Χριστοδουλίδης: «Το όραμά μας για την Ευρώπη του 2030»

InBusinessNews  18/10/2019 11:42
Χριστοδουλίδης: «Το όραμά μας για την Ευρώπη του 2030»

Χριστοδουλίδης: «Το όραμά μας για την Ευρώπη του 2030»

InBusinessNews  18/10/2019 11:42
Για την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις μίλησε στο 10th Limassol Economic Forum ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος επικεντρώθηκε στο πολιτικό όραμα της Ευρώπης για το 2030. 

RELATED ARTICLES


 
Ο υπουργός επεσήμανε ότι, κατά την τελευταία δεκαετία, διαπιστώσαμε την εμφάνιση, σε ορισμένες περιπτώσεις, της εντατικοποίησης σε άλλες, των προκλήσεων που έχουν πλέον φτάσει σε σημείο ανατροπής: Αυτό, αν δεν αντιμετωπιστεί αποφασιστικά και αποτελεσματικά τώρα, θα οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον.
 
Στη συνέχεια ανέλυσε το όραμα που υπάρχει για τον πολιτικό προσανατολισμό της ΕΕ, κατά την επόμενη δεκαετία και την αντίδραση της Ευρώπης σε αυτές τις παγκόσμιες προκλήσεις.
 
«Μια πιο βραχυπρόθεσμη ματιά στην τελευταία δεκαετία και οι κρίσεις που είχαμε να αντιμετωπίσουμε και οι μόνιμες συνέπειές τους», είπε, «μας λένε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε διεθνές και εθνικό επίπεδο είναι προκλήσεις που καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της- απαιτούν μια συλλογική και αποτελεσματική απάντηση».
 
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, απαιτείται αποτελεσματική πολυμέρεια που να εδράζεται σε μια ισχυρή, βάσει κανόνων, παγκόσμια εντολή.
 
2


Αυτό που απαιτείται από την ΕΕ είναι να ενισχύσει το ρόλο της στις διεθνείς υποθέσεις, ως πραγματικός και αξιόπιστος παγκόσμιος παράγοντας.

«Ανήκω στη σχολή σκέψης που υποστηρίζει μια ισχυρή Ομοσπονδιακή Ευρώπη», είπε και πρόσθεσε ότι πιστεύει σε μια ενωμένη και πλήρως ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα αναλάβει αποφασιστικό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις.
 
«Το όραμά μας για την Ευρώπη του 2030 είναι απλώς η ύπαρξη μεγαλύτερης πολυμέρειας, με μια πιο αποτελεσματική Ευρώπη, μια πιο ενωμένη, κυρίαρχη Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης. 
 
«Η ΕΕ έχει αποδείξει ότι παρά τις ατέλειες της - και οι οικονομικές και μεταναστευτικές κρίσεις έχουν ρίξει περισσότερο φως στις ρωγμές του ευρωπαϊκού σχεδίου - είναι ένας αποτελεσματικός, καλοπροαίρετος παγκόσμιος παίκτης. Η σημερινή γεωπολιτική κατάσταση παρέχει μια ευκαιρία στην Ευρώπη να επιβεβαιώσει πλήρως αυτόν τον ρόλο της ως παγκόσμιου παράγοντα».
 
Η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη ζώνη ελευθέρων συναλλαγών στον κόσμο, αλλά και κάτι πολύ περισσότερο από αυτό: είναι διπλωματικός, πολιτικός και υπεύθυνος ασφάλειας. Κατά την προσεχή δεκαετία, η ΕΕ πρέπει να αναλάβει πλήρως τον ρόλο της και να αναπτύξει την πιο ευέλικτη και αποτελεσματική εργαλειοθήκη για να το πράξει.
 
«Πράγματι, το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το 2021-2027, που βρίσκεται υπό συζήτηση σήμερα, μας προσφέρει την ευκαιρία να το κάνουμε τώρα».
 

3

 «Η χώρα μας αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί μέρος αυτού που ονομάζω Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Ασφάλειας», είπε και συνέχισε: «Η χώρα μας διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση των διαφόρων περιφερειακών απειλών, ακόμη και των απειλών που τείνουν να γίνουν υβριδικές, όπως ο κυβερνοχώρος, η διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, το οργανωμένο έγκλημα, η παράνομη μετανάστευση και η εμπορία ανθρώπων».
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό, η Κύπρος, ως κράτος-μέλος της ΕΕ και ταυτόχρονα μια χώρα της περιοχής με εξαιρετικές διμερείς σχέσεις με τους γείτονές της και μια βαθιά κατανόηση της δυναμικής της περιοχής, μπορεί και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση της ΕΕ και της περιοχής. «Και αυτό αποτελεί το σύνθημά μας για την εξωτερική πολιτική, ότι η διμερής και περιφερειακή μας πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο προσθέτει αξία στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ».
 
Η Κύπρος είναι βαθιά αφοσιωμένη στην πολυμέρεια και το αποδεικνύει αυτό στην πράξη, δίνοντας το παράδειγμα στη δική της γειτονιά, εξήγησε.
 
Οι συμπράξεις τριμερούς συνεργασίας που ίδρυσε η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Παλαιστίνη είναι ένα πρωταρχικό παράδειγμα αποτελεσματικής συνεργασίας, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Σύμφωνα με τον υπουργό, όταν οι διεθνείς σχέσεις γίνονται πιο εσωστρεφείς, η Ευρώπη πρέπει να γίνεται πιο εξωστρεφής, με περισσότερες εταιρικές σχέσεις και συνέργειες, και κατά τον τρόπο αυτό, είναι σημαντικό να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Για τις βαθιές και σύνθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ο Υπουργός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απάντηση είναι περισσότερη Ευρώπη, μια ισχυρότερη Ευρώπη με ισχυρότερη βάση στις διεθνείς υποθέσεις.

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας