Στα συρτάρια σημαντικά νομοσχέδια για το Fund Industry

Με ρυθμούς χελώνας προωθούνται δύο σημαντικά νομοσχέδια που αφορούν τα επενδυτικά ταμεία στην Κύπρο, αναφορικά με τη διαχείριση επενδυτικών ταμείων μικρής εμβέλειας και τη δυνατότητα δημιουργίας νομικής οντότητας από Partnerships. 
 
Πρόκειται για δύο νομοσχέδια τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, μετά από 18 μήνες, για γραφειοκρατικούς λόγους, εξακολουθούν να βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για τον απαραίτητο νομοτεχνικό έλεγχο, αντί να έχουν πάρει το δρόμο για τη Βουλή. Η καθυστέρηση θέτει εμπόδια στο στόχο για παροχή νέων δυνατοτήτων προς τους επενδυτές και στην προσπάθεια που γίνεται ώστε η Κύπρος να καταστεί ακόμα πιο ελκυστικός προορισμός εγγραφής επενδυτικών ταμείων.
 
Νομοσχέδιο για Mini Managers
 
Το νομοσχέδιο περιέχει πρόνοιες με βάσει τις οποίες fund managers των οποίων οι επενδύσεις είναι κάτω των €100 εκατομμυρίων δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση ώστε να αποκτήσουν σχετική επαγγελματική άδεια, Mini Manager, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ). Αντίθετα, βάσει του υφιστάμενου καθεστώτος οι Mini Managers δεν χρειάζονται μία τέτοια ταυτότητα.
 
Διαβάστε ακόμα: Elena Baturina: Ποια είναι η πλουσιότερη Ρωσίδα που επενδύει στη Λεμεσό

Η παρατεταμένη αργοπορία για την προώθηση του νομοσχεδίου προς ψήφιση από το νομοθετικό σώμα δεν ικανοποιεί το Funds Industry της Κύπρου, αφού επί της ουσίας οι Mini Managers θα είναι εγγεγραμμένοι σε μίας μορφής πλατφόρμα, η οποία, λόγω της αξιοπιστίας και της διαφάνειας που θα προσδώσει, θα διευκολύνει την άντληση περαιτέρω επενδύσεων. Πρόκειται για πρόνοια η οποία όταν θα τεθεί σε ισχύ θα καταστεί υποβοηθητική για νεαρότερους managers, οι οποίοι βρίσκονται στα αρχικά στάδια της δραστηριοποίησης τους στο κυπριακό Funds Industry.

Νομοσχέδιο για Partnerships
 
Το δεύτερο νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα δημιουργίας νομικής οντότητας από ένα Partnership. Η πιο πάνω πρακτική εφαρμόζεται 
σε χώρες τους εξωτερικού και σκοπός είναι να προσφέρεται, εναλλακτικά και στην Κύπρο. Η δημιουργία νομικής οντότητας θα παρέχει προστασία στους μετόχους από προσωπικές εγγυήσεις ενώ τα Partnerships θα είναι σε θέση να επιλέξουν, ανάλογα με τις ανάγκες τους, ανάμεσα στη δημιουργία νομικής οντότητας ή όχι. Να σημειωθεί ότι, σήμερα οι επιλογές σύστασης ενός Fund περιλαμβάνουν τη δημιουργία εταιρείας, partnership και common fund.
 
Διαβάστε ακόμα: Σταθερή στην ανταγωνιστικότητα η Κύπρος

Τα δύο νομοσχέδια, που θα αλλάξουν το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον τομέα των συλλογικών επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, καταρτίστηκαν στη βάση εισηγήσεων, οι οποίες είχαν υποβληθεί από τον διεθνή νομικό οίκο King & Wood Mallesons με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
 

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»