Χάρης: Πλάνο αντίδρασης για το θέμα με τους μισθούς ΔΥ

Έχει ετοιμαστεί πλάνο αντίδρασης για τη δικαστική απόφαση σχετικά με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει ετοιμότητα για κάθε σενάριο και εξέλιξη.

Μιλώντας στο πλαίσιο του 9th Nicosia Economic Congress, επεσήμανε ότι συλλογικά και υπεύθυνα θα γίνει η απαραίτητη διαχείριση του ζητήματος προκειμένου να μην υπάρξει κανένας δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε αναπάντεχη την πρόσφατη δικαστική απόφαση που ουσιαστικά, όπως είπε, «θεώρησε ως περιουσιακό στοιχείο συνταγματικά κατοχυρωμένο το μελλοντικό μισθό και αυξήσεις μισθών στον δημόσιο τομέα», εξηγώντας ότι δυσκολεύεται να καταλάβει αυτή τη λογική.

Ισοσκελισμένος και ο επόμενος προϋπολογισμός
Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, αναμένεται και για φέτος ίσως το μεγαλύτερο δημοσιονομικό  πλεόνασμα ανάμεσα στα κράτη της Ευρωζώνης. Παράλληλα, έχει διαβεβαιώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι προτού αποχωρήσει από το Υπουργείο, θα ετοιμάσει τον έβδομο συνεχόμενο προϋπολογισμό της παρούσας διακυβέρνησης, ο οποίος, όπως τόνισε, θα είναι και αυτός ισοσκελισμένος, χωρίς να επιστρέφουμε στα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα. 

Προς όσους εκφράζουν ανησυχίες για αύξηση του δημόσιου χρέους απάντησε ότι αυτοί που κρίνουν το αξιόχρεο ενός κράτους είναι οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης.« Το δημόσιο χρέος είναι ψηλό αλλά μειώνεται δραστικά, η διάρκειά του επεκτείνεται, στόχος να παραμείνει κάτω από το 96% φέτος και κάτω από το 90% μέχρι το 2020», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Πρόοδος σε όλα τα μέτωπα
Πρόοδο σε όλα σχεδόν τα μέτωπα της οικονομίας διαπίστωσε ο Υπουργός Οικονομικών για το 2018. «Η οικονομία το συνέχισε να αναπτύσσεται με ρυθμό κοντά στο 4%, ενώ φέτος αναμένεται να αναπτυχθεί γύρω στο 3,5%, χωρίς να παραγνωρίζεται ότι είχε προηγηθεί η βαθιά ύφεση που είχε αφήσει κόστος και συνέπειες», τόνισε σχετικά, προσθέτοντας ότι βελτίωση καταγράφεται στην αγορά εργασίας, με την ανεργία να μειώνεται στο 7%. Παράλληλα, διατηρείται ο στόχος για συνθήκες πλήρους απασχόλησης μέχρι το 2020.

Υπάρχουν οι δυνάμεις που θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα
«Παρόλο που διανύουμε προεκλογική περίοδο και δεν θα έπρεπε να αναφερθώ σε success story μπας και θυμώσει η αντιπολίτευση, εντούτοις  η διάθεσή μας να αποφύγουμε την άγονη αντιπαράθεση ίσως παρερμηνεύεται ως ένδειξη αδυναμίας και ίσως κάποιοι νομίζουν ότι έχουμε κοντή μνήμη», είπε ο Χάρης Γεωργιάδης στέλνοντας το μήνυμα ότι «η οικονομία έχει τεθεί σε πορεία σταθερής ανάπτυξης, την οποία είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε και να ενισχύσομε». Αυτή η πορεία, πρόσθεσε, είναι αποτέλεσμα κόπου και θυσιών των πολιτών μας, των προσπαθειών των παραγωγικών δυνάμεων. «Υπάρχουν πολλά να γίνουν δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παίζουμε πολιτικά παιχνίδια εις βάρος της σταθερότητας. Υπάρχει ξεκάθαρη διαφορά και στη φιλοσοφία και στην πολιτική πρόταση, υπάρχουν οι δυνάμεις που προσπαθούν να αλλάξουν τα πράγματα. Έστω με λάθη ή παραλείψεις, αλλά με τη διάθεση να ληφθούν οι δύσκολες και αναγκαίες αποφάσεις», τόνισε ο Υπουργός, εξηγώντας ότι κάποιοι παραμένουν γαντζωμένοι στο παρελθόν.

Το κράτος δεν είναι μηχανή που κόβει χρήμα
Σύμφωνα με τον υπουργό, τίθεται πλέον τέρμα σε όσους θεωρούν την προσπάθεια για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών ακραία προσέγγιση. «Δεν αντιλαμβάνονται ότι το κράτος δεν είναι μηχανή που κόβει χρήμα, αλλά λειτουργεί με το υστέρημα του Κύπριου πολίτη, ενώ θα πρέπει να αρχίσουμε να απαντάμε σε αυτούς που δεν έμαθαν τίποτα από την πτώση της προηγούμενης περιόδου», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Δειτε Επισης

Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας