Μ. Μιχαήλ: Ελπιδοφόρα επιλογή για διεθνείς επενδυτές

Ελπιδοφόρα επιλογή για διεθνείς επενδυτές χαρακτήρισε την περιοχή Αμμοχώστου ο πρόεδρος του Invest Cyprus Μιχάλης Μιχαήλ μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου Τhe Cyprus Famagusta Investment Roadshow που πραγματοποιείται στο Τελ Αβίβ. Ο κ. Μιχαήλ υπογράμμισε πως η Κύπρος παρουσιάζει μια σειρά από στρατηγικά πλεονεκτήματα ως προορισμός επενδύσεων και ως προηγμένο επιχειρηματικό κέντρο.

Ο κ. Μιχαήλ τόνισε πως η χώρα μας κερδίζει ολοένα και περισσότερο δυναμική ως πρωταρχικός προορισμός για επενδύσεις καθώς βρίσκεται στρατηγικά στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία και προσφέρει πλήρη πρόσβαση στη μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο, καθώς και σε άλλες αγορές υψηλής ανάπτυξης, όπως η Ινδία, η Κίνα και η περιοχή MENA.

«Προσφέροντας σταθερότητα, ισχυρή προστασία των επενδυτών και ένα ισορροπημένο, διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων, η μικρή μας αλλά δυναμική χώρα αποτελεί ήδη κόμβο για τις διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες. Είναι μπροστά από τους ανταγωνιστές της στον τομέα της δημιουργικότητας και της υποδομής, και διαθέτει ένα πολύ εξειδικευμένο και πολύγλωσσο εργατικό δυναμικό».

Υπογράμμισε πως η Κύπρος διαθέτει μια ισχυρή οικονομία, ενώ τα τελευταία χρόνια ενίσχυσε περαιτέρω το επιχειρηματικό της κλίμα, την υγιή ρύθμιση και το ιδιαίτερα ελκυστικό φορολογικό καθεστώς, εισάγοντας μια σειρά γενικών και τομεακών κινήτρων, πολλά οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα άτομα. «Και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι το χαμηλό λειτουργικό κόστος και οι επαγγελματικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας έτοιμες να καλύψουν όλες τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των επενδυτών. Ωστόσο, τα κυριότερα χαρακτηριστικά της Κύπρου δεν επικεντρώνονται μόνο στις επιχειρηματικές πτυχές, αλλά και στην αξιοζήλευτη ποιότητα ζωής που προσφέρει. Εκτός από την ηλιοφάνεια και τη φυσική ομορφιά που διαρκεί όλο το χρόνο, αυτό που θέτει εκτός Κύπρου είναι η πολυεθνική, φιλόξενη και ασφαλής κοινωνία, καθιστώντας τη χώρα έναν τόπο όπου οι άνθρωποι όχι μόνο θέλουν να εργαστούν αλλά και να ζήσουν. Το κυριότερο είναι ότι η Κύπρος έχει επιτύχει να δείξει στον κόσμο ότι είναι μια πολύ ανθεκτική χώρα με ισχυρή ραχοκοκαλιά, προσφέροντας αξιοπιστία, αξιοπιστία και πολλές ευκαιρίες στους επενδυτές. Σημαντικές επενδύσεις έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια σε διάφορους οικονομικούς τομείς, οι οποίες υποστηρίζονται σημαντικά από τις εισροές ξένων κεφαλαίων».

Η περιοχή της Αμμοχώστου, ανέφερε ο κ. Μιχαήλ, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στο νησί με αμμώδεις παραλίες, πολυτελή θέρετρα και φυσικά ποικίλες εμπειρίες. Τα νέα ξενοδοχεία 5 αστέρων στην περιοχή ανοίγουν το δρόμο για την αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων κλινών κατά 18%, ενώ αναπτύσσονται δύο μαρίνες: η Μαρίνα Παραλιμνίου και η Μαρίνα Αγίας Νάπας, έργο εκτιμώμενης επένδυσης €220 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε στάδιο κατασκευής και αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως το 2021. Στο στάδιο του σχεδιασμού βρίσκονται πολλές εξελίξεις σε πολλά εκατομμύρια, ενώ αποτελούν μέρος πολυποίκιλων τουριστικών εξελίξεων που περιλαμβάνουν ξενοδοχεία, διαμερίσματα, βίλες και άλλα καταλύματα αναψυχής.

«Η Κύπρος υποστηρίζει ένα ποικίλο μοντέλο ανάπτυξης. Ο τομέας των ακινήτων και ο τουρισμός υπήρξαν πάντα βασικοί παράγοντες ανάπτυξης, μαζί με τη ναυτιλία, όπου η Κύπρος φιλοξενεί το μεγαλύτερο τρίτο κέντρο διαχείρισης πλοίων και το τρίτο μεγαλύτερο στόλο στην ΕΕ. Ωστόσο, προσπαθούμε να εμπλουτίζουμε συνεχώς την προσφορά προϊόντων μας και να αναπτύσσουμε και να προωθούμε ευκαιρίες σε νέους οικονομικούς τομείς, όπως η ενέργεια, τα επενδυτικά κεφάλαια, η έρευνα και η καινοτομία και η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ως ευέλικτη και οικονομικά συμφέρουσα δικαιοδοσία, η Κύπρος γίνεται γρήγορα ένας σημαντικός παίκτης στον κλάδο των Ταμείων της ΕΕ με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία σχεδόν τετραπλασιάστηκε από το 2013. Επιπλέον, η Κύπρος φιλοδοξεί να καταστεί κορυφαίο εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο αριστείας στην περιοχή, προωθώντας τη συνεργασία με τα ξένα πανεπιστήμια και την προώθηση της διακρατικής εκπαίδευσης.

Οι ανακαλύψεις υδρογονανθράκων και η συνεχής παρουσία και δραστηριότητα των παγκόσμιων ενεργειακών κολοσσών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, καθιστούν την Κύπρος έναν αυξανόμενο ενεργειακό κόμβο και έναν ελπιδοφόρο μελλοντικό προμηθευτή ενέργειας για την περιοχή. Για το σκοπό αυτό, η ισχυρή περιφερειακή συνεργασία διαδραματίζει ζωτικό ρόλο και η ενέργεια έχει αποτελέσει έναυσμα για τη διαμόρφωση αυτών των πολύ σημαντικών διμερών και τριμερών μηχανισμών που προωθούν οι κυβερνήσεις μας, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα θετικό μέλλον για την ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»
ΙΝ Business Awards: Βραβείο στο City of Dreams Mediterranean στην κατηγορία «Τουρισμός-Ξενοδοχεία-Αναψυχή-Εστίαση»