Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Invest Cyprus: Προσέλκυσε επενδύσεις δισεκατομμυρίων

Σημαντικές επιτυχίες έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά την προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό και την ενίσχυση της εικόνας της χώρας μας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού, όπως αυτό εκδηλώνεται μέσα από τη συνεχή αύξηση των εισροών άμεσων ξένων επενδύσεων. 

Μετά την κρίση του 2013 η Κύπρος είχε υποστεί μεγάλη ζημιά και πλήγμα στην αξιοπιστία της από πλευράς ξένων. Στη ριζική αλλαγή της όλης αυτής εικόνας και την επίτευξη του στόχου για προσέλκυση ξένων επενδυτών, οι οποίοι πείστηκαν να επενδύσουν στη χώρα μας, καταλυτικός ήταν ο ρόλος του Invest Cyprus. Εξαιρετικά σημαντική είναι τα τελευταία χρόνια η δουλειά που γίνεται από τον Οργανισμό, ενώ σημαντικότατη είναι η εμπλοκή στην όλη προσπάθεια τόσο το Προέδρου του, Μιχάλη Μιχαήλ όσο και του Διοικητικού Συμβουλίου.

Διαβάστε ακόμα: Ζυθοποιείο Φώτος Φωτιάδης: 50 χρόνια σε ένα βίντεο

Διαβάστε ακόμα: Οι 32 δήμοι και κοινότητες της Κύπρου με δωρεάν Wifi

 

Μέσα από τη δράση του Invest Cyprus οι προσπάθειες προώθησης της χώρας μας ενισχύθηκαν, ενώ επεκτάθηκαν και σε νέες αγορές, όπως οι ΗΠΑ και η Νοτιοανατολική Ασία. Σε κάθε αγορά, στην οποία απευθύνεται ο Invest Cyprus αναπτύσσει και εφαρμόζει διαφορετική στρατηγική, προσαρμοσμένη στα διάφορα χαρακτηριστικά, ανάγκες και απαιτήσεις της, χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους προώθησης.

Τονίζεται ότι μόνο την περίοδο 2014 – 2017, η Κύπρος προσέλκυσε άμεσες ξένες επενδύσεις συνολικού ύψους €9,2 δις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων της κυπριακής οικονομίας. Ανάμεσα στις μεγαλύτερες επενδύσεις που διενεργήθηκαν στην Κύπρο και στις οποία είχε με τον ένα ή άλλο τρόπο εμπλοκή ο Invest Cyprus περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Το καζίνο από τον όμιλο Melco, μια επένδυση ύψους €550 εκατ.
  • Ο μεγαλύτερος και τεχνολογικά προηγμένος τερματικός σταθμός του Βασιλικού για την αποθήκευση και διαχείριση πετρελαϊκών προϊόντων στην Ανατολική Μεσόγειο, μια επένδυση της VTTI ύψους €300 εκατ
  • Τα κεφάλαια ανακεφαλαιοποίησης που εισήχθησαν στις τράπεζες της Κύπρου, κυρίως η Τράπεζα Κύπρου, η οποία έλαβε τη μεγαλύτερη εισροή ξένου κεφαλαίου στην Κύπρο, ύψους €1 δις
  • Η απόκτηση κυπριακών εταιρειών από ξένους επενδυτές, όπως η Remedica από την Ascendis  έναν € 260 εκατ.
  • Η πώληση του The Mall of Cyprus και του The Mall of Engomi στον όμιλο Atterbury της Νότιας Αφρικής για € 193 εκατ.
  • Η κατασκευή νέων ξενοδοχείων, όπως το Radisson Blu στη Λάρνακα και η ανακαίνιση υφιστάμενων τουριστικών καταλυμάτων, όπως στην περίπτωση του Parklane Resort στη Λεμεσό
  • Εξάλλου, αυξανόμενος αριθμός εταιρειών επιλέγουν την Κύπρο ως την έδρα τους, όπως η Wargaming, το London P & I Club και άλλοι.

«Πιστεύουμε ότι η Κύπρος γίνεται όλο και πιο γνωστή στον κόσμο των επενδυτών διεθνώς και αυτό είναι εμφανές στην ποικιλομορφία της προέλευσης των ξένων που επιλέγουν να επενδύσουν στη χώρα μας», ανέφερε εξάλλου σε συνέντευξη του στο περιοδικό Gold o Πρόεδρος του Invest Cyprus, Μιχάλης Μιχαήλ, τονίζοντας ότι η όλη προσπάθεια συνεχίζεται, προκειμένου να διασφαλιστεί η όσο γίνεται μεγαλύτερη εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων.

Κλειδί για την ενίσχυση του έργου του οργανισμού αποτελεί η προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και η εισαγωγή επενδυτικών κινήτρων. 

Μεταξύ άλλων, ο Invest Cyprus έχει εμπλακεί σε ποικίλες πρωτοβουλίες για την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν το γραφείο του Εφόρου Εταιρειών, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την εισαγωγή φορολογικών κινήτρων για επιχειρήσεις και ιδιώτες, την υιοθέτηση του πακέτου κινήτρων για την κινηματογραφική βιομηχανία κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη δουλειά την οποία διενεργεί, ο Οργανισμός λαμβάνει από το κράτος κονδύλι το όποιο δεν ξεπερνά τα €2 εκατ, ποσό το οποίο θα ήταν καλό να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, με βάσει και τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφονται στο έργο του Invest Cyprus.

Δειτε Επισης

PwC Foundation: Γνώσεις σε μαθητές και μαθήτριες για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό
Αγκαλιάζουν τα βραβεία δικοινοτικής συνεργασίας του ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ
ECR Case Study: Πρόληψη ελλείψεων και διαθεσιμότητα στο ράφι
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland