Σε funds hub μετατρέπεται η Κύπρος

Η Κύπρος αποτελεί εν δυνάμει funds hub με βάση και τον μεγάλο αριθμό των επενδυτικών ταμείων που εγγράφονται στην χώρας,. Αυτό ανέφερε ενώπιον του 4ου International Funds Summits ο Ανδρέας Γιασεμίδης της PwC, παραπέμποντας στους αριθμούς που παρουσίασε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με τα οποίους  κατά την περίοδο 2016-2018 υπήρξε μια αύξηση 69% στην εγγραφή επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, υπογράμμισε πως η Κύπρος μετατρέπεται σε ελκυστικό προορισμό για εγγραφή επενδυτικών ταμείων.

Από την πλευρά του ο Πανίκος Τέκλος, partner της Deloitte, υπογράμμισε πως για την δημιουργία οικοσυστήματος επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο τότε θα πρέπει όλοι να είναι γνώστες για τις αλλαγές που σημειώνονται στην νομοθεσία. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή για τους Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων και υπογράμμισε πως η εν λόγω νομοθεσία καλύπτει όλα τα είδη επενδυτικών ταμείων που η Κύπρος επιθυμεί να εγγράψει. Υπογράμμισε πως με την υιοθέτηση της νέας νομοθεσίας επιτυγχάνεται ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα στην εγγραφή επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο.

Στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος για την εγγραφή επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο αναφέρθηκε ο Αντώνης Ρούβας μέλος του ΔΣ της KPMG. Συγκεκριμένα, ο κ. Ρούβας σημείωσε πως η Κύπρος προσφέρει το διαβατήριο για πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ, το δικαστικό της σύστημα προσφέρει προστασία στους επενδυτές, οι διαδικασίες εγγραφής προσφέρουν σημαντικές ευελιξίες για τους διαχειριστές επενδυτικών ταμείων, όπως επίσης και η ανοικτή οικονομία που διαθέτει η Κύπρο και το φορολογικό της σύστημα που διευκολύνουν την δραστηριοποίηση επενδυτικών ταμείων.

Η Κύπρος έχει κάνει τεράστια βήματα τα τελευταία χρόνια προς την σωστή κατεύθυνση αναφορικά με τη συμμόρφωση της σε πρακτικές AML. Αυτό ανέφερε η Μαριάννα Κωστέα compliance manager της Alter Domus, υπογραμμίζοντας πως στην Κύπρο έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία και αρκετά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση για συμμόρφωση με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν εξαλειφθεί οι όποιες υπόνοιες ότι η Κύπρος αποτελεί χώρα όπου προσελκύει ύποπτες συναλλαγές για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Την ίδια ώρα, η κ. Κωστέα τόνισε ότι η Κύπρος διαθέτει το απαραίτητο επαγγελματικό προσωπικό για να παρακολουθεί και να αποτρέπει ύποπτες συναλλαγές.
 

Στο μάρκετινγκ των υπηρεσιών στην ΕΕ αναφέρθηκε ο Γιώργος Νικολάου senior manager της Treppides Funds Services, επισημαίνοντας πως συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος για τη δημιουργία εταιρειών διαχείριση εναλλακτικών επενδύσεων και η ικανότητα παροχής των υπηρεσιών από την Κύπρο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, τότε η Κύπρος καθίσταται ως ελκυστικός προορισμός για διαχειριστές και επενδυτικά ταμεία. 

Δειτε Επισης

Επεκτείνει την παρουσία του στην Κύπρο με το άνοιγμα νέων γραφείων ο Όμιλος Isystems
H Lidl Κύπρου στηρίζει σταθερά το Ayia Napa Youth Soccer Festival
Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα