Έρχονται ευρωπαϊκές συστάσεις για τα διαβατήρια

  21/09/2018 16:00
Έρχονται ευρωπαϊκές συστάσεις για τα διαβατήρια

Έρχονται ευρωπαϊκές συστάσεις για τα διαβατήρια

  21/09/2018 16:00
Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκθεση με συστάσεις προς τα κράτη μέλη αναφορικά με τα σχέδια παραχώρησης θεωρήσεων και υπηκοοτήτων σε ξένους επενδυτές. 

RELATED ARTICLES


 
Αυτό ανέφερε η Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Βέρα Γιούροβα, η οποία συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου, στη Λευκωσία.
 
Όπως είπε η Επίτροπος, η έκθεση θα περιέχει συστάσεις προς τις εθνικές Κυβερνήσεις, καθώς και πρότυπα για τον τρόπο διενέργειας ελέγχων στα άτομα που αιτούνται υπηκοότητας. Θα κληθούν και τεχνοκράτες από την Κύπρο, για να συνεργαστούν με την Επιτροπή πριν από την έκδοση της έκθεσης.
 
Μιλώντας μετά τη συνάντηση, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Νικολάου διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι στόχος της Κύπρου δεν είναι η παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε πρόσωπα που συνδέονται με έκνομες δραστηριότητες, όπως η χρηματοδότηση τρομοκρατίας.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός υπογράμμισε εξάλλου ότι η Κύπρος αποτελεί ένα περιφερειακό κέντρο υπηρεσιών «και είμαστε οι πρώτοι που ενδιαφέρονται και νοιάζονται για τη διαφύλαξη αυτών των υπηρεσιών». Σημείωσε παράλληλα ότι λαμβάνονται μέτρα και πέρα από αυτά που προβλέπονται στις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες.
 
Αναφερόμενος στο σχέδιο για τις υπηκοότητες, ο κ. Νικολάου είπε ότι η έκθεση της Επιτροπής «δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο εκτός από σύσταση» καθώς το θέμα της παραχώρησης υπηκοοτήτων εμπίπτει στις αρμοδιότητες κάθε κράτους ξεχωριστά.
 
Μέσα από αυτή την έκθεση αναμένουμε να ενημερωθούμε και για άλλες πρακτικές οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν. Θα συζητήσουμε την οποιαδήποτε σύσταση που θα γίνεται στην έκθεση, ανέφερε.
 
Η κ. Γιούροβα είπε εξάλλου ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά το πρόγραμμα παραχώρησης θεωρήσεων και υπηκοοτήτων στα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ σέβεται το δικαίωμά τους να παρέχουν τέτοια σχέδια, αλλά «η ΕΕ δεν μπορεί να παραμείνει απόλυτα παθητική».
 
Ανέφερε παράλληλα ότι η απόκτηση υπηκοότητας σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ από έναν υπήκοο τρίτου κράτους σημαίνει ότι καθίσταται Ευρωπαίος πολίτης, αποκτώντας όλα τα δικαιώματα που αυτό συνεπάγεται, περιλαμβανομένης της ελεύθερης διακίνησης.
 
Είπε ότι επισκέπτεται την Κύπρο για να απευθύνει ερωτήσεις αναφορικά με τον τρόπο που λειτουργεί το σχέδιο. Η Επίτροπος ανέφερε ότι οι πληροφορίες θα τύχουν επεξεργασίας, πριν από την έκδοση της σύστασης προς τα κράτη μέλη.
 
Είναι προς το κοινό συμφέρον της ΕΕ και των κρατών μελών η εισαγωγή προληπτικών μέτρων, τα οποία δεν θα δίνουν τη δυνατότητα σε επικίνδυνους ανθρώπους να λαμβάνουν υπηκοότητα της ΕΕ, είπε.
 

Συνάντηση και με τον ΥΠΕΣ

Εξάλλου, συνάντηση με την κα Jourova είχε και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης. Στο επίκεντρο της συζήτησης, τέθηκαν το πρόγραμμα απόδοσης της κυπριακής υπηκοότητας και η εφαρμογή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 

Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε το πρόγραμμα επενδύσεων, μεταξύ άλλων, να διαφυλάσσει και να ενισχύει την αξιοπιστία της Κύπρου και έκανε αναφορά σε μια σειρά νέων ασφαλιστικών δικλείδων που εφαρμόζονται, με βάση την τελευταία αναθεώρηση.

Ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε επίσης, ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των χωρών που λαμβάνουν τα πιο αυστηρά μέτρα και ελέγχους.  
Από την πλευρά της, η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται έκθεση, σχετικά με όλα τα σχέδια που χορηγούν Ευρωπαϊκή ιθαγένεια σε επενδυτές, περιγράφοντας το ισχύον εθνικό δίκαιο και πρακτικές. Η κ. Jοurova επανέλαβε ότι η εν λόγω έκθεση, θα δημοσιευθεί πριν από το τέλος του έτους και θα περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές για τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων ελέγχων για τους αιτούντες.


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Σχολιάστε την Είδηση
Πίσω στην αρχή της σελίδας