ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Οι Τράπεζες εκβιάζουν με ανάρμοστο τρόπο

Διερωτόμαστε πότε θα καταλάβουν οι αρμόδιοι, ότι το πρόβλημα της μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων ( ΜΕΧ ) θα επιλυθεί μόνο με τις σωστές και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις τις οποίες οι Τράπεζες αποφεύγουν όπως « ο διάβολος το λιβάνι ».

Κάνουν ότι μπορούν για να εκβιάζουν με ανάρμοστο τρόπο και να απειλούν τους Δανειολήπτες να δεχθούν τις δικές τους θέσεις, τόσον όσο αφορά τις παράνομες χρεώσεις που φόρτωναν τόσα χρόνια τους λογαριασμούς τους, όσο και με τα « μέτρα» που Θα λάβουν αν οι Δανειολήπτες αρνηθούν.

Το βασικό όπλο που δυστυχώς ακόμη έχουν στα χέρια τους (γιατί αυτό ήθελε η κυβέρνηση), είναι οι εκποιήσεις στις οποίες προχωρούν με αμείωτη ένταση και ρυθμό κατακλύζοντας τα ήδη υπερφορτωμένα δικαστήρια με αχρείαστες διαδικασίες.

Δυστυχώς το αποτέλεσμα των εκποιήσεων είναι ανεπανόρθωτο για τους Δανειολήπτες αφού χάνουν οριστικά την περιουσία τους. Οι πολίτες την κατοικία τους και οι μικρομεσαίοι το ακίνητο στο οποίο ασκούν την επιχείρηση τους.

Πήραν όπλα οι Τράπεζες στα χέρια τους, όμως αντί να τα χρησιμοποιούν ορθολογικά τα χρησιμοποιούν καταχρηστικά. Αυτό είναι το θέμα.

Τονίζουμε : άλλο είναι να υπάρχουν νομοθετικές πρόνοιες για γρήγορη ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων και άλλο το πώς χρησιμοποιούνται.

Το τραγικότερο όλων είναι ότι δυστυχώς οι συστημικές Τράπεζες στην Κύπρο δεν είναι φερέγγυες. Γι αυτό τον λόγο άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού ενέκρινε το σχέδιο ΕΣΤΙΑ αφού ρητά αναφέρει ότι η έγκριση δόθηκε κατ’ εξαίρεση, γιατί εξυπηρετούσε τους σκοπούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ήταν η ενίσχυση των Κυπριακών Τραπεζών, λόγω του ότι αντιμετωπίζουν κεφαλαιακή ανεπάρκεια.

Έτσι μέσω του σχεδίου ΕΣΤΙΑ θα δίνεται με bail-out οικονομική βοήθεια στις Τράπεζες που ανέρχεται στο 1/3 του ποσού που χαρίζεται στους δανειολήπτες.

Η Τράπεζα Κύπρου ειδικότερα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, αφού το κράτος ( δηλαδή εμείς οι φορολογούμενοι ) την ενίσχυσε με 285 εκατομμύρια με νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο. Πιθανόν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο κι άλλες Τράπεζες, οπότε οποιοσδήποτε μπορεί να καταλάβει που οδηγούνται τα πράγματα.

Ούτε οι πωλήσεις δανείων αντιμετωπίζουν ορθολογικά το πρόβλημα. Απλά το κρύβουν κάτω από το χαλί. Αλοίμονο !
 
Τονίζουμε ότι οι πωλήσεις που έγιναν είναι παράνομες και θα ακυρωθούν, αφού ΔΕΝ δόθηκε η ευκαιρία στους Δανειολήπτες ή στους εγγυητές τους να αγοράσουν το πωληθέν δάνειο, όπως προβλέπει ρητά η σχετική νομοθεσία.

Δειτε Επισης

ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands