M. Λουκαΐδης: Οι παγίδες για τις κυπριακές οικογενειακές επιχειρήσεις

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν επιτυχημένες επιχειρήσεις μετά την διαδοχή στις επόμενες γενιές ανέφερε ο Μάριος Λουκαΐδης. Μιλώντας ενώπιον του The Family Business Conference ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε πως το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης αποτελεί ακόμη ένα πρόβλημα για τις κυπριακές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Η οικογενειακή επιχείρηση δημιουργείται για να προσφέρει πλούτο στην οικογένεια και πλούτος δεν είναι μόνο το χρήμα αλλά αξία για τις επόμενες γενιές.

Ο κ. Λουκαϊδης αναφέρθηκε στις παγίδες που υπάρχουν στις κυπριακές οικογενειακές επιχειρήσεις υπογραμμίζοντας πως είναι παγίδα για τα παιδιά να νιώθουν υπόχρεοι να μπουν στην οικογενειακή επιχείρηση. Στο εξωτερικό, είπε, ένα μέλος της οικογένειας για να μπει στην οικογενειακή επιχείρηση θα πρέπει να εργαστεί για πέντε χρόνια σε άλλες επιχειρήσεις.

Η δεύτερη παγίδα αφορά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δεν αναπτύσσονται με τον ίδιο ρυθμό που μεγαλώνει η οικογένεια. Η τρίτη παγίδα αφορά το γεγονός ότι τα παιδιά θα πρέπει να ακολουθήσουν το επάγγελμα των γονιών, κάτι το οποίο, όπως είπε, είναι λάθος και θα πρέπει να υπάρχουν ανοιχτές επιλογές για τα παιδιά.

Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή ανεξάρτητων στελεχών στην οικογενειακή επιχείρηση, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε πως τα ανεξάρτητα στελέχη θα πρέπει να ταιριάζουν με την κουλτούρα των ιδρυτών της οικογενειακής επιχείρησης, όπως επίσης και να προσθέτουν αξία στις δραστηριότητες της επιχείρησης.

Υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρχει ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο το οποίο δεν θα λειτουργεί με συναισθηματισμούς όπως τα μέλη της οικογένειας καθώς οι συναισθηματισμοί συνιστούν απειλή για την βιωσιμότητα των οικογενειακών επιχειρήσεων.

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation