Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Στον Φάνο Επιφανίου το Lifetime Achievement Award

Το Τιμητικό Βραβείο Lifetime Achievement Award απονεμήθηκε στον Φάνο Επιφανίου, Πρόεδρο του Ομίλου Εταρειών  Φάνος Ν. Επιφανίου Δ.Ε. Λτδ.
 
O Φάνος Επιφανίου γεννήθηκε το 1934 στο χωριό Μηλιά της Αμμοχώστου. Η οικογένειά του με πέντε παιδιά, ασχολείτο με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και το εμπόριο ζώων και γάλακτος στην επαρχία Αμμοχώστου. Από εκεί άντλησε το πνεύμα του επιχειρείν, που καθόρισε την επαγγελματική του πορεία.

Απόφοιτώντας από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, εργάστηκε στην Τράπεζα Κύπρου, παράλληλα με σπουδές στα ασφαλιστικά, μεταπηδώντας αργότερα στις Γενικές Ασφάλειες Κύπρου.

Το βάπτισμά του ως επιχειρηματία έγινε το 1956, με μετοχικό μερίδιο σε συνεταιρισμό στην Αμμόχωστο στον τομέα των οικοδομικών υλικών. Το 1959, σε ηλικία 25 χρονών, ίδρυσε τη δική του επιχείρηση με βάση την Αμμόχωστο, που έμελλε να εξελιχθεί στον σημερινό όμιλο Επιφανίου.
 
Η επιχείρηση είχε αναπτυξιακή πορεία, ακολουθώντας την άνοδο του τουρισμού και της εξαγωγικής δραστηριότητας μέσω του λιμανιού της Αμμοχώστου. Πελάτες και συνεργάτες της εταιρείας είχαν τη βάση τους σε ολόκληρη την επαρχία, από την Καρπασία μέχρι τα Κοκκινοχώρια.

Από την ίδρυση της εταιρείας μέχρι το 1974, ο Φάνος Επιφανίου επέκτεινε τις δραστηριότητές της σε πολλούς τομείς, πέρα από τα οικοδομικά υλικά, και επένδυσε σε καταστήματα και αποθηκευτικούς χώρους. Ταυτόχρονα, ίδρυσε μαζί με τα αδέλφια του δραστηριότητα συλλογής και ανακύκλωσης παλιών μετάλλων και χαρτιού.

H Τουρκική Εισβολή ανέκοψε την πορεία της εταιρείας, αφού όλα τα περιουσιακά της στοιχεία έμειναν στα κατεχόμενα. Ο Φάνος Επιφανίου, με τη σύζυγο και τα παιδιά τους, έφυγαν πρόσφυγες από την Αμμόχωστο στη Δεκέλεια, από εκεί στη Λεμεσό και κατέληξαν στην Αθήνα, όπου φιλοξενήθηκε η οικογένεια για ένα χρόνο από συνεργάτες, ενώ ο ίδιος εργαζόταν έντονα στην Κύπρο, ώστε να επαναδραστηριοποιήσει την εταιρεία.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, με τη βοήθεια των παιδιών του που εργάζονται πλέον στην εταιρεία, ανέλαβε διάφορες πρωτοπόρες ενέργειες, που ανέπτυξαν τον οργανισμό, εισάγοντας ταυτόχρονα νέα προϊόντα και τεχνολογίες στην αγορά των κατασκευών.

Συγκεκριμένα, ιδρύθηκε το 1985 η εταιρεία Domoplex για την παραγωγή δομικού πλέγματος. Από νωρίς προωθήθηκε η χρήση θερμομονωτικών δομικών στοιχείων, όπως το τούβλο Ytong. Προστέθηκαν στη σειρά προϊόντα θέρμανσης και υδραυλικών με εξαγορά της εταιρείας Hydrotherm. Αναπτύχθηκε η αντιπροσωπεία των κλιματιστικών Daikin και προωθήθηκαν τεχνολογίες όπως το VRV και οι αντλίες θερμότητος.

Ιδρύθηκε η μονάδα μεταποίησης μεταλλικών στοιχείων κάτω από την εταιρεία Stelmeco.

Δημιουργήθηκε η επωνυμία Epiphaniou Energy, που προωθεί τη χρήση υλικών για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.

Στην πορεία ιδρύθηκε η Big Solar Cyprus για προώθηση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Παράλληλα ενισχύθηκε το τμήμα Bath & Floors της εταιρείας με αναβαθμισμένους εκθεσιακούς χώρους και σύναψη νέων συνεργασιών όπως η μάρκα Laufen.

Στις σειρές προστέθηκε τμήμα αλουμινίων σε συνεργασία με την ελληνική ΕΤΕΜ και πιο πρόσφατα σειρά χημικών επισκευαστικών υλικών.

Στη διάρκεια της καριέρας του, ο Φάνος Επιφανίου είχε έντονη ενασχόληση με τα κοινά.

Η ανάμειξή του στον επιμελητηριακό θεσμό ξεκίνησε από το 1964 και συνεχίζει ενεργή μέχρι σήμερα. Διετέλεσε πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αμμοχώστου από το 1974 μέχρι το 1984, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην επανέναρξη της δραστηριοποίησης των προσφύγων. Ήταν πρόεδρος του ΚΕΒΕ για δυο θητείες, από το 1990 έως κι το 1996, ενώ υπηρέτησε και ως Δήμαρχος Αμμοχώστου για έξι μήνες κατά το 1990.
Ζει στη Λευκωσία μαζί με τη σύζυγό του, Μηλίτσα, διατηρώντας ενεργή ανάμειξη στις επιχειρήσεις, μαζί με τα παιδιά του, Νικόλα, Άντρη και Μαρίνα, που έχουν αναλάβει τη διεύθυνση της εταιρείας.

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου