Οι αλλαγές στο τοπίο των ασφαλιστικών εταιρειών

Πτώση κατέγραψε για πρώτη φορά η ασφαλιστική αγορά στον κλάδο ζωής το πρώτο τρίμηνο του 2019, με το σύνολο των μικτών ασφαλίστρων (συμπεριλαμβανομένων ασφαλίστρων Ατυχημάτων και Υγείας από Εταιρείες Ζωής) να διαμορφώνονται στα €146,8 εκατ. σε σχέση με €155,2 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2018 καταγράφοντας πτώση 5,4%. Στον αντίποδα ο γενικός κλάδος συνέχισε την ανοδική του πορεία με το σύνολο των μικτών ασφαλίστρων (συμπεριλαμβανομένων ασφαλίστρων Ατυχημάτων και Υγείας από Εταιρείες Ζωής) να διαμορφώνονται στα €136,3 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2019 σημειώνοντας άνοδο 6,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

Διαβάστε ακόμα:

Αποκλειστικό: Ανοίγουν λογαριασμό εκατοντάδες Λιβανέζοι στην Κύπρο

Οι 163 νέες κατοικίες και διαμερίσματα που χτίζει ο ΚΟΑΓ
 

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που αναρτά ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου(ΣΑΕΚ) το σύνολο των μικτών ασφαλίστρων (μη συμπεριλαμβανομένων ασφαλίστρων ατυχημάτων και υγείας από εταιρείες Ζωής) των ασφαλιστικών εταιρειών Γενικού Κλάδου την τελευταία τετραετία 2015-2018 αυξήθηκαν από €351 εκατ. το 2015 σε €392,6 εκατ. το 2018 παρουσιάζοντας αύξηση 11,9%, ενώ το σύνολο των μικτών ασφαλίστρων – (συμπεριλαμβανομένων ασφαλίστρων ατυχημάτων και υγείας από εταιρείες Ζωής) των ασφαλιστικών εταιρειών Κλάδου Ζωής αυξήθηκαν από €424,9 εκατ. το 2015 σε €502,2 εκατ. το 2018 παρουσιάζοντας αύξηση 18,2%.

Με βάση τα στοιχεία του ΣΑΕΚ, τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην αξία μικτών ασφαλίστρων (συμπεριλαμβανομένων ασφαλίστρων ατυχημάτων και υγείας από εταιρείες Ζωής) Γενικού Κλάδου το 2018 κατέγραψε η Interamerican με αύξηση 213,33%, το 2017 η Lumen με αύξηση 44,62%, το 2016 η Ethniki General Insurance με αύξηση 20,78% και το 2015 η Metlife με 16,28%.

Οι αλλαγές στα μερίδια αγοράς Κλάδου Ζωής
Τη μεγαλύτερη μείωση στα μικτά ασφάλιστρα– Κλάδου Ζωής (μη συμπεριλαμβανομένων ασφαλίστρων ατυχημάτων και υγείας από εταιρείες Ζωής) το 2018 σε σχέση με το 2017 κατέγραψε η MINERVA με μείωση 17,87%, ενώ την μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε η Ancoria  με αύξηση 66,07%.

Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στα μικτά ασφάλιστρα Κλάδου Ζωής (μη συμπεριλαμβανομένων ασφαλίστρων ατυχημάτων και υγείας από εταιρείες Ζωής) κατά το 2018 κατείχε η CNP Cyprialife με ποσοστό 24,38%, με την Eurolife να ακολουθεί με ποσοστό 23,94% και την Universal Life να βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 23,36%.
 

O ρόλος των ασφαλιστικών και οι προκλήσεις
Σύμφωνα και με την τελευταία Έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας της Κεντρικής Τράπεζας τονίζεται ο σημαντικός ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών για τον περιορισμό του κινδύνου, την παροχή προστασίας έναντι μελλοντικών ζημιογόνων γεγονότων και την αποκατάσταση ζημιών. Ωστόσο, επισημαίνει, ο  ασφαλιστικός τομέας μπορεί να αποτελέσει και πηγή αστάθειας για το χρηματοοικονομικό σύστημα. «Ως θεσμικοί επενδυτές, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ουσιαστικές διασυνδέσεις με τον υπόλοιπο χρηματοοικονομικό τομέα, μέσω συμμετοχών τους στο κεφάλαιο χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων και αντιστρόφως, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει κινδύνους μετάδοσης με ευρύτερες επιπτώσεις. Παράλληλα, η πτώχευση μιας μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη χρηματοοικονομική σταθερότητα».
 
Παράλληλα, η ΚΤ θεωρεί πως παρά την βελτίωση του οικονομικού κλίματος που βοήθησε στην ανάκαμψη του ασφαλιστικού τομέα, οι προκλήσεις παραμένουν. Κατά το2018, ο τομέας βρέθηκε αντιμέτωπος με νέες θεσμικές αλλαγές που αφορούσαν τη μεταφορά της Οδηγίας IDD της ΕΕ και την εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού για την προστασία δεδομένων της ΕΕ (GDPR).

«Περαιτέρω, επέρχονται νέες ρυθμιστικές απαιτήσεις όπως το ΔΠΧΑ 17, που αφορά το νέο λογιστικό πρότυπο ασφαλιστήριων συμβολαίων. Το ΔΠΧΑ 17, που αντικαθιστά το υφιστάμενο ΔΠΧΑ 4, θα τεθεί σε ισχύ την 1ηΙανουαρίου 2021 και στοχεύει στην ενίσχυση της συγκρισιμότητας και διαφάνειας μεταξύ των οικονομικών καταστάσεων και της κερδοφορίας των ασφαλιστικών εταιρειών. Η επιτυχημένη εφαρμογή του προτύπου και η αποτελεσματική ανταπόκριση από τις ασφαλιστικές εταιρείες στις αυξημένες απαιτήσεις, απαιτεί αλλαγές στις υποδομές τους, αναβαθμισμένα συστήματα πληροφορικής για τη συλλογή δεδομένων που απαιτούνται καθώς και νέες διαδικασίες και ελέγχους.

Το παρατεταμένο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, εξακολουθεί να επιβαρύνει τις προοπτικές κερδοφορίας του τομέα – ειδικότερα τις ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου ζωής -και να αποτελεί μια από τις σημαντικές ανησυχίες στον ασφαλιστικό τομέα, καθώς τα καταθετικά επιτόκια και οι αποδόσεις των επενδύσεων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι η κερδοφορία εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από την απόδοση των επενδύσεών τους. Κατά συνέπεια, οι ασφαλιστικές εταιρείες ενδέχεται να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές επενδύσεων με αυξημένη αναμενόμενη απόδοση, αλλά και με αυξημένο επενδυτικό κίνδυνο.

Πρόκληση για όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες παραμένει η αύξηση των εσόδων τους,o περιορισμός των δαπανών τους και η ενίσχυση της λειτουργικής τους αποτελεσματικότητας. Ιδιαίτερα για τις ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου ζωής, είναι επίσης σημαντική η διατήρηση των υφιστάμενων συμβολαίων και η παραγωγή νέας εργασίας, που αποτελούν το βασικό μοχλό για τη μελλοντική τους κερδοφορία, λόγω της έμφασης του κλάδου ζωής στο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Περαιτέρω, η έλευση νέων τεχνολογιών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην ασφάλιση και η χρήση σύγχρονων και καινοτόμων λύσεων για την παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών (insurtech, insurance technology) δύναται να επιφέρει προκλήσεις για τον ασφαλιστικό τομέα αλλά και αυξημένους κινδύνους από κυβερνοεπιθέσεις (cyber risks). Ο ασφαλιστικός τομέας θα πρέπει να προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα και τις αλλαγές και τις εξελίξεις που άρχισαν να εφαρμόζονται».

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή