Κ. Ξάνθης: Μεγάλες προοπτικές για τα Εναλλακτικά Επενδυτικά Ταμεία

Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στο κυπριακό Fund Industry, κυρίως στον χώρο των Εναλλακτικών Επενδυτικών Ταμείων - AIFs, διαβλέπει ο Head Wealth Management Operations της Eurobank Cyprus, Κωνσταντίνος Ξάνθης.

Όπως ανέφερε στο InBusinessNews στο πλαίσιο του 4th International Funds Summit, στην Eurobank Cyprus διαπιστώνεται έντονη κινητικότητα από επενδυτές και διαχειριστές με προτάσεις και επενδυτικά σχέδια για την δημιουργία νέων επενδυτικών ταμείων, τα οποία εάν εφαρμοστούν επιτυχώς, τα κεφάλαια υπό διαχείριση θα αυξηθούν στα επόμενα δύο χρόνια σε σημαντικό βαθμό και πέραν του €1 δισ.

Ποια είναι η σημασία του συνεδρίου;
Στο συνέδριο αναλύονται και παρουσιάζονται, από διεθνώς αναγνωρισμένους ομιλητές, επίκαιρα θέματα και εξελίξεις που αφορούν τον χώρο των επενδυτικών ταμείων. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων αντιπροσωπεύει οργανισμούς και εταιρείες που διαβουλεύονται κανονιστικά θέματα, διαμορφώνουν και επηρεάζουν εξελίξεις που ενδιαφέρουν όλους όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο των επενδύσεων και επενδυτικών ταμείων. Το συνέδριο αποτελεί προβολή για την Κύπρο και το Fund Industry και δίνει την ευκαιρία σε  όλους τους συμμετέχοντες να συναντηθούν από κοντά, να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες, ακόμη και να ξεκινήσουν συνεργασίες.  
 
Πως βλέπετε την προσπάθεια της Κύπρου να μετατραπεί σε Funds Hub;
Στην Κύπρο γίνεται μια πολύ καλά συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε να γίνει η χώρα ένα ευρωπαϊκό κέντρο για επενδυτικά ταμεία.  Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη αγορά στην Κύπρο έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης κυρίως στο χώρο των Εναλλακτικών Επενδυτικών Ταμείων - AIFs.  Στην Eurobank Cyprus διακρίνουμε έντονη κινητικότητα από επενδυτές και διαχειριστές με προτάσεις και επενδυτικά σχέδια για την δημιουργία νέων επενδυτικών ταμείων, τα οποία εάν εφαρμοστούν επιτυχώς, τα κεφάλαια υπό διαχείριση θα αυξηθούν στα επόμενα δύο χρόνια σε σημαντικό βαθμό και πέραν του €1 δισ. Το ποσό αφορά μέγιστο ποσό άντλησης κεφαλαίων από επενδυτές σε σχέδια που έχουν υποβληθεί για αδειοδότηση και έχουν προσεγγίσει την Eurobank Cyprus για υπηρεσίες Depositary. 
 
Οι προοπτικές, το μέλλον και τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος για να μετατραπεί ως Funds Hub;
Οι προοπτικές θεωρώ ότι είναι θετικές διότι η Κύπρος ως νέος παίκτης στην Ευρώπη, στο χώρο των επενδυτικών ταμείων, προσφέρει ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, πλήρως εναρμονισμένο με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, με φιλική στάση στην επιχειρηματική δραστηριότητα.  Σε ό, τι αφορά τα πλεονεκτήματα όπως έχουμε αναφέρει ξανά, είναι η ανταγωνιστικότητα, το αποτελεσματικό κόστος λειτουργίας, η ευελιξία, η διαφάνεια, η ευνοϊκή φορολόγηση και όλα αυτά σε ένα πλήρως εναρμονισμένο Ευρωπαϊκό περιβάλλον. 
 
Γεωγραφικά ποιες χώρες μας ενδιαφέρουν περισσότερο;
Δυνητικά, μας ενδιαφέρουν επενδυτές και επενδυτικά ταμεία από όλες τις χώρες του κόσμου με την προϋπόθεση ότι επιζητούν να λειτουργούν στο πλαίσιο και τους κανονισμούς μιας Ευρωπαϊκής χώρας όπως είναι η Κύπρος. Λόγω της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου αναμένουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από Ευρωπαϊκές χώρες καθώς και χώρες της Μέσης Ανατολής.

Περισσότερες πληροφορίες για το 4th Cyprus Funds Summit στο www.cyprusfundssummit.com

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»
ΙΝ Business Awards: Βραβείο στο City of Dreams Mediterranean στην κατηγορία «Τουρισμός-Ξενοδοχεία-Αναψυχή-Εστίαση»