Η ΟΠΑΠ Κύπρου… αγκαλιάζει το Θεραπευτικό Κέντρο Παιδιών Κ.Ε.Σ. «Στέλλα Σουλιώτη»

InBusinessNews  14/11/2019 11:52
Η ΟΠΑΠ Κύπρου… αγκαλιάζει το Θεραπευτικό Κέντρο Παιδιών Κ.Ε.Σ. «Στέλλα Σουλιώτη»

Η ΟΠΑΠ Κύπρου… αγκαλιάζει το Θεραπευτικό Κέντρο Παιδιών Κ.Ε.Σ. «Στέλλα Σουλιώτη»

InBusinessNews  14/11/2019 11:52
Στη στήριξη του Θεραπευτικού Κέντρου Παιδιών «Στέλλα Σουλιώτη» (πρώην Παιδικό Αναρρωτήριο), του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, θα διατεθούν όλα τα έσοδα του φιλανθρωπικού δείπνου που διοργανώνει η ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ για την επέτειο των 50 χρόνων παρουσίας και προσφοράς της στην Κύπρο. Το φιλανθρωπικό δείπνο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019, στο ξενοδοχείο Parklane Resort & Spa στη Λεμεσό.

RELATED ARTICLES


 
Συγκεκριμένα, τα έσοδα της εκδήλωσης των 50 χρόνων της ΟΠΑΠ Κύπρου θα διατεθούν για την ανακαίνιση υφιστάμενου παλαιού κτιρίου στο προαύλιο του Κέντρου. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του κτιρίου και η μετατροπή του σε μικρά διαμερίσματα, τα οποία θα προσφέρονται σε οικογένειες από την Κύπρο και το εξωτερικό, τα παιδιά των οποίων θα παρακολουθούν εντατικές θεραπείες στο Κέντρο και στα οποία θα παρέχονται υπηρεσίες νοσηλείας σε 24ωρη βάση, επτά μέρες την εβδομάδα.
 
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες
Στο Θεραπευτικό Κέντρο Παιδιών του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού «Στέλλα Σουλιώτη», το μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο, περιθάλπονται πέραν των 100 παιδιών ηλικίας μέχρι 22 ετών, με σοβαρές σωματικές και πολλαπλές αναπηρίες, όπως είναι η εγκεφαλική παράλυση, η μυϊκή δυστροφία, διάφορα σύνδρομα και άλλα σοβαρά αναπτυξιακά προβλήματα.
 
Παράλληλα με την ιατρική και νοσηλευτική αγωγή, στα παιδιά προσφέρονται φυσιοθεραπεία, υδροθεραπεία, λογοθεραπεία, εργασιοθεραπεία, ιπποθεραπεία, μουσικοθεραπεία, ψυχολογική στήριξη, καθώς και ειδικά βοηθήματα, ώστε να μπορούν να διακινούνται πιο άνετα.
 
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην κατάλληλη ψυχαγωγία των παιδιών, στη δημιουργία οικογενειακής ατμόσφαιρας, στην ένταξή τους στην κοινωνία και γενικά στην προσφορά μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.
 
Οι υπηρεσίες που προσφέρονται στο Κέντρο αναβαθμίζονται συνεχώς, με τη γενική ιατρική φροντίδα να την έχει Ειδικός Παιδίατρος, που συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Υγείας και ξένους ειδικούς. Το αφοσιωμένο εξειδικευμένο θεραπευτικό προσωπικό και ο άρτιος και συνεχώς αναβαθμιζόμενος εξοπλισμός, συμβάλλουν στην προσφορά εξειδικευμένων ιατρικών και θεραπευτικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.
 
Οι συνεργασίες
Εξάλλου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στο Θεραπευτικό Κέντρο λειτουργεί Ειδικό Σχολείο για παιδιά σχολικής ηλικίας, στο οποίο προσφέρεται εξειδικευμένη ειδική εκπαίδευση, θεραπευτική αγωγή, ψυχολογική στήριξη κ.α.
 
Στενή συνεργασία υπάρχει και με το Υπουργείο Υγείας και το Νοσοκομείο Λεμεσού, που προσφέρει υπηρεσίες παιδονευρολόγου και ορθοπεδικού σε τακτική βάση, αλλά και εκτάκτως άλλες εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες που χρειάζονται τα παιδιά. Σε συνεργασία με το St. James University Hospital, του Leeds, εισήχθη το 1998 στην Κύπρο, μια νέα θεραπεία για παιδιά που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, η Botulinum Toxin. Η νέα αυτή θεραπεία, αφού εφαρμόστηκε με επιτυχία για αρκετά χρόνια σε παιδιά του Θεραπευτικού Κέντρου, προσφέρεται τώρα και σε παιδιά που νοσηλεύονται σε κρατικά νοσοκομεία.
 
Συνεργασίες υπάρχουν και αναπτύσσονται συνεχώς και με πολλούς άλλους φορείς, όπως με κρατικές υπηρεσίες, άλλες σχολές και ιδρύματα για παιδιά με αναπηρίες, με τους γονείς, τις βρετανικές βάσεις-για προσφορά στα παιδιά προγραμμάτων ιπποθεραπείας-, με ξένες οργανώσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για θέματα επιμόρφωσης του προσωπικού, καθώς και με φιλανθρωπικές και άλλες εθελοντικές οργανώσεις και διάφορους άλλους φορείς, που ενισχύουν ποικιλότροπα τη λειτουργία του Θεραπευτικού Κέντρου.
 
Δαπάνες λειτουργίας
Το Θεραπευτικό Κέντρο περιβάλλουν με την αγάπη και τη φροντίδα τους οι αξιωματούχοι και τα μέλη των Κεντρικών Οργάνων, των Κλάδων και του Τμήματος Νέων του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, και από της ίδρυσής του το στηρίζουν, καλύπτοντας και το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης για τη λειτουργία του, που είναι μεγάλη.
 
Σημαντική είναι επίσης και η συνεισφορά της Κυβέρνησης, που με τη χορηγία της καλύπτει περίπου το 30% της δαπάνης λειτουργίας του. Το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από εκδηλώσεις, εράνους και εθελοντικές εισφορές από το κοινό, που πάντα έρχεται αρωγό εκδηλώνοντας γενναιόδωρα τη συμπαράστασή του.
 
Η ιστορία του Κέντρου
Το Θεραπευτικό Κέντρο Παιδιών Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού «Στέλλα Σουλιώτη» ιδρύθηκε το 1957. Μετά από διάφορες προσωρινές στεγαστικές διευθετήσεις, λειτούργησε τελικά σε ιδιόκτητο οίκημα στην Κερύνεια, με προσωπικό και παιδιά, προερχόμενα απ’ όλες τις κοινότητες της Κύπρου.
 
Μετά την τουρκική εισβολή, τον Ιούλιο του 1974, και αφού ξεπεράστηκαν οι πρώτες σοβαρές επιπτώσεις της, με βοήθεια που δόθηκε μέσω του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), κτίστηκε στα Πολεμίδια νέο κτίριο, με όλες τις ανέσεις για την περίθαλψη των παιδιών. Το νέο Παιδικό Αναρρωτήριο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού στα Πολεμίδια, άρχισε τη λειτουργία του το 1980. Μέχρι το 1994 λειτουργούσε και οικοτροφείο, σήμερα, όμως, προσφέρεται φροντίδα μόνο σε ημερήσια βάση.
 
 Με απόφαση του Συμβουλίου του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού (Κ.Ε.Σ.), ημερομηνίας  13 Δεκεμβρίου 2012, το Παιδικό Αναρρωτήριο μετονομάστηκε σε Θεραπευτικό Κέντρο Παιδιών Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού «Στέλλα Σουλιώτη», εις μνήμη της αείμνηστης τέως προέδρου του Κ.Ε.Σ. Στέλλας Σουλιώτη, που όχι μόνο πρωτοστάτησε στην ίδρυσή του, αλλά το στήριξε γενναιόδωρα με την απεριόριστη φροντίδα της αγάπης της καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, μέχρι τον θάνατό της.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας