Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Α. Γρηγοριάδης: Η Κύπρος μπορεί να γίνει κόμβος για τα funds

Τη ραγδαία ανάπτυξη του τομέα των επενδυτικών κεφαλαίων, ο οποίος σε λίγα μόλις χρόνια κατάφερε να γίνει ο πιο δυναμικός τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, με τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία να έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και πάνω από 30 funds να βρίσκονται στην πλατφόρμα του Thomson Reuters, ανέλυσε ο πρόεδρος του CIFA, Άγγελος Γρηγοριάδης.

Μιλώντας στο πλαίσιο του Cyprus Funds Roadshow Series στο Λονδίνο, διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του κλάδου, ενώ συμμερίζεται τους στόχους ανάπτυξης της βιομηχανίας των funds. «Προσβλέπουμε στη συνέχιση των συλλογικών μας προσπαθειών για την ανάπτυξη της Κύπρου ως κόμβου για επενδυτικά κεφάλαια», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Γρηγοριάδης.

Κάλεσμα σε fund managers
Παράλληλα, ενθάρρυνε τους διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων να δουν την Κύπρο όχι μόνο ως προορισμό για εγκατάσταση των δραστηριοτήτων τους αλλά και ως επενδυτικό προορισμό στους διάφορους τομείς της κυπριακής οικονομίας.                                                         
Αποστολή του CIFA με περισσότερα από τριακόσια εταιρικά και ατομικά μέλη είναι η διευκόλυνση της συνεχούς αναβάθμισης του νομικού και φορολογικού πλαισίου και της ποιότητας των υπηρεσιών σε όλα τα μέτωπα, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των επενδυτών. 

Κατά τη διεκπεραίωση αυτής της αποστολής, σημείωσε ο πρόεδρος του οργανισμού, ο CIFA ίδρυσε 13 Τεχνικές Επιτροπές αποτελούμενες από εμπειρογνώμονες της τοπικής αγοράς, οι οποίοι αναλύουν τις εξελίξεις της παγκόσμιας βιομηχανίας και σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση και την ρυθμιστική αρχή προωθούνται νομικές και κανονιστικές αλλαγές προκειμένου να διατηρηθεί η Κύπρος ισόρροπη και ανταγωνιστική μεταξύ των άλλων προορισμών για funds.

Τα πλεονεκτήματα
Αναλύοντας τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως προορισμός για επενδυτικά κεφάλαια, ο Άγγελος Γρηγοριάδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη στρατηγική γεωγραφική θέση του νησιού, την εναρμόνιση με ευρωπαϊκές νομοθεσίες και ρυθμιστικούς κανόνες, το χαμηλό φορολογικό καθεστώς, όπως επίσης και το νομικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη, ένας τομέας ανάπτυξης των κεφαλαίων στην Κύπρο είναι σήμερα η παραγωγή χρηματοπιστωτικών προϊόντων, ιδίως όσον αφορά τη ναυτιλία. Πρόσθεσε ακόμα ότι η Κύπρος αποτελεί τον ιδανικό τόπο για επενδύσεις στην Αίγυπτο, λόγω της εγγύτητάς της που θα επιτρέψει στους διαχειριστές των ταμείων να παρακολουθούν συνεχώς τις επενδύσεις τους στην κοντινή χώρα και δεύτερον, λόγω της ύπαρξης μιας συνθήκης για την αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών. 

«Με παρόμοιο τρόπο οι επενδύσεις στην Ελλάδα μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω της χρήσης επενδυτικών κεφαλαίων που έχουν δημιουργηθεί στην Κύπρο για την προσέλκυση επενδυτών λόγω του ελκυστικού νομικού και φορολογικού πλαισίου που προσφέρει η Κύπρος για τη χρηματοδότηση διαχειριστών», σημείωσε ο πρόεδρος του CIFA.

Επιπλέον, εξήγησε ότι η ανάπτυξη των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στον τομέα των ακινήτων παραμένει προτεραιότητα για επενδύσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, καθώς αυτό θα βοηθήσει τις επιτυχημένες εταιρείες να αποκτήσουν ένα καλύτερο μέλλον και καλές αναπτυξιακές δυνατότητες μέσω της αναδιάρθρωσης των χρεών τους και της βελτίωσης του επενδυμένου κεφαλαίου. Επί του παρόντος, στην Κύπρο, είπε ο κ. Γρηγοριάδης, υπάρχουν 34 εναλλακτικά επενδυτικά ταμεία (alternative investment funds), κυρίως στην αγορά ακινήτων.

Δειτε Επισης

Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ
ECR Case Study: Πρόληψη ελλείψεων και διαθεσιμότητα στο ράφι
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά