Συμμετοχική διαδικασία η διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την Έρευνα και την Καινοτομία

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο πλαίσιο των προσπαθειών που έχουν δρομολογηθεί για τη διαμόρφωση του νέου οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας.

Δημόσιες επενδύσεις, μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, όπως η διασύνδεση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, και πρωτίστως σύσταση νέων θεσμών και σωμάτων, είναι μεταξύ των στοιχείων που συνθέτουν το νέο περιβάλλον έρευνας και καινοτομίας στη χώρα μας.

Έξι μήνες μετά την υιοθέτηση από το Υπουργικό Συμβούλιο, του νέου Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ), προωθούνται σημαντικές αλλαγές που θέτουν τις βάσεις για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, με βασικούς πυλώνες του την έρευνα και την καινοτομία. Ανάμεσα στους θεσμούς του νέου συστήματος περιλαμβάνεται το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ), ως το κατ’ εξοχήν συμβουλευτικό όργανο για τον καθορισμό στρατηγικής για Ε&Κ, ο θεσμός του Επικεφαλής Επιστήμονα και η διεύρυνση του ρόλου και της αποστολής του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας  το οποίο έχει ήδη μετονομαστεί σε Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) και θα αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίονα του νεου σχήματος.  

Νέο «Εθνικό Πλαίσιο Στρατηγικής
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, το ΕΣΕΚ πρόκειται να καταθέσει στην Κυβέρνηση, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οδικό χάρτη για την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων στη βάση ενός ενιαίου στρατηγικού πλαισίου για την έρευνα και την καινοτομία για την περίοδο 2019-2023.  
 

 

Μιλώντας στο IN Business, ο Πρόεδρος του ΕΣΕΚ, Δρ. Φίλιππος Πατσαλής ανέφερε πως η νέα Εθνική Στρατηγική Ε&Κ στοχεύει σε συγκεκριμένους στρατηγικούς πυλώνες που περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα μέτρων πολιτικής. «Υπάρχουν πυλώνες με οριζόντιο και υποστηρικτικό χαρακτήρα που σκοπεύουν στην ανάπλαση του εγχώριου οικοσυστήματος Ε&Κ ώστε να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που θα υποστηρίζει και θα διευκολύνει την υλοποίηση υψηλού επιπέδου έρευνας, τη μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας και την ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικότητας». 

Την ίδια ώρα, σημειώνει ο Δρ. Πατσαλής «υπάρχουν πυλώνες που στοχεύουν στην ενθάρρυνση της ερευνητικής αριστείας, την καλλιέργεια κατάλληλης κουλτούρας, την αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης, τη διασύνδεση της έρευνας με την οικονομία και την κοινωνία και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του εθνικού μας συστήματος». Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στους πυλώνες στρατηγικής, αναφέρει, σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη εργαλείων υποστήριξης, η ακόμη και χρηματοδότησης, για Ε&Κ.

Ανοιχτός Διάλογος με κοινό και εμπλεκόμενους φορείς
Επιδιώκοντας την ενεργό εμπλοκή των φορέων που συνθέτουν το οικοσύστημα Ε&Κ, στη διαμόρφωση του Εθνικού Πλαισίου Στρατηγικής για Ε&Κ, το ΕΣΕΚ διοργανώνει Ανοικτό Διάλογο, τη Δευτέρα 6 Μαΐου 2019. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, περισσότεροι από 100 συμμετέχοντες από το επιστημονικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας, θα ενημερωθούν από τον Πρόεδρο του ΕΣΕΚ και τον Επικεφαλής Επιστήμονα, Κυριάκο Κόκκινο, για τους βασικούς πυλώνες του Εθνικού Πλαισίου Στρατηγικής. «Στόχος της εκδήλωσης είναι να ενθαρρύνουμε τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους αλλά και να υποβάλουν εισηγήσεις πριν την τελική υποβολή των προτάσεων μας στην Κυβέρνηση», εξήγησε ο Δρ. Πατσαλής.  

Απαραίτητη χαρακτήρισε τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων και ο Επικεφαλής Επιστήμονας. «Θεωρούμε πως η συμβολή τους θα βοηθήσει στην ανάδειξη και ακολούθως στην επίλυση βασικών και διαχρονικών προβλημάτων που ενδεχομένως, αντιμετωπίζουν», σημειώνει ο κ. Κόκκινος.
 



«Η αλληλεπίδραση των βασικών φορέων είναι καθοριστικής σημασίας σε αυτό το στάδιο και ειδικότερα, η συνέργεια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ήδη διενεργούμε εντατικές επαφές με τους εμπλεκόμενους φορείς του οικοσυστήματός μας, καθώς και με φορείς από χώρες του εξωτερικού, όπως το Ισραήλ και άλλες χώρες, για δρομολόγηση στοχευμένων συνεργασιών», αναφέρει ο Επικεφαλής Επιστήμονας, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η εξέλιξη της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο αριστείας και καινοτομίας. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το κοινό θα μπορεί να υποβάλει τις εισηγήσεις του μέσω διαδικτύου. Χρησιμοποιώντας το hashtag #NBRIOpenDialogue ή τον κωδικό της εκδήλωσης #1426 στην ψηφιακή πλατφόρμα www.sli.do, οι πολίτες θα μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους από τη μέρα της εκδήλωσης και εντός εφτά ημερών από την ημέρα της εκδήλωσης. 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»