Μ. Μιχαήλ: Μεγάλες προοπτικές για regional headquartering center

Στους στόχους του 3ου Cyprus International Investment Summit, για μετατροπή της Κύπρου σε regional headquartering center για ξένες εταιρείες, αναφέρεται σε συνέντευξη του στο InBusinessNews, o Πρόεδρος του CIPA, Μιχάλης Μιχαήλ. 
 
Ο κ. Μιχαήλ απαριθμεί τα πλεονεκτήματα της Κύπρου προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ εκφράζει τη θέση ότι το συγκεκριμένο συνέδριο αποτελεί ένα ακόμη βήμα στις συνεχείς δράσεις της Κύπρου κατά του ξεπλύματος και υπέρ της διαφάνειας.  Πρόεδρος του CIPA εστιάζει στο μεγάλο διαφέρον που επιδεικνύεται από ξένα γραφεία που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα των επαγγελματικών υπηρεσιών στο εξωτερικό, για το εν λόγω συνέδριο. Όπως ανέφερε, υπολογίζεται ότι γι το σκοπό αυτό θα φθάσουν στην Κύπρο περισσότεροι από 100 σύνεδροι από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.

Διαβάστε ακόμα: Ερευνητική: Καταθέτει ο Δημήτρης Σταύρου της ΣΠΕ Στροβόλου

Διαβάστε ακόμα: Marr Tower: Εξασφάλισε άδεια οικοδομής και προχωρά εντατικά
  
Που εστιάζει το 3ο Cyprus International Investment Summit;
 
Το International Investment Summit θα έχει ως βασικό του θέμα για φέτος το regional headquartering, δηλαδή, θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως την κύρια βάση δραστηριοτήτων τους, διότι μπορεί να προσφέρει τα πάντα. Από ωραίο κλίμα, από καλά σχολεία, από πολύ καλά επαγγελματικά κριτήρια δραστηριότητας,  πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο μπορούμε να προωθήσουμε τη χώρα μας σε αυτό τον τομέα, που υπάρχει ενδιαφέρον ήδη και έχουμε και αρκετές εταιρείες οι οποίες έχουν ήδη επιλέξει την Κύπρο ως βάση για τις δραστηριότητες τους, είτε είναι στην Μέση Ανατολή, είτε είναι στην Κεντρική Ευρώπη, είτε είναι στην Αφρική.  
 
Γιατί είναι σημαντικό το συγκεκριμένο συνέδριο;
 

Η σημασία του συνεδρίου αυτού είναι πολύ μεγάλη, νοουμένου ότι  θέλουμε να προωθήσουμε την Κύπρο σαν τομέα δραστηριότητας, επιτρέποντας σε ξένους επιχειρηματίες να την χρησιμοποιήσουν ως βάση τους. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να αναπτύξει εργασίες στη Μέση Ανατολή και γιατί όχι να χρησιμοποιήσει την Κύπρο για το σκοπό αυτό. Η χώρα μας έχει πολύ καλές αεροπορικές συνδέσεις, πολύ καλύτερο κλίμα, οι CEOs αυτών των εταιρειών θέλουν να εκμεταλλευθούν καλύτερα τα σχολεία μας αλλά και τη γενικότερη εικόνα που έχει η Κύπρος, θέλουμε να αναδείξουμε και το θέμα της   ασφάλειας, δηλαδή το γεγονός ότι έχουμε μια σταθερότητα στην περιοχή. Συνεπώς, οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι, να προωθήσουμε την Κύπρο σε αυτούς που μπορούν να δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές στους πελάτες τους, ούτως ώστε να εντάξουν την Κύπρο στα πλάνα τους για την μελλοντική τους δραστηριότητα.
 
Τι να αναμένουν όσοι θα έρθουν να παρακολουθήσουν το συνέδριο;
 

Να τονίσουμε πρώτα ότι οι συμμετέχοντες θα είναι όλοι μη Κύπριοι. Έχουμε όμως Κύπριους από τον τομέα των υπηρεσιών, λόγω του ότι για να ιδρύσει κάποιος βάση στην Κύπρο θα πρέπει να το κάνει κατά κύριο λόγο χρησιμοποιώντας τον τομέα των υπηρεσιών. Δηλαδή μέσω λογιστών, δικηγόρων κτλ. Οι συμμετέχοντες θα είναι μεγάλα δικηγορικά γραφεία που έχουν πελάτες που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο. Θα συμμετέχουν επίσης και διάφορες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν χώρους για τα λεγόμενα structurings  των διαφόρων μεγάλων συγκροτημάτων εταιρειών. Είναι, λοιπόν, με χαρά που βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Υπολογίζεται ότι θα έχουμε πέραν των 100 συνέδρων από πάρα πολλές χώρες.
 
Από ποιες χώρες;
 
Από  Αγγλία κατά κύριο λόγο. Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το θέμα του Brexit και συνεπώς αρκετοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία σκέφτονται τη μεταφορά δραστηριοτήτων τους, είτε ολόκληρων είτε μέρους τους, σε άλλη χώρα της ΕΕ. Και γιατί, λοιπόν, η χώρα αυτή να μην είναι Κύπρος που έχει πολλά κοινά με το ΗΒ; Επίσης, θα συμμετέχουν  αντιπρόσωπο από πολλές χώρες, όπως η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, από χώρες δηλαδή που έχουν διεθνών δραστηριοτήτων εταιρείες κοντά τους, οι οποίες πιθανόν να έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως βάση. Οι επαγγελματίες λοιπόν αυτοί βρίσκουν το συνέδριο μας σαν μια καλή ευκαιρία να έρθουν στην Κύπρο, να δουν τι καινούριο έχουμε να τους πούμε και να αξιολογήσουν το κατά πόσον θα πρέπει να εισηγηθούν στους πελάτες τους να χρησιμοποιήσουν τη χώρα μας  Κύπρο για το σκοπό αυτό.
 
Βεβαίως η Μάλτα είναι ανταγωνιστική χώρα της Κύπρου στον τομέα αυτό..
 
Η Μάλτα έχει εταιρείες δραστηριοτήτων, με τις οποίες η Κύπρος έχει συνέργειες. Συνεπώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν και την Κύπρο, εάν για κάποιους λόγους  δεν μπορεί η Μάλτα να τους εξυπηρετήσει. Μάλιστα, παλαιότερα και πιο πρόσφατα είχαμε προσεγγισθεί από άτομα του αντίστοιχου με τον CIPA οργανισμού στη Μάλτα, λέγοντας μας ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία προς όφελος και των δύο χωρών. Οπότε δεν αποκλείεται να δούμε στο μέλλον και συνεργασίες με τη Μάλτα.
 
Ποια η σημασία και η προοπτική της Κύπρου ως regional headquartering center,υπό το φως των διεθνών εξελίξεων και τάσεων για substance, AML requirements, new compliance και transparency requirements;
 
Για μας είναι πολύ σημαντικό. Τα βήματα που έχουμε ήδη κάνει μέχρι σήμερα και οι τρεις αναβαθμίσεις της οικονομίας μας, μας δείχνουν ότι έχουμε λάβει τα σωστά μέτρα για να μπορέσει  η Κύπρος να απελευθερωθεί από αυτό το στίγμα, το να προσπαθεί δηλαδή συνεχώς να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Αυτό το συνέδριο θα είναι ένα ακόμη βήμα στο να δείξουμε σε όλους ότι η Κύπρος λαμβάνει όλα τα μέτρα που ενδείκνυνται από τους οργανισμούς για τα θέματα που αφορούν το ξέπλυμα και τη συμμόρφωση στις απαιτήσεις διαφάνειας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν όλοι να είναι ήσυχοι ότι  η Κύπρος είναι μια εξαιρετική επιλογή για τις δραστηριότητες  των εταιρειών, τις οποίες συμβουλεύουν.
 
Ποια τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως regional headquartering center;

 
Τα πλεονεκτήματα της Κύπρου είναι φυσικά η τοποθεσία της, το πολύ καλό κλίμα της, οι πολύ καλές υποδομές που υπάρχουν, το πολύ καλό φορολογικό της καθεστώς, το εργατικό της δυναμικό, το οποίο αποτελεί ένα ισχυρό πλεονέκτημα και πολλά ακόμα, τα οποία δείχνουν ότι η χώρα μας έχει προοδεύσει πολύ στον τομέα  της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.cyprusinvestorssummit.com

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)