Γ. Μούντης: Το πλάνο διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διαδοχή λαμβάνει χώρα ως αναπόφευκτο γεγονός και όχι ως προγραμματισμένη και ομαλή διαδικασία, εξηγεί ο Partner της Dr. K. Chrysostomides & Co. LLC, Γιώργος Ν. Μούντης τονίζοντας ότι το 95% των οικογενειακών επιχειρήσεων δεν επιβιώνουν κατά την τρίτη γενιά ιδιοκτησίας. 

Έγκαιρη ετοιμασία του σχεδίου
Μιλώντας στο πλαίσιο του 11th Wealth Management Conference, αναφέρθηκε στη σημασία της ετοιμασίας του σωστού πλάνου διαδοχής, το οποίο, όπως είπε, ιδανικά θα πρέπει να προγραμματιστεί αρκετά νωρίς, 5-10 χρόνια πριν από την αλλαγή στην ηγεσία ή την αλλαγή ελέγχου μεταξύ των γενεών της επιχείρησης.

Τόνισε ακόμα ότι υπάρχει δυσκολία στην αποχώρηση, σημειώνοντας ότι «το πλάνο διαδοχής έρχεται σε άμεση σύγκρουση με τις ανάγκες του επιχειρηματία για έλεγχο και εξουσία».
 
Διαβάστε ακόμα: Blue Air: Έτσι αλλάζει η αεροπορική βιομηχανία

Τι μπορούμε να κάνουμε γι 'αυτό;
Για αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από το πλάνο διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις, θα πρέπει σύμφωνα με τον κ. Μούντη, να δημιουργηθεί μία καλή δομή εταιρικής διακυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι δεν αποτελεί πανάκεια για όλα τα δεινά των οικογενειακών επιχειρήσεων.
«Οι οικογενειακές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν μιμούμενοι μεγάλους εταιρικούς ανταγωνιστές, προσαρμόζοντας τις ενέργειες αυτές στις δικές τους ανάγκες», ανέφερε σχετικά, σημειώνοντας ότι η σωστή εταιρική διακυβέρνηση ενισχύει τη διαφάνεια και τη συνεργασία, ενώ θα πρέπει να έχει στόχο τη διασφάλιση της πειθαρχίας μεταξύ των μελών της οικογένειας, την πρόληψη πιθανών συγκρούσεων και τη διασφάλιση της συνέχειας της επιχείρησης.
 

Διαβάστε ακόμα: Ρένος Ιωαννίδης: Η KPMG ενώνει την «ατμομηχανή» της οικονομίας

Ενίσχυση εμπιστοσύνης
Ταυτόχρονα, ο κ. Μούντης σημείωσε ότι στο πλάνο διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η  δημιουργία ενός διαχωρισμένου μέρους περιουσιακών στοιχείων που παύουν να ανήκουν στην περιουσία του ατόμου που δημιούργησε την επιχείρηση.

Όπως είπε, τα περιουσιακά στοιχεία δεν αποτελούν μέρος της περιουσίας του ατόμου, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί τα κεφάλαια, προσθέτοντας ότι τα δικαιώματα ανάκλησης και παρέμβασης του δημιουργού είναι ανοικτά εάν τα δικαιώματα αυτά είναι εκτεταμένα.

Δειτε Επισης

Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year