Τα έξυπνα σπίτια γίνονται πραγματικότητα και στην Κύπρο

Τη στιγμή που η επανάσταση που έφερε η FinTech τεχνολογία στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές συζητείται ακόμη, η τεχνολογία Internet of Things (IoT) θεωρείται ήδη το επόμενο μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα.

Αναντίλεκτα, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, συντελείται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ ό, τι περιμέναμε, αλλάζοντας τα πάντα γύρω μας.

Με τον όρο Internet of Things αναφερόμαστε σε όλες εκείνες τις εφαρμογές και τεχνολογίες που συνδέουν μέσω αισθητήρων αντικείμενα της καθημερινότητάς μας με ένα δίκτυο υπολογιστών, έτσι ώστε αυτά τα αντικείμενα να μπορούν να μοιράζονται πληροφορίες, να δέχονται εντολές και να λειτουργούν αυτόνομα. 

Διαβάστε ακόμα: Οι μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις που έγιναν στην Κύπρο

Μέχρι το 2023 θα έχουν εγκατασταθεί πάνω από 40 δισ. συστήματα Internet of Things παγκοσμίως

Πρώτα εμφανίστηκαν τα έξυπνα κινητά, ύστερα τα έξυπνα ρολόγια και τώρα βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου τα πάντα μπορούν να γίνουν… έξυπνα. Έξυπνο, μπορεί να είναι πλέον και το πλυντήριό μας, το ψυγείο μας, το κλιματιστικό μας. Φανταστείτε ότι βρίσκεστε εκτός σπιτιού και έχετε τη δυνατότητα να ανάψετε το κλιματιστικό για να βρείτε το σπίτι σας ζεστό όταν επιστρέψετε ή τον θερμολουτήρα για να βρείτε ζεστό νερό. Οι περισσότερες συσκευές/ συστήματα που υπάρχουν μέσα σε ένα σπίτι μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο, επιτρέποντάς μας να έχουμε έλεγχο επάνω τους απ’ όπου κι αν βρισκόμαστε. 

Διαβάστε ακόμα: «Rarity»: Το πρώτο luxury hotel shop έρχεται στο Amara

Η Smart Home τεχνολογία, που βασίζεται στη φιλοσοφία του Internet of Things, κερδίζει με φρενήρεις ρυθμούς τη θέση της στην καθημερινότητα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ρυθμίζοντας το οικιακό τους περιβάλλον με βάση τις επιθυμίες τους. Οι πέντε πρώτες εφαρμογές της τεχνολογίας Smart Home παγκοσμίως, που έχουν προσελκύσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των καταναλωτών, είναι οι «ασφάλεια και έλεγχος», «ενέργεια - φωτισμός» (55% και 53% αντίστοιχα) και «ψυχαγωγία - συνδεσιμότητα» (48%), η «υγεία» και οι «έξυπνες συσκευές» (43%).

Όπως εκτιμούν αναλυτές της παγκόσμιας αγοράς, μέχρι το 2023, οι ιδιώτες, οι εταιρείες και οι κρατικές δομές σε όλο τον κόσμο θα έχουν εγκαταστήσει περισσότερα από 40 δισ. συστήματα Internet of Things. 

Smart Homes και στην Κύπρο
«Τα έξυπνα σπίτια γίνονται σταδιακά πραγματικότητα και στη χώρα μας. Ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιών αλλάζουν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την καθημερινότητά τους, εξετάζοντας τις ολοκληρωμένες λύσεις Smart Home που υπάρχουν στην αγορά και επιτρέπουν στους χρήστες τους να διαχειρίζονται τα πάντα στον ιδιωτικό τους χώρο εξ αποστάσεως», αναφέρει ο γενικός διευθυντής της NEDECO Electronics, Λουκιανός Ράφτης. Σχολιάζοντας την ξέφρενη πορεία που σημειώνει η Smart Home τεχνολογία, ο κ. Ράφτης ανέφερε ότι καθόλη τη διάρκεια της περιόδου 2019 - 2023, η αγορά των έξυπνων οικιακών συσκευών υπολογίζεται πως θα «τρέχει» με διψήφια ποσοστά ανάπτυξης. «Συγκεκριμένα, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης το εξεταζόμενο διάστημα θα είναι της τάξης του 16,9%», σημειώνει. 



Μία ολοκληρωμένη λύση Smart Home αποτελεί το καινοτόμο σύστημα αυτοματισμού Cockpit, που εισήγαγε στην κυπριακή αγορά τους τελευταίους μήνες η NEDECO Electronics. Το σύστημα αποτελείται από μία πλειάδα λειτουργικών μονάδων και αισθητήρων, επιτρέποντας στον χρήστη, είτε βρίσκεται εντός είτε εκτός σπιτιού, να ελέγχει με τη βοήθεια του smart phone ή tablet του τον οικιακό φωτισμό, τις ηλεκτρικές συσκευές, τον θερμοσίφωνα, τα ηλεκτρικά blinds, τις ηλεκτρικές γκαραζόπορτες, όπως επίσης κλιματιστικές μονάδες, αισθητήρες κίνησης – θερμοκρασίας – φωτισμού, μαγνητικές επαφές, θερμοστάτες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, διαχείρισης πολυμέσων κτλ. καλύπτοντας έτσι όλες τις ανάγκες ενός σύγχρονου σπιτιού.

Το Cockpit διαγράφει μια πολύ υποσχόμενη πορεία, αλλάζοντας τις ζωές ολοένα και περισσότερων οικογενειών στην Κύπρο. Η εύκολη εγκατάσταση (σε νέα αλλά και υφιστάμενα σπίτια), η ελάχιστη συντήρηση, η αθόρυβη λειτουργία, η εξοικονόμηση ενέργειας, η άνεση και ο προσωπικός έλεγχος επί του οικιακού περιβάλλοντος από απόσταση, αποτελούν τα κυριότερα πλεονεκτήματά του.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου
Great Sea Interconnector: Απαντά σε Παπαναστασίου ο ΑΔΜΗΕ-Διαθέσιμο στους επενδυτές το νέο business plan