Tριάντα χρόνια ζωής και προσφοράς στην κυπριακή κοινωνία

Τεράστια είναι τα κοινωνικονομικά οφέλη για την Κύπρο από την καθημερινή εργασία του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), το οποίο μέσα στα 30χρόνια της λειτουργίας του έχει προσφέρει περισσότερες από ενάμιση εκατομμύριο κλινικές και εργαστηριακές υπηρεσίες. «Το πιο σημαντικό επίτευγμα του Ινστιτούτου είναι ότι μέσα από τις υπηρεσίες του αλλά και τα ερευνητικά προγράμματά του έχουν επωφεληθεί χιλιάδες συμπατριώτες μας, οι οικογένειές τους αλλά και η πολιτεία γενικότερα» ανέφερε ο Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου καθηγητής Λεωνίδας Φυλακτού. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο καθ. Φυλακτού ανέφερε ότι η προστιθέμενη αξία που δημιούργησε το Ινστιτούτο στη χώρα μας δεν μπορεί να μετρηθεί αλλά μπορεί να γίνει πολύ αντιληπτή: Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει ωφεληθεί από το έργο του Ινστιτούτου είτε αυτό αφορά την έγκαιρη πρόληψη, την έγκυρη διάγνωση αλλά και τη σωστή αντιμετώπιση των ασθενειών με τεράστια οφέλη για τις ίδιες τις οικογένειες αλλά και για το κράτος.

«Με την ένταξή μας στο Γενικό Σύστημα Υγείας από την πρώτη κιόλας μέρα, ο σκοπός μας παραμένει ο ίδιος» συμπλήρωσε και προέβη σε μια ιστορική αναδρομή στην ίδρυση του Ινστιτούτου το 1990, κάνοντας ειδική αναφορά στον δρα Λεύκο Μίτλετον και το Σύνδεσμο Μυοπαθών Κύπρου.
 
Σήμερα, λοιπόν, συμπλήρωσε ο καθ. Φυλακτού, τριάντα χρόνια μετά, είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι διανύουμε μια σημαντική περίοδο στην ιστορία του Ινστιτούτου, την επέκτασή του με την ανέγερση του νέου κτηρίου του Ινστιτούτου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια και τον πολλαπλασιασμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων προς όφελος της πατρίδας μας. «Φιλοδοξούμε το νέο κτήριο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την έρευνα στη χώρα μας» ανέφερε και ευχαρίστησε την πολιτεία, την κυβέρνηση, τη Βουλή, τους χορηγούς και υποστηρικτές αλλά ιδιαίτερα την κυπριακή κοινωνία και τους εθελοντές για τη διαχρονική στήριξη.
 
Όπως είπε,  όραμα του Ινστιτούτου από την ίδρυσή του είναι να λειτουργεί ως ακαδημαϊκό, τριτοβάθμιο ιατρικό, ερευνητικό κέντρο αριστείας και αναφοράς στους τομείς στους οποίους εξειδικεύεται. «Χρόνο με το χρόνο ερχόμαστε πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματος αυτού, γεγονός που μας κάνει περήφανους και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε» πρόσθεσε ο καθ. Φυλακτού.
 
Ο καθ. Φυλακτού ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο μήνα, το Ινστιτούτο θα φιλοξενήσει το νομπελίστα Πολ Νερς, Εκτελεστικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Κρικ, του μεγαλύτερου Iνστιτούτου βιοιατρικών επιστημών στην Ευρώπη, πρώην πρόεδρο της Βασιλικής Εταιρείας της Βρετανίας. Ο σερ Νερς θα είναι ο κύριος ομιλητής στη διάλεξη Ακαδημαϊκής Αριστείας που διοργανώνει το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και η Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου.
 
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ιωάννης Μάτσης, ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στους τρεις πυλώνες δράσης του Ινστιτούτου (ιατρικές υπηρεσίες, εκπαίδευση και επιστημονική έρευνα), που πρωταρχικό σκοπό έχουν την υγεία και ευημερία των συνανθρώπων μας, μέσα από την πρόληψη των ασθενειών, τις εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες, την επιστημονική έρευνα και την ακαδημαϊκή κατάρτιση. Ειδικά για τον τομέα των υπηρεσιών ο κ. Μάτσης ανέφερε ότι το Ινστιτούτο παρέχει πάνω από 500 διαφορετικές εξετάσεις ετησίως, οι περισσότερες των οποίων είναι μοναδικές για την Κύπρο. Διεκπεραιώνει επίσης περισσότερες από 40.000 εργαστηριακές υπηρεσίες ετησίως, ενώ οι ασθενείς που το επισκέπτονται ανέρχονται στις 7.000 κάθε χρόνο.  «Από τον Ιούνιο του 2019, το Ινστιτούτο υποστηρίζει και προσφέρει τις υπηρεσίες του μέσα από το ΓΕΣΥ, την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας στην Κύπρο μας» συμπλήρωσε ο κ. Μάτσης.
 
Στο ερευνητικό πεδίο, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου δημοσιεύουν κατά μέσο όρο ετησίως πάνω από 60 επιστημονικά άρθρα ενώ παράλληλα διεκπεραιώνουν έρευνα που αποκτούν από ανταγωνιστικά πρωτοποριακά προγράμματα, 55 κατά μέσο όρο ετησίως και αφορούν ασθένειες του κυπριακού πληθυσμού.
 
Στον τομέα της εκπαίδευσης, όντας ένα ακαδημαϊκό κέντρο, όπου φοιτητές, επιστήμονες και γιατροί μπορούν να εκπαιδευτούν στις Κλινικές και Εργαστήρια του, πάνω από 60 φοιτητές έχουν ολοκληρώσει τις διδακτορικές τους σπουδές στο Ινστιτούτο, σε συνεργασία μα πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού, ενώ εκατοντάδες φοιτητές Μάστερ έχουν εκπαιδευτεί στα τμήματα του Ινστιτούτου.  Μετά τη λειτουργία της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου το 2012, μέσα από την οποία παρέχονται 7 προγράμματα Μάστερ και Διδακτορικό, μέχρι τώρα έχουν αποφοιτήσει 154 φοιτητές.

Δειτε Επισης

Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά
Επίσκεψη ομάδας εργαζομένων της Gordian στο Κέντρο Υπηρεσιών «ΣΕΑΝΑ»
Την Τρίτη η 63η ετήσια γενική συνέλευση της ΟΕΒ
Το EUHeyDay πάει Πάφο