Η Κύπρος σε ρυθμούς Blockchain

Τις τελευταίες εξελίξεις και τάσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή του blockchain και των ψηφιακών νομισμάτων, καθώς και το πώς αυτές επηρεάζουν την Κύπρο και την νοτιοανατολική Ευρώπη είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε συζήτηση πάνελ που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Decentralized 2019. Το κορυφαίο συνέδριο blockchain της Ευρώπης διοργανώθηκε στην Αθήνα από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, μεταξύ 30 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου.

Στο πάνελ, με θέμα «Blockchain Regulation & Policy in South East Europe» συμμετείχαν οι Silvio Schembri (Υπουργός Οικονομικών Υπηρεσιών, Ψηφιακής Οικονομίας και Καινοτομίας της Μάλτας), Δήμητρα Καλογήρου (Προέδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου) και Βασιλική Λαζαράκου (Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Ελλάδος). Τη συζήτηση συντόνισε ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κόκκινος.

Οι διακεκριμένοι ομιλητές αναφέρθηκαν στις τρέχουσες εξελίξεις σε ό,τι αφορά θέματα πολιτικής και κανονισμών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και στις προκλήσεις και ευκαιρίες που συνδέονται με την προσπάθειά τους να καταστούν «πρωτοπόροι» στα αχαρτογράφητα νερά της τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού (distributed ledger technology - DLT). Παράλληλα, οι συμμετέχοντες ανέδειξαν τα διάφορα εμπόδια και ζητήματα που προκύπτουν ως προς τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου ρυθμιστικού πλαισίου για την τεχνολογία blockchain, τις συνέπειες της επιβολής υπέρμετρων ρυθμίσεων όπως επίσης, και το κόστος του να είσαι πρωτοπόρος έναντι του να είσαι ο επόμενος που ακολουθεί. 

Ενίσχυση συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου σε έρευνα και καινοτομία
Στη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα, ο Επικεφαλής Επιστήμονας, πραγματοποίησε ακόμη, σειρά επίσημων συναντήσεων με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης στοχεύοντας στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας. 
 

Ο κ. Κόκκινος συναντήθηκε με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστο Δήμα και τον Υφυπουργό Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη. Στο πλαίσιο των συναντήσεων συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης των συνεργιών μεταξύ του ελλαδικού και κυπριακού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, πιθανά πεδία συνεργασίας και η διεξαγωγή κοινών πρωτοβουλιών. 

Σε δηλώσεις του ο Επικεφαλής Επιστήμονας ανέφερε πως η οικοδόμηση ισχυρότερων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στα θέματα που αφορούν την έρευνα, την καινοτομία, την επιστήμη και την τεχνολογία είναι εξαιρετικά σημαντική. «Υπάρχουν δυνατότητες για ακόμα πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, εμπειρίας και τεχνογνωσίας», σημείωσε ο κ. Κόκκινος, προσθέτοντας πως «Κύπρος και Ελλάδα μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου και να καταστούν περιφερειακοί αλλά και διεθνείς κόμβοι επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία ευρύτερα». 

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά