Φ. Πατσαλής: Το deal €9 εκατ. της Medicover με την NIPD

Για τη σημασία της επένδυσης €9 εκατ του σουηδικού κολοσσού, Medicover, στην κυπριακή startup βιοτεχνολογίας NIPD Genetics, μιλά μέσα από συνέντευξη του στο InBusinessNews, ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της NIPD Genetics, Φίλιππος Πατσαλής. 

Διαβάστε ακόμα: Η Carob Mill Restaurants εξαγόρασε το Calma στη Μαρίνα Λεμεσού

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πατσαλής αναλύει τις πρόνοιες της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών και αναπτύσσει τους στόχους για επέκταση των υπηρεσιών (προϊόντων) της NIPD σε νέες αγορές, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία. Πέραν των γνωστών

της τεστ VERACITY και Veragene, τα οποία ήδη έχουν προωθηθεί σε 20 αγορές, η NIPD, με τη βοήθεια της Medicover στοχεύει στην ολοκλήρωση άλλων τεσσάρων καινοτόμων υπηρεσιών της και ακολούθως στην προώθηση τους σε αγορές του εξωτερικού.

Όπως έγινε γνωστό, η Medicover επενδύει στην NIPD Genetics. Τι προβλέπει η συμφωνία συνεργασίας σας;

Κατ’ αρχήν να πούμε ότι η Medicover είναι ένας κολοσσός στον τομέα των υπηρεσιών υγείας, με πάρα πολλά εργαστήρια και νοσοκομεία, τα οποία βρίσκονται κυρίως στην Ευρώπη αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, όμως η Μέση Ανατολή, η Ινδία κτλ. Είναι μια σουηδική εταιρεία, η αξία της οποίας υπολογίζεται περίπου στα €8 δισεκατομμύρια, διαθέτει 16 χιλιάδες υπαλλήλους και εστιάζει περισσότερο στην εμπορικοποίηση παρά στην δημιουργία καινοτόμων προϊόντων. Με την εταιρεία αυτή υπογράψαμε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με σκοπό να μπορέσουμε να διοχετεύσουμε τα τεστ VERACITY και Veragene, τα οποία έχουμε δημιουργήσει και προσφέρουμε σήμερα σε 20 χώρες, μέσω των νοσοκομείων και των εργαστηρίων της Medicover.

Επίσης, στόχος είναι η δημιουργία συνεργασίας, έτσι ώστε να ενισχυθεί η εμπορικοποίηση των «προϊόντων» αυτών, ενδυναμώνοντας το branding της ΝIPD. Επιπλέον, θεωρούμε ότι με την αύξηση των πωλήσεων και την ενίσχυση του brand, η NIPD θα μπορέσει να προωθηθεί σε ακόμα περισσότερες και μεγαλύτερες αγορές. Επί της ουσίας, η Medicover παίρνει από εμάς την καινοτομία και μας δίνει την εμπορευσιμότητα (των προϊόντων).

Διαβάστε ακόμα: Ενώπιον της Ερευνητικής Ιακώβου, Κουρουνάς και Φιλιππίδης

Ποιο το ποσό της επένδυσης της Medicover και ποιο το ποσοστό που αυτή αποκτά στην NIPD Genetics;

Η συμφωνία, περιλαμβάνει και το στοιχείο της επένδυσης. Με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η Medicover έχει πάρει ένα μερίδιο της NIPD, επενδύοντας περίπου €9 εκατ. Η επένδυση αυτή, μεταξύ άλλων, θα ενισχύσει την προσπάθεια μας για ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και προϊόντων. Υπάρχουν συγκεκριμένες έρευνες μας για ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, οι οποίες έχουν φτάσει σε ένα προχωρημένο επίπεδο, αλλά χρειάζονταν κεφάλαια για να ολοκληρωθούν και να βγουν στην αγορά. Άρα, στη συνεργασία αυτή υπάρχει το στοιχείο της κεφαλαιοποίησης με πρόσθετα €9 εκατ, τα οποία στοχεύουν στο να ολοκληρωθούν τα καινοτόμα προϊόντα που έχουμε φτάσει σε ένα υψηλό βαθμό ετοιμότητας και να μπουν στην διεθνή αγορά. Παράλληλα, ένα κομμάτι της χρηματοδότησης αφορά την αύξηση της εμπορικοποίησης των προϊόντων μας, με την ένταξη τους σε νέες αγορές, όπου η Medicover διαχειρίζεται νοσοκομεία και εργαστήρια.

Ποια είναι τα νέα «προϊόντα», τα οποία επεξεργάζεστε;

Πρόκειται για υπηρεσίες, οι οποίες όπως προανέφερα, βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Η πρώτη μας έρευνα αφορά αναλύσεις, που χρησιμοποιούνται για την ανεύρεση γενετικών ανωμαλιών στις περιπτώσεις που γίνεται εξωσωματική γονιμοποίηση.

Είναι καινούριες γενετικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται στην εξέταση των εμβρύων, πριν τοποθετηθούν με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης πίσω στη γυναίκα.

Επίσης, γενετικές εξετάσεις που θα μπορούν να εντοπίζουν γενετικά προβλήματα σε νεογνά.

Άλλη μια κατηγορία υπηρεσιών είναι οι αναλύσεις (διαγνωστικές) σε άτομα μεγάλης ηλικίας, τα οποία πιθανόν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως νευρομυϊκά,  γονιμότητας, άλλων κατηγοριών παθήσεων κτλ.

Τέλος, η  άλλη μας μεγάλη κατηγορία έρευνας αφορά τον καρκίνο. Δημιουργούμε υπηρεσίες στον τομέα της διάγνωσης του κληρονομικού τύπου καρκίνου αλλά και του επίκτητου. Οι εξετάσεις αυτές θα δίνουν στον ασθενή διάγνωση και δυνατότητα επιλογής θεραπείας.

Σε ποιες αγορές βρίσκονται τώρα οι γνωστές υπηρεσίες σας, όπως τα τεστ VERACITY και Veragene;

Όπως προανέφερα, ήδη οι υπηρεσίες μας διατίθενται μέχρι στιγμής σε 20 χώρες. Οι κύριες αγορές μας είναι η Ελλάδα, η Τουρκία, η Ινδία, η Ρωσία, η Ρουμανία, πολλές χώρες τη Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Και σε ποιες αγορές αναμένεται να επεκταθείτε, μετά και τη συνεργασία με την Medicover;

Θα δουλέψουμε μαζί στις υφιστάμενες μας αγορές και στις χώρες τις οποίες δραστηριοποιείται η Medicover. Θα επιχειρήσουμε να μπούμε δυναμικά στη Γερμανία, μια δύσκολη αγορά. Γι αυτό και για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός πρέπει να αξιοποιήσουμε το μέγεθος  και το δίκτυο μιας μεγάλης εταιρείας, όπως η Medicover.

Δειτε Επισης

Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;