Μ. Μιχαήλ: Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει αξιόπιστη χώρα

Η προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και ως επιχειρηματικού κέντρου, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων προστιθέμενης αξίας που θα συμβάλουν στην οικοδόμηση συνθηκών μακροχρόνιας ανάπτυξης και ευημερίας για την Κύπρο, αποτελεί κυρίαρχο συστατικό στοιχείο για κάτι το οποίο καταβάλλεται το άπαν των δυνάμεων τόσο από τον Πρόεδρο όσο και από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του Invest Cyprus.
 
Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος του Οργανισμούς Μιχάλης Μιχαήλ μιλώντας ενώπιον της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, επισημαίνοντας πως  με τις θυσίες του κυπριακού λαού και με σκληρή δουλειά η Κύπρος κατάφερε να κλείσει τις πληγές που άνοιξε η οικονομική κρίση, αποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της χώρας μας.

«Γίνεται ιδιαίτερη συζήτηση το τελευταίο χρονικό διάστημα για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που προσφέρουν 20 από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με διαφορετικά χαρακτηριστικά και κριτήρια ανάλογα με τις ανάγκες της οικονομίας της κάθε χώρας και το οποίο, κατά γενική ομολογία είχε καθοριστική συμβολή στην κοινή προσπάθεια επιστροφής της Κύπρου σε συνθήκες ανάπτυξης, συμβάλλοντας αποφασιστικά τόσο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων όσο και της ανεργίας.
 
Ασφαλώς και έγιναν λάθη.  Και επιβάλλεται να μάθουμε από αυτά, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον. Το τελευταίο διάστημα, όπως γνωρίζετε, έχουν ληφθεί διορθωτικά μέτρα μέσα από τις αλλαγές που επέφεραν στο πρόγραμμα οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Προβλέπεται αυστηρότερος έλεγχος, ενώ τέθηκαν τέτοιες ασφαλιστικές δικλείδες που μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι ανήκουν οριστικά στο παρελθόν οι πρακτικές που δημιούργησαν την όποια αμφισβήτηση. Θέλω να διαβεβαιώσω  ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να παραμείνει η αξιοπιστία της χώρας  μας στα ψηλά επίπεδα που πρέπει να είναι και που χαρακτηρίζει ένα ιδανικό επενδυτικό προορισμό. Από τον Ιανουάριο φέτος που εκδόθηκε η έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα αυτό έχουμε πράξει πολλά για να δώσουμε το μήνυμα ότι λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν τις υποδείξεις τους. 
 
Ας έχουμε όλοι κατά νου, ότι η εικόνα και το καλό όνομα της χώρας μας, είναι το πολυτιμότερο εφόδιό της, στην προσπάθειά της να προσελκύσει επενδύσεις προστιθέμενης αξίας. Είναι συνεπώς πολύ πιο παραγωγικό σε αυτό το χρονικό σημείο, αντί της επιζήμιας αντιπαράθεσης, να αναλώσουμε τις δυνάμεις και την ενέργειά μας στη διόρθωση των όποιων στρεβλώσεων και στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που να βελτιώνουν περαιτέρω το επενδυτικό περιβάλλον. Ας μην ξεχνούμε ότι χρειάζεται προσπάθεια πολλών ετών για να κτίσης ένα καλό όνομα αλλά μόνο μια στιγμή για να το χαλάσεις».
 
Από πλευράς Invest Cyprus, σημείωσε, θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά και να αναπτύσσει πρωτοβουλίες σε διάφορα επίπεδα, για να προβληθεί διεθνώς η Κύπρος για όλα όσα έχει να προσφέρει ως επενδυτικός προορισμός και ως ανταγωνιστικό επιχειρηματικό κέντρο. Και πιστέψτε με, ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει αξιόπιστη χώρα τόσο στον Ευρωπαϊκό μας χώρο όσο και παγκόσμια.
 
«Ένας επενδυτής στην έρευνα του για να καταλήξει κυρίως στην χώρα που θα επενδύσει θα προσμετρήσει τρεις παράγοντες. Σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, φιλικές προς το επιχειρείν κυβερνητικές πολιτικές και φυσικά ικανοποιητική απόδοση στην επένδυση του.  Και η Κύπρος σκοράρει αυτή τη στιγμή ψηλή βαθμολογία σε όλους τους πιο πάνω παράγοντες».
 
O κ. Μιχαήλ αφού αναφέρθηκε στην πλούσια δράση του Οργανισμού για το 2019, υπογράμμισε πως ο Invest Cyprus δεν εφησυχάζεται, αλλά αντίθετα είναι αποφασισμένος να ενισχύσει με ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια την πορεία ανάπτυξης που ακολουθεί η Κύπρος τα τελευταία χρόνια.
 
«Ωστόσο είναι επιβεβλημένο να ενισχύσει η Πολιτεία τον Οργανισμό μας με όλα τα απαραίτητα εφόδια, για να δίνουμε επί ίσοις όροις με αντίστοιχους Οργανισμούς άλλων χωρών στο εξωτερικό τη μάχη της προώθησης της χώρας μας και της προσέλκυσης επενδύσεων. Η αποτελεσματική προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και ως επιχειρηματικού κέντρου απαιτεί περισσότερους ανθρώπινους πόρους και μεγαλύτερα οικονομικά μέσα. Προϋποθέτει παρουσία της Κύπρου, σε περισσότερες χώρες, μέσα από την επέκταση του δικτύου πρεσβειών και διπλωματικών αποστολών της χώρας μας στο εξωτερικό. Καθιστά επιβεβλημένη την συνεχή παρουσία μας ως Οργανισμού στα πιο σημαντικά επιχειρηματικά κέντρα. Με τα μικρά όμως οικονομικά μέσα που διαθέτουμε το έργο μας γίνεται πολύ δύσκολο γιατί πέραν της ανάγκης της διαρκούς παρουσίας σε όλα τα φόρα και γεγονότα που λαμβάνουν χώρα ανά το παγκόσμιο, η μικρή μας Κύπρος χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει το όνομα της σαν αξιόπιστος επενδυτικός και επιχειρηματικός προορισμός».
 
Τέλος, ο κ. Μιχαήλ τόνισε πως θα πρέπει να προωθηθούν οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις που εκκρεμούν, όπως ο επενδυτικός νόμος, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η μεταρρύθμιση του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης και να αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί.
 

Δειτε Επισης

Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Νέα πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή» η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου