε Επισης

Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards