Ρ. Πετρή-Κασάπη: Έγνοια η προστασία του κοινού

Η αντικειµενικότητα και η πολυφωνία, καθώς και ο σεβασµός και η προστασία των τηλεθεατών και των ακροατών, βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, υπογραµµίζει η πρόεδρος της Αρχής, Ρόνα Πετρή-Κασάπη, υποδεικνύοντας ότι το όραµα είναι η µεγιστοποίηση της αξίας του κοινωνικού οφέλους από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, παρά τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.
 
Ποιος είναι ο ρόλος και η αποστολή της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου;
Ρόλος και αποστολή µας, είναι η εποπτεία και ρύθµιση του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου, µε αµεροληψία, διαφάνεια, επαγγελµατισµό και σεβασµό στις βασικές αρχές µιας σύγχρονης κοινωνίας, προς εξυπηρέτηση του δηµοσίου συµφέροντος. Στόχος µας είναι η διασφάλιση ενός υψηλού ποιοτικού επιπέδου των προγραµµάτων που µεταδίδονται, κάτι που επιβάλλει και η κοινωνική αποστολή των ραδιοτηλεοπτικών µέσων.

Πώς διασφαλίζεται η ανεξαρτησία της Αρχής, ώστε να επιτελεί ανεπηρέαστη το έργο της;
Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης είναι λειτουργικά και οικονοµικά ανεξάρτητο όργανο. Η ανεξαρτησία από κάθε είδους επιρροές είναι µια από τις βασικές αξίες της Αρχής, κατοχυρώνεται νοµοθετικά, και διασφαλίζει την αµεροληψία της δράσης της. Οι αποφάσεις της είναι άµεσα εκτελεστέες, υπάρχουν προϋποθέσεις διορισµού και παύσης του Συµβουλίου της, ενώ διαθέτει δικούς της οικονοµικούς πόρους, προϋπολογισµό και υπηρεσίες.

Ποιες είναι οι προκλήσεις και τα προβλήµατα που εντοπίζετε ως Ρυθµιστική Αρχή στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο;
Σ’ ένα δυναµικό και συνεχώς εξελισσόµενο τοµέα, όπως τον ραδιοτηλεοπτικό, οι προκλήσεις και τα προβλήµατα είναι ποικίλα. Βασική πρόκληση για εµάς, αποτελεί η εδραίωση µιας σύγχρονης Αρχής, που επιδιώκει συνεχή αύξηση της αποδοτικότητας και αποτελεσµατικότητάς της, συµβαδίζει µε τις εξελίξεις της τεχνολογίας και της κοινωνίας, είναι ορθά στελεχωµένη, προσιτή και προσβάσιµη, και ανταποκρίνεται στην αποστολή της. Πρόκληση επίσης για εµάς, είναι να καταστούµε ο φορέας διαµόρφωσης ενός ραδιοτηλεοπτικού πεδίου, που προστατεύει και ικανοποιεί τις ανάγκες, τόσο του κοινού όσο και των ραδιοτηλεοπτικών οργανισµών που εποπτεύουµε. Τα προβλήµατα που συνήθως συναντούµε αφορούν στην τήρηση από τους οργανισµούς, των οικονοµικών τους υποχρεώσεων απέναντι στην Αρχή. Γι’ αυτό και προσπαθούµε, όσο βέβαια αυτό είναι δυνατό, να βρίσκουµε µηχανισµούς δίκαιης και αποτελεσµατικής αντιµετώπισής τους. Πιστεύουµε ότι µέσα από τη συνεργασία της Αρχής µε τους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισµούς, τους πολίτες και όλους τους εµπλεκόµενους φορείς, τα προβλήµατα αντιµετωπίζονται και οι προκλήσεις µετατρέπονται σε δράσεις βελτίωσης.

Ποια είναι τα δικαιώµατα των τηλεθεατών και των ακροατών; 
Η νοµοθεσία µας αναγνωρίζει πληθώρα δικαιωµάτων, τόσο των τηλεθεατών/ακροατών όσο και των ατόµων που συµµετέχουν ή αναφέρονται ή προβάλλονται σε ένα πρόγραµµα. Συνοπτικά, ο τηλεθεατής/ακροατής έχει το δικαίωµα να απολαµβάνει προγράµµατα υψηλού ποιοτικού επιπέδου, αντικειµενική, πολυφωνική και αµερόληπτη ενηµέρωση, ενώ άτοµα που συµµετέχουν ή αναφέρονται ή προβάλλονται σε πρόγραµµα, έχουν δικαίωµα να τυγχάνουν σεβασµού και αξιοπρεπούς µεταχείρισης. Παροτρύνουµε όλους τους πολίτες να ενηµερωθούν, µέσω της ιστοσελίδας µας ή των λειτουργών µας, για τα δικαιώµατά τους και να τα διεκδικούν.

Τι εξετάζετε συνήθως ως Αρχή και κατά πόσο µπορεί να υποβληθεί σε εσάς και να εξετασθεί, παράπονο είτε από τους άµεσα εµπλεκόµενους είτε από τηλεθεατή/ακροατή;
Εξετάζουµε οτιδήποτε µεταδίδεται από τους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισµούς. Συχνά, θέµατα που αφορούν στο σεβασµό της προσωπικότητας, της τιµής, της υπόληψης, του ιδιωτικού βίου, στην προστασία ανηλίκων και κοινωνικών οµάδων, στο ποιοτικό επίπεδο προγραµµάτων και στις διαφηµίσεις. Επιπλέον, εξετάζουµε τη µετοχική δοµή των αδειούχων εταιρειών, ώστε να συνάδει µε τη νοµοθεσία, καθώς και τη συµµόρφωση των οργανισµών προς τους όρους της άδειάς τους. Παράπονο προς την Αρχή έχει δικαίωµα να υποβάλει ο καθένας. Τηλεφωνικώς (22-512468, 8000-4444), γραπτώς (µε επιστολή, µέσω της ιστοσελίδας www.crta.org.cy και στην ηλεκτρονική διεύθυνση crtauthority@crta.org.cy), αλλά και από τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προστατεύονται κατά την άποψή σας οι ανήλικοι τηλεθεατές; Γιατί κατά καιρούς γίνεται λόγος για λανθασµένα έως και επικίνδυνα πρότυπα, αλλά και προϊόντα…
Η προστασία των ανηλίκων είναι βασική προτεραιότητα και έγνοια της Αρχής. Τα προγράµµατα που µεταδίδονται εντός οικογενειακής ζώνης οφείλουν να είναι κατάλληλα για ανηλίκους. Απαγορεύεται π.χ. η µετάδοση σκηνών ερωτικού περιεχοµένου, βίας ή βωµολοχιών. Επιπλέον, οι οργανισµοί οφείλουν να δίνουν προειδοποιητικά σήµατα στα προγράµµατά τους, βάσει του περιεχοµένου τους. Η προστασία των ανηλίκων επεκτείνεται και στις διαφηµίσεις, όπου υπάρχουν λεπτοµερέστατοι περιορισµοί όσον αφορά στο περιεχόµενο, τη συχνότητα και τη διάρκειά τους.

Διασφαλίζεται επαρκώς από τα κυπριακά κανάλια και τα ραδιόφωνα η αντικειµενικότητα και πολυφωνία;
Η αντικειµενικότητα και η πολυφωνία είναι έννοιες άµεσα συνδεδεµένες, στις οποίες η νοµοθεσία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα. Θα πρέπει να αναγνωρίσουµε ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισµοί της Κύπρου καταβάλλουν προσπάθεια διασφάλισής τους, χωρίς να απουσιάζουν ασφαλώς οι εξαιρέσεις. Οι εκθέσεις πολυφωνίας που συντάσσει η Αρχή κάθε τρία χρόνια, µέχρι τώρα καταλήγουν στο συµπέρασµα ότι, ναι µεν υπάρχουν περιπτώσεις καταστρατήγησης, ωστόσο, αυτές είναι µεµονωµένες και η πολυφωνία φαίνεται να διασφαλίζεται σε µεγάλο βαθµό, τόσο από το περιεχόµενο των προγραµµάτων όσο και από τη µετοχική δοµή των οργανισµών. 

Έχει αλλάξει ο τοµέας της ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής διαφήµισης τα τελευταία χρόνια και σε ποιο βαθµό συµµορφώνονται οι άµεσα επηρεαζόµενοι, σε σύγκριση µε το παρελθόν; 
Ως Αρχή, κατανοούµε ότι οι οργανισµοί είναι οικονοµικές επιχειρήσεις και ότι η διαφήµιση είναι µια κύρια πηγή εσόδων, η οποία έχει επηρεαστεί αρνητικά από την οικονοµική κρίση. Ωστόσο, πρέπει να υπάρχει µια ισορροπία ανάµεσα στο οικονοµικό όφελος και στην κοινωνική αποστολή των Μέσων. Η ισορροπία επιτυγχάνεται µε την τήρηση της νοµοθεσίας και αναλογισµό, από τα ραδιοτηλεοπτικά µέσα, της ευθύνης τους προς την κοινωνία. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πρόθεση και ενδιαφέρον των ραδιοτηλεοπτικών οργανισµών να ενηµερώνονται για τη νοµοθεσία, και επίσης µείωση των παραβάσεών της. Και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Εµείς, µε τη σειρά µας, αντιλαµβανόµενοι την ανάγκη εκσυγχρονισµού της νοµοθεσίας, έχουµε αναλάβει την πρωτοβουλία και έχουµε τροχοδροµήσει τροποποίησή της, όσον αφορά στη διαφήµιση παιδικών παιχνιδιών, στοιχηµάτων και τυχερών παιχνιδιών. Ευελπιστούµε ότι σύντοµα θα εφαρµοστεί το προτεινόµενο καθεστώς.

Δειτε Επισης

Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Αυξάνοντας την αναγνωρισιμότητα των brand με το Μάρκετινγκ Επιρροής
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή