Ira Kalish: Οι τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας έχουν αντίχτυπο στον επιχειρηματικό κόσμο

Για τις τελευταίες τάσεις στην παγκόσμια οικονομία μίλησε στο 10th Limassol Economic Forum ο Ira Kalish, Chief Global Economist, Deloitte Touche Tohmatsu Ltd, προσθέτοντας ότι η εσωστρέφεια των ΗΠΑ αποτελεί απειλή για το παγκόσμιο σύστημα. 

«Οι ΗΠΑ αποχωρούν από την εταιρική σχέση διαμετακόμισης, επιβάλλουν τιμολόγια, υπονομεύουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, απειλούν να επιβάλλουν νέες τιμολογήσεις καθώς και περιορισμούς στη ροή κεφαλαίων, απαγορεύουν ορισμένες κινεζικές τεχνολογίες και επιβάλλουν περιορισμούς στη μετανάστευση, γεγονός που προκαλεί ατμόσφαιρα αβεβαιότητας», εξήγησε σχετικά.

Αυτή η αβεβαιότητα, τόνισε ο κ. Kalish, έχει ψυχρό αντίχτυπο στις επενδύσεις. «Οι τιμολογήσεις αυξάνουν τις τιμές καταναλωτή και το κόστος για τους κατασκευαστές και τις αλυσίδες εφοδιασμού διαταράσσεται, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Η πιο μακροπρόθεσμη πρόκληση είναι να υπάρξει ένα παγκόσμιο σύστημα βασισμένο σε κανόνες, παγκόσμιες συμμαχίες και συνεργασία καθώς και πολιτική ολοκλήρωση», πρόσθεσε.
 

 

Εκτός από τον ενδεχόμενο κίνδυνο ύφεσης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ο Ira Kalish επεσήμανε ότι υπάρχουν πιο μακροπρόθεσμα ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως τα δημογραφικά στοιχεία. «Η γήρανση του πληθυσμού σημαίνει βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη, χαμηλότερο πληθωρισμό, χαμηλότερο κόστος δανεισμού και δυσκολίες χρηματοδότησης των συντάξεων και της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ οι πιθανές λύσεις συνεπάγονται υψηλότερους φόρους, μεγαλύτερη επαγγελματική ζωή και περισσότερη μετανάστευση», είπε σχετικά. 

Ανέφερε επίσης ότι η δημογραφική μετατόπιση της Κίνας προκαλεί ένα πλεόνασμα με φθίνουσα πορεία που οδηγεί σε μία εξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας.
 



Ο Kalish πρόσθεσε ότι τα πιο μακροπρόθεσμα ζητήματα περιλαμβάνουν επίσης τις δραστικές αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία, η οποία θα ενισχύσει την παραγωγικότητα αλλά θα διαταράξει επίσης την αγορά εργασίας. Μετά τη μεταποίηση, άλλες βιομηχανίες αναμένεται να βιώσουν τριγμούς και οι ανισορροπίες δεξιοτήτων θα επιδεινώσουν την ανισότητα και την αντίδραση των ανθρώπων.

Μιλώντας για επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας, τόνισε ότι θα προκύψει ανάγκη για δεξιότητες που περιλαμβάνουν την επικοινωνία, την ενσυναίσθηση, τη διαχείριση των ανθρώπων και την καινοτομία.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett