Εμβάθυνση σχέσεων Κύπρου - Ισραήλ σε έρευνα και καινοτομία

InBusinessNews  21/05/2019 16:40
Εμβάθυνση σχέσεων Κύπρου - Ισραήλ σε έρευνα και καινοτομία

Εμβάθυνση σχέσεων Κύπρου - Ισραήλ σε έρευνα και καινοτομία

InBusinessNews  21/05/2019 16:40
Στη ναυτιλία, τη γεωργία και την ενέργεια επικεντρώνεται αρχικά η προσπάθεια ενίσχυσης της συνεργασίας Κύπρου - Ισραήλ σε θέματα έρευνας και καινοτομίας. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ιερουσαλήμ, Επιτροπές ειδικής σύνθεσης αποτελούμενες από εμπειρογνώμονες από τη βιομηχανία, τον ακαδημαϊκό χώρο και κρατικούς φορείς, συμμετείχαν σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για κάθε έναν από τους υπό αναφορά τομείς.

RELATED ARTICLES


Οι εκπρόσωποι των δύο χωρών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να εντοπίσουν πεδία συνεργασίας στους επιλεγμένους τομείς, να προσδιορίσουν επιμέρους κοινές προκλήσεις και να συζητήσουν τους καταλληλότερους μηχανισμούς για την υποστήριξη της μελλοντικής διμερούς συνεργασίας. Τον συντονισμό και τη συγκρότηση της κυπριακής αποστολής ανέλαβε το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), εκπρόσωποι του οποίου έκαναν τις σχετικές διευθετήσεις και συνόδευσαν τους εμπειρογνώμονες στο Ισραήλ.
Βασική επιδίωξη των Επιτροπών είναι ο καταρτισμός Σχεδίου Δράσης για κοινές δραστηριότητες την επόμενη διετία. Στο Σχέδιο Δράσης θα ληφθούν υπόψη οι υφιστάμενοι μηχανισμοί συνεργασίας, όπως το Πρόγραμμα «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020», τα Προγράμματα Διακρατικής Συνεργασίας για έρευνα και καινοτομία, καθώς και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και πρωτοβουλίες. Στην αποστολή συμμετείχε επίσης, ο Επικεφαλής Επιστήμονας κ. Κυριάκος Κόκκινος ο οποίος έχει την υψηλή εποπτεία της υλοποίησης του σχεδίου δράσης από κυπριακής πλευράς, ενώ το παρών τους στις συναντήσεις έδωσαν ο κ. Αharon Aharon, CEO του Israel Innovation Authority και η Πρέσβειρα της Κύπρου στο Ισραήλ κ. Θεσαλλία Σαλίνα Σιάμπου. 

 
1erevna2


Σε δηλώσεις του, ο Επικεφαλής Επιστήμονας ανέφερε πως η ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας μεταξύ των δύο κρατών είναι ουσιώδους σημασίας καθώς «το Ισραήλ αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παίκτες σε διεθνές επίπεδο, διαθέτοντας ένα από τα πλέον προηγμένα οικοσυστήματα έρευνας και καινοτομίας». Επιπρόσθετα, υπογράμμισε την ανάγκη για συνέχιση της στενής συνεργασίας με το Ισραήλ σε θέματα έρευνας, καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας. «Επικεντρωνόμαστε στην περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων μας με το Ισραήλ, μέσω της ανάπτυξης ειδικά σχεδιασμένων και στοχευμένων δράσεων που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια του κυπριακού οικοσυστήματος και θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες», ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Κόκκινος.ε Στο πλαίσιο των συζητήσεων, συμφωνήθηκε επίσης όπως προωθηθεί παράλληλα η υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης σε θέματα Επιστημονικής Συνεργασίας.

Η συνάντηση στην Ιερουσαλήμ πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια πρόσφατης επίσκεψης στην Κύπρο του κ. Αharon Aharon, ύστερα από κοινή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Κύπρο. Στη διάρκεια της επίσκεψης αποφασίστηκε και καταρτίστηκε Σχέδιο Δράσης με στόχο την ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των οικοσυστημάτων έρευνας και καινοτομίας των δύο χωρών, μέσω του εντοπισμού τομέων και έργων κοινού ενδιαφέροντος, με πρώτη δραστηριότητα να αποτελεί η συνάντηση των Επιτροπών.  
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας