Στα σκαριά deals κυπριακών επιχειρήσεων

Ρόλο διαμεσολαβητή αναλαμβάνει η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) προκειμένου να φέρει στο ίδιο τραπέζι Κύπριους και ξένους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για αγοραπωλησίες κυπριακών επιχειρήσεων, καθώς και για πράξεις με υποστατικά επιχειρήσεων.   

Για τον σκοπό αυτό η ίδια έχει απευθυνθεί με εγκύκλιο προς τα μέλη της, καλώντας όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να διαθέσουν ολόκληρη ή μέρος της επιχείρησης τους ή/και υποστατικών τους προς Κύπριους ή ξένους επενδυτές, να συμπληρώσουν σχετική δήλωση, η οποία θα πρέπει να υποβληθεί στην Ομοσπονδία. Αντίστοιχη είναι και η διαδικασία που ακολουθείται για τους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε υφιστάμενες επιχειρήσεις ή να αγοράσουν υποστατικά. Στην πρωτοβουλία της ΟΕΒ συμμετέχει και ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την ευθύνη της προσέλκυσης ξένων επενδυτών.

Η σχετική εγκύκλιος στάλθηκε στα μέλη της ΟΕΒ κατά τη διάρκεια της περιόδου του Πάσχα και ήδη έχει καταγραφεί ένας αριθμός ενδιαφερομένων, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Να σημειωθεί πως, πρόκειται για πρωτοβουλία η οποία δεν έχει υλοποιηθεί ξανά σε επίπεδο κυπριακών επιχειρήσεων. Αντίθετα, στο παρελθόν και ειδικότερα σε περιόδους κρίσεων, η ΟΕΒ είχε προωθήσει με τον ίδιο τρόπο τη διάθεση ανενεργών μηχανημάτων προς ενοικίαση.

Διαβάστε ακόμα: Οι απολαβές των CEOs στην Κύπρο

Διαβάστε ακόμα: Επενδυτικά Ταμεία από Ισραήλ: Η Κύπρος ελκυστικός προορισμός

Διαβάστε ακόμα: Με φόρα 61% έτρεξαν τα ακίνητα

Ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματίες  
Όπως εξήγησε στο InBusinessNews ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Κώστας Χριστοφίδης, η ιδέα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας γεννήθηκε από το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν κατά καιρούς επιχειρηματίες, για επιχειρήσεις και υποστατικά και το αντίστοιχο ενδιαφέρον που φθάνει στην Ομοσπονδία από επιχειρηματίες που βλέπουν θετικά τη συμμετοχή νέων συνεργατών στις επιχειρήσεις τους. Στο ίδιο πλαίσιο, η ΟΕΒ έλαβε υπόψη και τις επαφές του CIPA με ξένους επενδυτές, από τις οποίες ο Οργανισμός εισέπραξε το ζεστό ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις στην Κύπρο, είτε αυτές αφορούν εξαγορές εργοστασίων που έχουν περιπέσει σε αχρησία, για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, είτε εξαγορές επιχειρήσεων. 

Τα ταιριάσματα για τα deals  
«Είναι μια διευκόλυνση και οι επιχειρήσεις ξέρουν ότι η ΟΕΒ θα χειριστεί το θέμα με απόλυτη εμπιστευτικότητα και εχεμύθεια… δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουμε ονόματα, εάν ο πωλητής δεν έχει τέτοια πρόθεση», δήλωσε στο InBusinessNews ο κ. Χριστοφίδης, προσθέτοντας πως πρόκειται για πρωτοβουλία, η οποία δεν θα μπορούσε να αναληφθεί από κάποιο άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό. 

Όπως μας διευκρινίστηκε, το παράθυρο των αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτό, αφού δεν έχει οριστεί ημερομηνία λήξης της προσπάθειας. Όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται, σε πρώτο στάδιο, η ΟΕΒ καταρτίζει σχετικό κατάλογο και εκεί όπου επιτυγχάνεται σύγκλιση στις προδιαγραφές που θέτουν οι δύο πλευρές, η ίδια προχωρεί με τα ανάλογα βήματα. Συγκεκριμένα, σε δεύτερο στάδιο, επικοινωνεί με τον υποψήφιο πωλητή, ώστε να τον ενημερώσει για τα στοιχεία του υποψήφιου αγοραστή (επιχείρησης/ οργανισμού) και με τη δική του συγκατάθεση, η ΟΕΒ ακολούθως απευθύνεται στον πιθανό αγοραστή, ο οποίος με τη σειρά του λαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία, με σκοπό οι δύο ενδιαφερόμενοι να έρθουν σε απευθείας επαφές και να καταλήξουν σε συμφωνία.  

Ελλαδικό ενδιαφέρον για επιχείρηση ΑΠΕ
Μέχρι σήμερα οι δηλώσεις που έχουν φτάσει στα γραφεία της ΟΕΒ αφορούν τόσο εξεύρεση επενδυτών για επέκταση υφιστάμενων επιχειρήσεων, όσο και διάθεση υποστατικών, με τη δεύτερη κατηγορία να είναι αυτή που σημειώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, στα πρώτα στάδια της διαδικασίας. 

Σχετικά με τους ξένους επενδυτές, το μεγαλύτερο κομμάτι του ενδιαφέροντος, στα αρχικά στάδια της διαδικασίας, εστιάζει σε μεγάλες εκτάσεις γης ή και υποστατικά επιχειρήσεων ενώ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στον τομέα της μεταποίησης. Πάντως, μία από τις δηλώσεις που εξετάζει η ΟΕΒ αφορά ενδιαφέρον Ελλαδίτη επενδυτή για να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο κυπριακής επιχείρησης, η οποία ασχολείται με τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). 

Δειτε Επισης

Έμφυλος προϋπολογισμός, ένα νέο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης
Το Needle 2024 συνεχίζει με την σειρά παράλληλων δράσεων: Needle & Thread Talks
Νέα παγκύπρια αιμοδοσία από τη CNP CYPRIALIFE
ΜΙΕΕΚ: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας
Πώς οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν το κόστος του στόλου τους αυξάνοντας την ασφάλεια στους δρόμους
Ολοκληρώθηκε το Κλειστό Πρωτάθλημα Σκακιού στην Κύπρο
CIM Summit 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών
Davood Shamsi: Με εμπειρία σε Apple και JP Morgan στο 3ο Digital Cyprus Conference
ΟΕΒ, Τράπεζα Κύπρου και Deloitte στο Λονδίνο-Παρουσίαση επαγγελματικών ευκαιριών για επαναπατρισμό Κύπριων
Το κοινό «αγκάλιασε» την εκστρατεία του Bean Bar απέναντι στον καρκίνο του μαστού