Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

EY: Απαραίτητος ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών υγείας

Ο κλάδος της υγείας γίνεται ολοένα και πιο πελατοκεντρικός, συμμετοχικός, οικονομικά αποδοτικός και προσανατολισμένος στα αποτελέσματα, ωστόσο έχει καθυστερήσει ως προς την ενσωμάτωση της αυτοματοποίησης και της τεχνολογίας στις δραστηριότητές του.

Αυτό, προκύπτει από την έκθεση της EY New Horizons 2019: An EY NextWave Health Report, η οποία εξετάζει την μετάβαση από τη φάση του σχεδιασμού του συστήματος υγείας του μέλλοντος, στην υλοποίησή του.
  
Η έκθεση υπογραμμίζει, ότι οι επενδυτές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιστεύουν, ότι το μέλλον του κλάδου υγείας βρίσκεται στην τεχνολογία. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων επενδύουν όλο και περισσότερο σε τεχνολογίες υγείας, στη διαχείριση των ασθενών σε ιδιωτικά ιατρεία και στον τομέα των ασθενών ημερήσιας νοσηλείας, συμπεριλαμβανομένων των επειγόντων περιστατικών και της κατ’ οίκον ιατρικής φροντίδας. Μεταξύ του 2014 και του 2018, η συμμετοχή του τομέα της υγείας στις συμφωνίες εταιρειών ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου (ΡΕ) στις ΗΠΑ αυξήθηκε από το 8,3% στο 12,2%. Μία στις επτά εταιρείες ΡΕ έκανε τουλάχιστον μία επένδυση στον κλάδο της υγείας το 2018, εστιάζοντας στην κλινική αποδοτικότητα και την κανονιστική συμμόρφωση. 

Επιπλέον, η έκθεση διαπιστώνει ότι μόνο ένας στους τέσσερις καταναλωτές πιστεύει ότι το σύστημα υγείας είναι καινοτόμο, σε σύγκριση με άλλους κλάδους που έχουν περάσει στην ψηφιακή εποχή, όπως το λιανικό εμπόριο και ο τραπεζικός τομέας. Γενικά, ο κλάδος της υγείας – σε σχέση με άλλους κλάδους – καθυστερεί να υιοθετήσει τις ψηφιακές τεχνολογίες τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους γιατρούς. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το 25% των καταναλωτών στην Ολλανδία και το 21% των γιατρών στην Αγγλία θεωρούν ότι το σύστημα υγείας λειτουργεί ικανοποιητικά.  

Μακροπρόθεσμα, η αξία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της υγείας δεν θα προέρχεται απαραίτητα από την κατοχή δεδομένων, αλλά από τις σχέσεις και την πρόσβαση σε ακόμα μεγαλύτερες πηγές δεδομένων, τα οποία θα επιτρέψουν την δημιουργία πληροφορίων και αλγορίθμων, που, με τη σειρά τους, θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα σημαντικά για τους καταναλωτές που πληρώνουν για την υγεία και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Προκειμένου να οικοδομηθεί το δικτυωμένο περιβάλλον υγείας του αύριο, είναι απαραίτητο να υπάρχουν ανοιχτές ψηφιακές υποδομές, οι οποίες να συνδέουν όλους τους ενδιαφερόμενους και να υποστηρίζουν την ανεμπόδιστη, αλλά αδειοδοτημένη, ροή πληροφοριών. Αυτές οι υποδομές, σε συνδυασμό με πρότυπα  δεδομένων ανοιχτού κώδικα (open source data standards), τα οποία υπερβαίνουν την απλή εφαρμογή των προγραμματιστικών διεπαφών και των μοντέλων των κλινικών δεδομένων, είναι  ιδιαίτερα σημαντικές προϋποθέσεις του οράματός μας για τον αναδυόμενο και συμμετοχικό κόσμο της υγείας, στον οποίο ζούμε. 

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, Συνέταιρος και Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, παρατηρεί: «Η ψηφιακή επανάσταση και ο τεράστιος όγκος των διαθέσιμων δεδομένων μεταβάλλουν δραματικά τον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι επιχειρήσεις  ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα πρέπει να αναπτύξουν, να αγοράσουν ή να δημιουργήσουν συνεργασίες για  τη δημιουργία λύσεων πληροφορικής που θα επιτρέπουν την ανεμπόδιστη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, περιλαμβανομένων των καταναλωτών υγείας που κατέχουν τα δεδομένα αλλά και των επιχειρήσεων που παρέχουν τα εργαλεία για να τα συγκεντρώνουν. Πάνω απ' όλα, θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτες και να επιδιώξουν σημαντικές αλλαγές στην εταιρική τους κουλτούρα».

Για να διαβάσετε την έρευνα New Horizons 2019: An EY NextWave Health Report, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  ey.com/newhorizons. 

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου