Το Stanford δίνει 7 χαρακτηριστικά της Ισχυρής Προσωπικότητας. Τα έχεις;

‘Soft Skills’, ‘Κοινωνικές Δεξιότητες’, ‘Ισχυρή Προσωπικότητα’ είναι μόνο μερικές από τις ορολογίες που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τις δεξιότητες εκείνες που κάνουν κάποιον να ξεχωρίζει κυριολεκτικά ανάμεσα στο πλήθος.

Είναι η ικανότητα που έχει κάποιος να κερδίζει τις εντυπώσεις και να έχει επιρροή στους γύρω του. Είναι για πολλούς ειδικούς η κορυφαία δεξιότητα σε όλους τους τομείς και κοινό χαρακτηριστικό των ηγετών και επιτυχημένων. Αποτελεί τη βασική δομή μιας ισχυρής προσωπικότητας που δεσπόζει στο χώρο εργασίας αλλά και στο κοινωνικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με μια έρευνα του Stanford Research Institute, οι 500 πιο επιτυχημένοι CEO στον κόσμο όπως τους καταγράφει το περιοδικό Fortune οφείλουν το 75% της επιτυχίας τους στα ‘Soft Skills’ που διέθεταν, και  μόνο το 25% οφειλόταν στις τεχνικές τους δεξιότητες.
Σε μια εποχή όπου τα ‘προσόντα’ είναι άφθονα με πτυχία, μεταπτυχιακά ακόμα και διδακτορικά να εμφανίζονται σε κάθε θέση εργασίας, αυτό που τελικά θα κάνει τη διαφορά είναι η προσωπικότητα του ατόμου και η ικανότητά του να δεσπόζει στο χώρο του. Ποιος λοιπόν εργοδότης δεν θα ήθελε ένα τέτοιο εργαζόμενο, διευθυντή, πωλητή! 
Ποιες είναι όμως οι δεξιότητες αυτές που χαρακτηρίζουν τους επιτυχημένους γύρω μας και μας κάνουν να τους θαυμάζουμε, ίσως και να τους ζηλεύουμε λίγο; Ας δούμε τις κυριότερες από αυτές

  • Ικανότητα να επικοινωνεί με σαφήνεια και ακρίβεια είτε προφορικά είτε γραπτώς.
  • Προσαρμογή γρήγορα σε νέα δεδομένα και περιβάλλοντα
  • Λύνει προβλήματα αποτελεσματικά και γρήγορα
  • Διαχειρίζεται το χρόνο του στο βαθμό που δεν ξέρεις πως τα προλαβαίνει
  • Μπορεί να δουλέψει σε ομάδες και να εμπνεύσει τους υπόλοιπους
  • Γρήγορη λήψη αποφάσεων
  • Διαθέτει αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία

Και αν δεν τα έχετε όλα αυτά, μην ανησυχείτε, η επιστημονική κοινότητα διαβεβαιώνει ότι αυτές οι δεξιότητες και χαρακτηριστικά μπορούν να διδαχθούν και να αποκτηθούν από αυτούς που αναγνωρίζουν και αποδέχονται την αδυναμία που έχουν και παίρνουν την απόφαση να την αλλάξουν. Το έχουμε δει να συμβαίνει πολλές φορές γύρω μας και σίγουρα όλοι έχουμε δει κάποιο παλιό γνώριμο που ντρεπόταν να σου πει καλημέρα τραυλίζοντας, να είναι ίσως ο κύριος ομιλητής στο συνέδριο που πληρώσαμε €500 για να παρακολουθήσουμε. Μπορούμε να βελτιωθούμε, να αλλάξουμε και κάποιες φορές να μεταμορφωθούμε μέσα από εκπαίδευση και δική μας επιμονή.
Η καλλιέργεια λοιπόν της προσωπικότητας μας αποτελεί ίσως τη πιο μεγάλη επένδυση που μπορεί να κάνει κάποιος στον εαυτό του. Οι τεχνικές γνώσεις, τα προσόντα και τα διπλώματα θα σε πάρουν έξω από τη πόρτα της επιτυχίας. Τα Soft Skills θα σου ανοίξουν τη πόρτα και αν δεν ανοίγει θα σε περάσουν από την κλειδαρότρυπα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι απ’ απ’ έξω δεν μένεις!

Δείτε εδώ όλα τα σεμινάρια της Κύπρου από 40 και πλέον Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς (https://www.myseminars.com.cy)

Δειτε Επισης

10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»