Γ. Καμπανέλλας: Ενδιαφέρον επενδυτών για όλους τους κλάδους της κυπριακής οικονομίας

Σταθερή αυξητική τάση παρουσιάζει χρόνο με το χρόνο η προσέλευση ξένων στο Cyprus International Investors Summit, παράλληλα και το επενδυτικό τους ενδιαφέρον για την χώρα μας γίνεται πιο συγκεκριμένο. 
 
Όπως αναφέρει σε συνέντευξη του στο InBusinessNews, o Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus, Γιώργος Καμπανέλλας, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον σε όλους τους κλάδους της κυπριακής οικονομίας. Παράλληλα, σημειώνει ότι ο Invest Cyprus έχει δημιουργήσει ένα πλάνο συστηματικής και μεθοδικής στόχευσης νέων αγορών, οι οποίες έχουν μεγάλη προοπτική και πλούτο και δεν έχουν εντούτοις μέχρι σήμερα αξιοποιηθεί κατάλληλα από την Κύπρο. Εστιάζει επίσης στις επιτυχίες της Κύπρου στην προσέλκυση εταιρειών του τομέα του ICT. Όπως αναφέρει ο κ. Καμπανέλλας, μεγάλες εταιρείες ICT έχουν ήδη επιλέξει τη χώρα μας για την εταιρική τους έδρα και μέσω σειράς ενεργειών που προγραμματίζονται ανά το παγκόσμιο, αναμένεται η προσέλκυση ακόμη περισσότερων.
 
Διαβάστε ακόμα: Olivewood: Έκλεισε νέα ταινία στην Κύπρο με διάσημο Αμερικανό ηθοποιό
 
Πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά φέτος το Cyprus International Investors Summit. Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προσδοκίες του Invest Cyprus από το συνέδριο και ποια η σημασία του συνεδρίου; 
Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2015 με την διοργάνωση του 1ου International Investors Summit στην χώρα μας. Έκτοτε το συνέδριο αυτό έχει καθιερωθεί ως το κατεξοχήν συνέδριο με την μεγαλύτερη συμμετοχή ξένων επενδυτών. Η όλη φιλοσοφία του συνεδρίου εστιάζεται στην πολύ καλά στοχευμένη επιλογή των συμμετεχόντων από το εξωτερικό, οι οποίοι προσκαλούνται από τον Invest Cyprus να επισκεφθούν την χώρα μας ακριβώς για να πληροφορηθούν επί τόπου για τις ευκαιρίες που η Κύπρος προσφέρει στους ξένους επενδυτές.
Μέσα από το πρόγραμμα του συνεδρίου που, όπως πέρσι έτσι και φέτος εστιάζεται στην προώθηση της Κύπρου ως προορισμός για εγκατάσταση διεθνών και περιφερειακών εγκαταστάσεων ξένων επιχειρήσεων, θα παρουσιαστούν όλοι οι επιμέρους τομείς τους οποίους προωθεί ο Invest Cyprus. Προσέλκυση επιχειρήσεων στους τομείς της Ναυτιλίας, της Τεχνολογίας και των Επενδυτικών Ταμείων, ως επίσης και προσέλκυση επενδύσεων στους τομείς του τουρισμού και της φιλοξενίας αλλά και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποτελούν τους επιμέρους στόχους του Οργανισμού μας για αυτό το συνέδριο.
 
Διαβάστε ακόμα: Τα 50+1 μεγαλύτερα λογιστικά και ελεγκτικά γραφεία της Κύπρου
 
Μέσω της εμπειρίας σας από αντίστοιχα συνέδρια των προηγούμενων ετών, μπορούμε να μιλήσουμε για αυξανόμενο ενδιαφέρον από πλευράς των ξένων επενδυτών;
Χρόνο με τον χρόνο διαπιστώνουμε ότι ο αριθμός και η ποιότητα των συμμετεχόντων παρουσιάζει σταθερή αυξητική τάση, αλλά και το ενδιαφέρον τους για την χώρα μας γίνεται πιο συγκεκριμένο. Παρά την διαρκή αρνητική κριτική που η χώρα μας δέχεται στα διεθνή ΜΜΕ κατά τα τελευταία χρόνια, συνεπεία των λαθών και παραλήψεων του πρόσφατου παρελθόντος, ο Invest Cyprus μαζί με τους επαγγελματίες του χώρου των επαγγελματικών υπηρεσιών, συνεχίζει αδιάληπτα τις προσπάθειες για αποκατάσταση της εικόνας της χώρας μας στο διεθνές επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον.
 
Ποιες οι εθνικότητες επενδυτών που προσελκύονται από την Κύπρο και σε ποιους τομείς της οικονομίας εστιάζεται το επενδυτικό τους ενδιαφέρον;
Είναι γεγονός ότι παρατηρείται τα τελευταία χρόνια αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον σε όλους τους κλάδους της κυπριακής οικονομίας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε πετύχει να προσελκύσουμε σημαντικά κεφάλαια στους τομείς της ναυτιλίας, των επενδυτικών ταμείων, στον τραπεζικό τομέα, την εκπαίδευση, το λιανικό εμπόριο, τον τουρισμό, τον ιατροφαρμακευτικό τομέα και την ενέργεια. Η οικονομική πορεία της χώρας μας και η επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα έχουν συμβάλει σημαντικά στην κατεύθυνση αυτή. Είναι επίσης εμφανής η διεύρυνση της γεωγραφικής προέλευσης των επενδυτών. Παραδοσιακές αγορές όπως η Ευρώπη και οι χώρες της Μέσης Ανατολής εξακολουθούν να αποτελούν πηγή επενδύσεων, όμως βλέπουμε και σημαντικές επενδύσεις να προέρχονται από νέες αγορές, όπως την Ασία και την Αμερική. Βλέποντας την τάση αυτή, έχουμε ως Invest Cyprus δημιουργήσει ένα πλάνο συστηματικής και μεθοδικής στόχευσης των αγορών αυτών, που έχουν μεγάλη προοπτική και πλούτο και δεν έχουν εντούτοις μέχρι σήμερα αξιοποιηθεί κατάλληλα.
 
Ποια τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως regional Headquartering center;
Η Κύπρος διαθέτει μία σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν ιδανικό επενδυτικό προορισμό για εγκαθίδρυση εταιρικής έδρας. Πρώτιστης σημασίας θεωρείται η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας που προσφέρει πρόσβαση όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και στις αγορές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ενώ μπορεί να αποτελέσει πύλη για τη διοχέτευση επενδύσεων στις περιοχές αυτές. Επίσης, η οικονομική ανάπτυξη και η πολιτική σταθερότητα, ειδικότερα σε μία ταραχώδη περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη θέση της Κύπρου ως ισχυρού επιχειρηματικού κέντρου. Ένα συνεχώς ενισχυμένο ρυθμιστικό και ένα ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, η προσφορά ποιοτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών σε ανταγωνιστικά τέλη, το χαμηλό λειτουργικό κόστος για επιχειρήσεις αλλά και η διαθεσιμότητα ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού συμπληρώνουν την προσφορά της χώρας μας ως επιλογή για εταιρική έδρα διεθνών επιχειρήσεων. Βέβαια, θα πρέπει να αναφερθούμε και στον παράγοντα ποιότητα ζωής. Η Κύπρος προσφέρει ένα ιδιαίτερα φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον, με υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, γεγονός που την καθιστά ιδανικό προορισμό για μετεγκατάσταση όχι μόνο των εργαζομένων σε μία επιχείρηση, αλλά και των οικογενειών τους.
 
Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος αναδεικνύεται και ως προορισμός για επιχειρήσεις του τομέα του ICT. Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει προς αυτή την κατεύθυνση η χώρα μας και ποιες οι ενέργειες του Invest Cyprus;
Ο Invest Cyprus έχει θέσει τον τομέα της τεχνολογίας υψηλά στις στρατηγικές του επιδιώξεις, με στόχο τη δυναμική τοποθέτηση της Κύπρου στο χάρτη των τεχνολογικών κέντρων και την προώθησή της ως προηγμένο περιφερειακό κέντρο εγκατάστασης εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα. Μεγάλες εταιρείες ICT έχουν ήδη επιλέξει τη χώρα μας για την εταιρική τους έδρα και μέσω σειράς ενεργειών που προγραμματίζουμε ανά το παγκόσμιο, προσδοκούμε στην προσέλκυση ακόμη περισσότερων. Πέραν των σημαντικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Κύπρος σε διεθνείς εταιρείες, οι εταιρείες τεχνολογίας συγκεκριμένα απολαμβάνουν στη χώρα μας υψηλή προστασία όσον αφορά τα πνευματικά τους δικαιώματα. Το κυπριακό IP Box, όπως είναι γνωστό, παρέχει επίσης πολύ ευνοϊκά φορολογικά κίνητρα και εξαιρέσεις, τα οποία υπό προϋποθέσεις προβλέπουν πως τα κέρδη που προέρχονται από τα πνευματικά δικαιώματα μπορούν να εξαιρεθούν φορολογικά μέχρι και 80%. Υπάρχουν βέβαια σημεία που χρήζουν βελτίωσης. Καθοριστικός παράγοντας για τον τομέα αυτό είναι η προσφορά εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που έχουμε θέσει ως προτεραιότητά μας την προώθηση του τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η ανάπτυξη του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενίσχυση τόσο του αριθμού όσο και της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με τον τομέα της τεχνολογίας. Πρόσφατα έχουμε εκκινήσει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και όλα τα Πανεπιστήμια, δημόσια και ιδιωτικά, την πρωτοβουλία Study in Cyprus που σκοπό έχει την προώθηση μίας δυναμικής κοινής ταυτότητας για την Κύπρο ως κέντρο αριστείας όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση και αναμένουμε ότι θα συμβάλει σημαντικά στην εκπλήρωση των πιο πάνω στόχων.

Δειτε Επισης

Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Το ευρωπαϊκό έργο Waste Wisely Cyprus on Tour