Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί τα κατάφερε η Κύπρος

  18/04/2019 13:22
Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί τα κατάφερε η Κύπρος

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί τα κατάφερε η Κύπρος

  18/04/2019 13:22

Ομοιότητες της Κύπρου με την Ελλάδα διαπιστώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας, ωστόσο ότι η κυπριακή κρίση ήταν κυρίως τραπεζική, ενώ η ελληνική είχε πολύ πιο δημοσιονομικό χαρακτήρα.

RELATED ARTICLES


Ανάπτυξη χωρίς υπερβολικούς φόρους
Όπως ανέφερε στο πλαίσιο του 9th Nicosia Economic Congress, η Κύπρος διαφοροποιείται από την Ελλάδα καθώς εφάρμοσε πολιτικές που πέτυχαν τους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς να διασαλεύσουν την ανάπτυξη. «Αυτό είναι το θέμα, πώς μπορεί να επαναφέρει την ανάπτυξη μία οικονομία που απώλεσε μεγάλο μέρος του ΑΕΠ, χωρίς να επιβάλει υπερβολικές φορολογίες. Η Κύπρος είχε πολύ ισχυρή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει κολλήσει», είπε σχετικά.

Έφταιξαν οι λάθος πολιτικές
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση, καθώς ήταν η μόνη χώρα που έπρεπε να περάσει από τρία μνημόνια, δέχεται ακόμα μεγάλη εποπτεία, χωρίς να έχει επαναφέρει την πλήρη πρόσβαση στις αγορές. «Γι’ αυτό ευθύνονται οι λάθος πολιτικές, γιατί δεν μπορέσαμε να κάνουμε αυτό που πέτυχε η Κύπρος και η Πορτογαλία», είπε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η υφιστάμενη κυβέρνηση εφάρμοσε πολιτικές που έχουν πετύχει την οικονομική εξυγίανση, σε βαθμό που δεν χρειάζονταν.  «Κανείς δεν μου  απάντησε μέχρι στιγμής γιατί παραδόθηκαν μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα από αυτά που ζήτησαν οι δανειστές και γιατί επιβάλαμε τόσες φορολογίες στη μεσαία τάξη», ανέφερε ο πρόεδρος τη ΝΔ, επισημαίνοντας ότι  πολλές από τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν εφαρμοστεί.

Όραμα για αναβάθμιση και μείωση φορολογιών
Όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως είπε ο ίδιος, είναι μία αναβαθμισμένη οικονομία με ρυθμό ανάπτυξη 4%, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αν δεν μεταμορφωθεί η Ελλάδα σε παγκόσμιο επενδυτικό προορισμό, ενώ η προσδοκώμενη ανάπτυξη θα πρέπει να επιτευχθεί με ιδιωτικά κεφάλαια.

«Χρειάζεται ένας καταλύτης, ο μόνος πραγματικός καταλύτης είναι πολιτικός, που θα επιτευχθεί με μία μεγάλη νίκη ελπίζω της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε σχετικά. Πρόθεση της  ΝΔ είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση του φορολογικού συντελεστή  για τις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο χρόνια, της φορολογίας στα ακίνητα κατά 30%, τους φόρους στα μερίσματα από 10% σε 5% και του ΦΠΑ από το 24% στο 13%.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε για την πρόθεση στήριξης των επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως το έκανε και η Κύπρος και η Πορτογαλία. «Θα επικεντρωθούμε σε εμβληματικές επενδύσεις που είναι κολλημένες φροντίζοντας να παρέμβουμε ενεργά για να ξεμπλοκαριστούν, όπως το Ελληνικό, για το οποίο δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ θα πρέπει να αρχίσει η επένδυση για το καζίνο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Δεύτερο παράδειγμα είναι το λιμάνι του Πειραιά, στηρίζοντας και διευκολύνοντας έμπρακτα το πρόγραμμα που έχει παρουσιαστεί από την Cosco», πρόσθεσε.

Ανάπτυξη και επαναδιαπραγμάτευση
Μεγάλη πρόκληση αποτελεί για τον κ. Μητσοτάκη, σε περίπτωση που αναλάβει τα ηνία της ελληνικής κυβέρνησης, η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας. «Δεν θα αυξήσουμε τα χνάρια του κράτους χωρίς να χρειάζεται, αν λάβουμε υπόψη ότι το μισθολόγιο του δημοσίου αυξήθηκε κατά 2 δισ. στα χρόνια της παρούσας διακυβέρνησης. Αυτή η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα προβλήματα που χαρακτήριζαν τις παλιές πολιτικές της Ελλάδας, σε αντίθεση με την Κύπρο που εστίασε στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας», ανέφερε σχετικά.

Η Κύπρος τα κατάφερε λόγω συναίνεσης
Εξάλλου, ένας από τους βασικούς στόχους του είναι η επαναδιαπραγμάτευση των δημοσιονομικών στόχων, χρησιμοποιώντας τον χώρο που πιθανόν να δοθεί από τους δανειστές σε τομείς που θα διεγείρουν την ανάπτυξη, εξηγώντας ότι χωρίς υψηλό ποσοστό ανάπτυξης, δεν θα αλλάξουν τα δεδομένα για την Ελλάδα. «Υπάρχει δημιουργικό ταλέντο στην Ελλάδα που μπορεί να ξεκλειδωθεί και στόχος μου είναι να το ξεκλειδώσω και αυτό είναι μήνυμα που στέλνω στην επιχειρηματική κοινότητα», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι στόχος είναι η Ελλάδα να καταστεί ελκυστική χώρα για ξένα κεφάλαια, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες και τα πλεονεκτήματα της χώρας. «Η Κύπρος έδειξε πως να το κάνει αυτό, όχι μόνο λόγω καλής οικονομικής πολιτικής, αλλά και πολιτικής συναίνεσης από τα κόμματα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας ότι υπήρχε συναίνεση ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σχολιάστε την Είδηση
Πίσω στην αρχή της σελίδας