Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Fund industry: Τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ενόψει Brexit

Τη δομή και τα πλεονεκτήματα των εναλλακτικών επενδυτικών ταμείων ανέλυσε ο Συνέταιρος, Υπεύθυνος Υπηρεσιών Επενδυτικών Ταμείων στην PwC Κύπρου και Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), Ανδρέας Γιασεμίδης.

Τα πλεονεκτήματα των AIFs
Μιλώντας σε συζήτηση πάνελ στο πλαίσιο του Cyprus Funds Roadshow Series, που πραγματοποιείται στο Λονδίνο, αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου για τα εναλλακτικά επενδυτικά ταμεία, με την εισαγωγή εγγεγραμμένων AIFs και τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου συνεργασίας με τις νομικές οντότητες. Οι επερχόμενες εξελίξεις είναι η νέα νομοθεσία για τις υπηρεσίες διαχείρισης επενδυτικών ταμείων και το νέο νομικό πλαίσιο για τους διαχειριστές των ταμείων με βάση ευρωπαϊκή οδηγία.

Όσον αφορά τα βασικά πλεονεκτήματα των AIFs, ο κ. Γιασεμίδης αναφέρθηκε στο χαμηλό κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας, την ευελιξία, τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και την αποτελεσματική εποπτεία, τα φορολογικά κίνητρα, τη διαφάνεια και τις προοπτικές πρόσβασης σε μεγάλες αγορές (Ευρώπη, Ισραήλ Μέση Ανατολή).

Τα χαρακτηρισιτκά των RAIF
Ο Legal Counsel της Elias Neocleous & Co LLC, Michael Pelosi έκανε εισαγωγή στα εγγεγραμμένα εναλλακτικά επενδυτικά ταμεία στην Κύπρο (RAIFs -Registered Alternative Investment Funds in Cyprus) και στη νομοθεσία για τους διαχειριστές εναλλακτικών επενδυτικών ταμείων.

Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά ενός RAIF είναι ότι δεν χρειάζεται αδειοδότηση ή ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις, μπορεί να σταθεί μόνο του ή ως μέρος μίας δομής τύπου ομπρέλα, ενώ στα πλεονεκτήματά του συγκαταλέγεται η ευκολία εγκατάστασης, το αποδοτικό κόστος, η ευνοϊκή φορολογία και το καθεστώς ρύθμισης.

Η φιλοξενία των funds
Από την πλευρά του ο Partner, Risk Advisory and Wealth Advisory Services της Deloitte, Πανίκος Τέκλος αναφέρθηκε στη φιλοξενία των funds μέσω της Κύπρου, σημειώνοντας ότι η φιλοξενία των επενδυτικών κεφαλαίων προσφέρει, μεταξύ άλλων, λύσεις κανονιστικής συμμόρφωσης, μειώνοντας το βάρος του διαχειριστικού και οικονομικού κόστους.

Ανέλυσε επίσης τους λόγους, για τους οποίους η Κύπρος μπορεί να φιλοξενήσει επενδυτικά ταμεία, σημειώνοντας την πλήρη εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, τη φορολογική αποτελεσματικότητα (χαμηλή φορολογία και  πέραν των 62 διμερών συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας), τις πλήρως εξουσιοδοτημένες πλατφόρμες φιλοξενίας funds, τη σημαντική εξοικονόμηση κόστους, τη στρατηγική γεωγραφική θέση και το κυπριακό επενδυτικό σχέδιο.

Η συμφωνία διπλής φορολογίας με Βρετανία
Για τη φορολογία των funds και τη νέα συμφωνία διπλής φορολογίας ανάμεσα σε Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο μίλησε ο Director της Eurofast, Άγγελος Θεοδώρου, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πρόνοιες ή ειδικό πλαίσιο φορολογία για τα επενδυτικά ταμεία.

Παράλληλα, εξήγησε ότι δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε επιπτώσεις λόγω Brexit στη συμφωνία διπλής φορολογίας μεταξύ Βρετανίας και Κύπρου, τονίζοντας ότι θα υπάρχει 0% παρακράτηση φόρου στην πληρωμή τόκων και μερισμάτων, με την Κύπρο να διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα φορολόγησης τόσο των συντάξεων Κύπριων φορολογούμενων κατοίκων όσο και της διάθεσης μετοχών.

Οι λύσεις ενόψει Brexit
Τις λύσεις που προσφέρει η Κύπρος ενόψει του Brexit ανέλυσε ο Director, Audit and Assurance Services της Baker Tilly Cyprus, Μωυσής Αριστείδου, σημειώνοντας ότι η Κύπρος συνεχίζει να καταγράφει ανάπτυξη όσον αφορά τη βιομηχανία των funds και είναι έτοιμη να αποκτήσει ρόλο στην διευκόλυνση Βρετανών διαχειριστών να συνεχίσουν τη διοχέτευση των επενδυτικών τους κεφαλαίων σε Ευρωπαίους επενδυτές.

Την ίδια ώρα, ο κ. Αριστείδου σημείωσε ότι η Κύπρος αποτελεί δυνητική αγορά για επανεγκατάσταση, επισημαίνοντας ότι προσφέρει τη δυνατότητα διευκόλυνσης Βρετανών διαχειριστών και εγκατάστασης ευρωπαϊκών εταιρειών διαχείρισης, που μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τις επενδυτικές δραστηριότητές τους.

Δειτε Επισης

Σε τροχία απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου