Σ. Χειμώνας: Επενδυτικές ευκαιρίες σε αρκετούς τομείς της Οικονομίας

Στρατηγική χαρακτήρισε τη γεωγραφική θέση της Κύπρου, ενώ ανέπτυξε το προφίλ της κυπριακής οικονομίας όπως επίσης και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου Στέλιος Χειμώνας στο πλαίσιο του συνεδρίου Τhe Cyprus Famagusta Investment Roadshow που πραγματοποιείται στο Τελ Αβίβ από την Τουριστική, Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Αμμοχώστου (ΤΕΒΕΑ).

Συγκεκριμένα ο κ. Χειμώνας επισήμανε πως η συμμετοχή της Κύπρου στην ευρωζώνη προσφέρει σταθερότητας, ο τομέας παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών βρίσκεται σε αρκετά υψηλό επίπεδο, διαθέτει ελκυστικό φορολογικό σύστημα ενώ ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο προσφέρεται σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να μεταφέρουν την έδρα τους.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως μετά το 2013 οι δείκτες της Οικονομίας καταγράφουν συνεχή άνοδο με τον ρυθμό ανάπτυξης να κυμαίνεται γύρω στο 3% μέχρι και το 2022, η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 5% το 2022 και το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 78% του ΑΕΠ. Όπως υπογράμμισε η κυπριακή Οικονομία είναι δομημένη στη βάση ενός ευρύ φάσματος παροχής υπηρεσιών σε διάφορους τομείς όπως τουρισμός, ναυτιλία, ενέργεια, ακίνητα, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, εκπαίδευση, ICT, start-ups και regional headquartering.

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο ο κ. Χειμώνας τόνισε πως η Κύπρος είναι ένας διεθνής κόμβος για το εμπόριο αγαθών, καθώς μπορεί να αποτελέσει διαμετακομιστικός σταθμός, με την συνολική αξία του εν λόγω τομέα να ανέρχεται στα €1,3 δις για την περίοδο Ιανουάριος-Αύγουστος 2019. Αναφορικά με το εμπόριο μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ, επισήμανε πως το 2018 η Κύπρος εισήγαγε από την γείτονα χώρα εμπορεύματα αξίας €516,8 εκατ. και εξήγαγε προϊόντα αξίας €62,4 εκατ. Στον τομέα των υπηρεσιών η Κύπρος εισήγαγε υπηρεσίες αξίας €533,8 εκατ. και εξήγαγε υπηρεσίες €168,8 εκατ.

Στον τουριστικό τομέα η Κύπρος, ανέφερε ο κ. Χειμώνας, προσπαθεί να εισαγάγει κίνητρα ώστε να προσελκυστούν περισσότερες αεροπορικές εταιρείες για την πραγματοποίηση πτήσεων από και προς την Κύπρο, ενώ παράλληλα υπάρχει προσπάθεια για προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων.

Παράλληλα, τόνισε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η ανέγερση του μεγαλύτερου καζίνο-θέρετρου στην Μεσόγειο, η δημιουργία γηπέδων γκολφ και η κατασκευή πολυτελών μαρίνων.

Επενδυτικές ευκαιρίες
Οι επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Κύπρος σημείωσε ο κ. Χειμώνας αφορούν τον ξενοδοχειακό τομέα, μεικτές αναπτύξεις, κέντρα φιλοξενίας, αθλητικό τουρισμό, οπτικοακουστική βιομηχανία, ο τομέας της υγείας καθώς επίσης και ο αρκετά υποσχόμενος τομέας της ενέργειας.

Δειτε Επισης

Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY