Ινστιτούτο Κύπρου: Εγκαινιάζει Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κοινών Διδακτορικών στον Τομέα της Προσομοίωσης

Εναρκτήρια τελετή του Ευρωπαϊκού προγράμματος κοινών διδακτορικών στον τομέα της προσομοίωσης με τίτλο “Simulation in Multiscale Physical and Biological Systems (STIMULATE)” διοργανώθηκε, από τo Ινστιτούτο Κύπρου, συντονιστή του προγράμματος, στις εγκαταστάσεις του στη Λευκωσία.

Στην τελετή, στην οποία παρευρέθηκαν διακεκριμένοι εκπρόσωποι από τον ακαδημαϊκό, επιστημονικό και επιχειρηματικό κόσμο, απηύθυνε χαιρετισμό ο Επικεφαλής Επιστήμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κος. Κυριάκος Κόκκινος και η Δρ. Τέρψα Κωνσταντινίδου, Διευθύντρια Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού. Ο κος. Κόκκινος μεταξύ άλλων ανέφερε την σημαντικότητα τέτοιων επιτυχιών για την Κύπρο και την επιστημονική της κοινότητα και σημείωσε ότι το Ινστιτούτο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των κυβερνητικών στόχων για εφαρμογή  ερευνητικών δραστηριοτήτων ύψιστου επιπέδου. Η Δρ. Κωνσταντινίδου εξήρε το έργο του  Ινστιτούτου Κύπρου, καθώς επίσης τη σημασία του προγράμματος που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο των δράσεων «Marie Skłodowska-Curie» του προγράμματος «Ορίζοντας 2020». Όπως ανέφερε, αυτό αποτελεί μια σημαντική επιτυχία για την Κύπρο, ως συντονίστρια χώρα δυο τέτοιων προγραμμάτων, και σαφώς καταδεικνύει την ελκυστικότητα των καινοτόμων προγραμμάτων διδακτορικών σπουδών της σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν εκπρόσωποι από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια, o καθ. Andreas Frommer, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Wuppertal, ο καθ. Nazario Tantalo από το πανεπιστήμιο της Ρώμης “Tor Vergata”, ο καθ. Paolo Carloni από το πανεπιστήμιο RWTH Aachen, η καθ. Rachel Nechushtai από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, ο καθ. Raffaele Tripiccione από το Πανεπιστήμιο της Ferrara, ο Δρ. Costas Bekas από την IBM Research Zurich και η καθ. Κωνστάντια Αλεξάνδρου από το Ινστιτούτο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι από τα υπόλοιπα ακαδημαϊκά ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου), ερευνητικά κέντρα (DESY- Zeuthen, Jülich και το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής) και ιδιωτικές εταιρείες (ΙΒΜ-Research Ζurich, NVIDIA και MAGWEL).

Οι 15 υπότροφοι του προγράμματος, οι οποίοι επελέγησαν από τον διεθνή χώρο, επίσης παρευρέθηκαν στη τελετή έναρξης.  Όλοι οι εμπλεκόμενοι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι ακαδημαϊκοί σύμβουλοι θα παραμείνουν στην Κύπρο για τρεις συνολικά μέρες για το σχεδιασμό υλοποίησης του προγράμματος. Το Ινστιτούτο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα είναι υπεύθυνοι για συνολικά 12 διδακτορικούς φοιτητές. 

Ο γενικός στόχος του STIMULATE είναι να προσφέρει ένα καινοτόμο διεπιστημονικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό πρόγραμμα στην προσομοίωση και στην επιστήμη δεδομένων, το οποίο εκπαιδεύει τους φοιτητές να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις προκλήσεις που δημιουργούνται από τις αναλύσεις μεγάλης υπολογιστικής ισχύς και τις εφαρμογές που απαιτούν ανάλυση μεγάλων δεδομένων, παράγοντας έτσι επιστήμονες που θα είναι ηγέτες στον ακαδημαϊκό χώρο και στη βιομηχανία. Το πρόγραμμα παρέχει εκπαίδευση και έρευνα σε όλο το φάσμα της μαθηματικής μοντελοποίησης και σε αλγορίθμους για προσομοιώσεις με αναλύσεις μεγάλων δεδομένων στους τομείς της Υπολογισμικής Ρευστοδυναμικής, της Υπολογισμικής Βιολογίας και της Σωματιδιακής και Πυρηνικής Φυσικής με εστίαση στην Κβαντική Χρωμοδυναμική. Οι φοιτητές θα αποσπαστούν σε εταιρείες οι οποίες θα προσφέρουν συμπληρωματική τεχνογνωσία και πρακτική εκπαίδευση στις τεχνολογίες υπολογιστών, τη μαθηματική μοντελοποίηση και την ανάλυση δεδομένων. Κάθε ένας από τους δεκαπέντε διδακτορικούς φοιτητές του προγράμματος θα αποκτήσει ένα ενιαίο Ph.D από τρία ακαδημαϊκά ιδρύματα.
 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»