M. Λουκαΐδης: Οι παγίδες για τις κυπριακές οικογενειακές επιχειρήσεις

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν επιτυχημένες επιχειρήσεις μετά την διαδοχή στις επόμενες γενιές ανέφερε ο Μάριος Λουκαΐδης. Μιλώντας ενώπιον του The Family Business Conference ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε πως το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης αποτελεί ακόμη ένα πρόβλημα για τις κυπριακές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Η οικογενειακή επιχείρηση δημιουργείται για να προσφέρει πλούτο στην οικογένεια και πλούτος δεν είναι μόνο το χρήμα αλλά αξία για τις επόμενες γενιές.

Ο κ. Λουκαϊδης αναφέρθηκε στις παγίδες που υπάρχουν στις κυπριακές οικογενειακές επιχειρήσεις υπογραμμίζοντας πως είναι παγίδα για τα παιδιά να νιώθουν υπόχρεοι να μπουν στην οικογενειακή επιχείρηση. Στο εξωτερικό, είπε, ένα μέλος της οικογένειας για να μπει στην οικογενειακή επιχείρηση θα πρέπει να εργαστεί για πέντε χρόνια σε άλλες επιχειρήσεις.

Η δεύτερη παγίδα αφορά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δεν αναπτύσσονται με τον ίδιο ρυθμό που μεγαλώνει η οικογένεια. Η τρίτη παγίδα αφορά το γεγονός ότι τα παιδιά θα πρέπει να ακολουθήσουν το επάγγελμα των γονιών, κάτι το οποίο, όπως είπε, είναι λάθος και θα πρέπει να υπάρχουν ανοιχτές επιλογές για τα παιδιά.

Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή ανεξάρτητων στελεχών στην οικογενειακή επιχείρηση, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε πως τα ανεξάρτητα στελέχη θα πρέπει να ταιριάζουν με την κουλτούρα των ιδρυτών της οικογενειακής επιχείρησης, όπως επίσης και να προσθέτουν αξία στις δραστηριότητες της επιχείρησης.

Υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρχει ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο το οποίο δεν θα λειτουργεί με συναισθηματισμούς όπως τα μέλη της οικογένειας καθώς οι συναισθηματισμοί συνιστούν απειλή για την βιωσιμότητα των οικογενειακών επιχειρήσεων.

Δειτε Επισης

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Κρατικές Ενισχύσεις και Επιχειρήσεις»-Η παρουσίαση της Στέλλας Μιχαηλίδου
Φιλοξενήθηκε από ΕΒΕΑ και άκουσε τα ζητήματα του επιχειρηματικού κόσμου της επαρχίας Αμμοχώστου ο Παπαναστασίου
Όταν η καινοτομία συναντά την τόλμη: Ο Ιωάννης Πετρή στο Inspire 2025
Συμφωνία επιδότησης για υλοποίηση του συστήματος ETIAS έως το 2029
Νίκος Χριστοδουλίδης: Στενοί συνεργάτες για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία οι ξένοι επενδυτές (video)
Στρατηγική συνεργασία PERHA Group και LAC Leonidas Alexandrou
H λαμπερή βραδιά απονομής των 13ων Invest Cyprus International Investment Awards(video)
Τσιμεντοποιία Βασιλικού: Ολοκληρώθηκε η καταβολή μερίσματος €0,18 ανά μετοχή
Σύνδεσμος Βιομηχάνων Αγίου Αθανασίου: Συνάντηση με Green Dot Cyprus-Στο επίκεντρο η κυκλική οικονομία
Πετρολίνα: Σταθερός σύμμαχος του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης