X. Χριστοφόρου: Οι ευκαιρίες ανάπτυξης των επαγγελματικών υπηρεσιών

Ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών της Κύπρου είναι αρκετά δυναμικός και ευέλικτος και προσφέρει πολλά στην οικονομία του τόπου, δηλώνει στο ΙΝ Βusiness ο ανώτερος εκτελεστικός σύμβουλος της Deloitte Χρίστης Χριστοφόρου.

«Λόγω των πολλών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου και της προώθησης νέων τομέων επιχειρηματικής δράσης, θα συνεχίσει να αξιοποιεί ευκαιρίες και να μεγαλώνει.

Οι νέες ευκαιρίες για τον τομέα μας αφορούν την πρόθεση πολλών ξένων εταιρειών που επιθυμούν να αποκτήσουν έδρα στην Κύπρο, να μεταφέρουν δραστηριότητες τους στο νησί μας, να αξιοποιήσουν την Κύπρο ως γέφυρα για επεκτάσεις στη γειτονική μας περιφέρεια, να προβούν σε επενδύσεις στην Κύπρο, να αξιοποιήσουν την ανεύρεση φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, να εμπλακούν στα μεγάλα έργα υποδομής που προγραμματίζονται στην Κύπρο, να κινηθούν προς την περιοχή μας λόγω Brexit, και για άλλους λόγους. Επιπλέον, το αναβαθμισμένο νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο των επενδυτικών ταμείων (Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων) αναμένεται να προσελκύσει διαχειριστές επενδυτικών ταμείων από το εξωτερικό και θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία άντλησης κεφαλαίων και επενδύσεων εντός και διαμέσου της Κύπρου. 
 
Διαβάστε ακόμα: Όλα τα καταστήματα του Nicosia Mall

Άρα, θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλές νέες ευκαιρίες για ξένες επιχειρήσεις να έρθουν και να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο και άρα να αποταθούν κοντά μας για επαγγελματικές υπηρεσίες. Οι μεγάλες προκλήσεις που αφορούν και τον τομέα μας έχουν να κάνουν με την πολιτική αβεβαιότητα και τη δυστοκία του κράτους να προχωρήσει πλήρως στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας, αν και βελτιώθηκε κατά 19 θέσεις, βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Με βάση το δείκτη ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, η Κύπρος όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της είναι στην 64η θέση μεταξύ 137 χωρών. Είναι φανερό ότι υπάρχουν δυνατότητες για αύξησή της, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί με την εισαγωγή της σύγχρονης τεχνολογίας και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Θα πρέπει να διευρυνθούν οι προσπάθειες για προβολή των πλεονεκτημάτων της Κύπρου στο εξωτερικό, να εντοπιστούν και άλλοι τομείς για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, όπως για παράδειγμα αυτός των βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας. Είναι, επίσης, αναγκαίο να στοχεύσουμε σε νέες αγορές, όπως, σε Ασία, ΗΠΑ και Αραβικές Χώρες, να αναπτύξουμε τις υφιστάμενες και οπωσδήποτε να καταργηθούν σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες.
 
Διαβάστε ακόμα: Συνεργατισμός: Καταθέτουν Πιερή, Χαρίτου και Ιωσήφ


Οι σημαντικότερες προκλήσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη της Κύπρου αφορούν την προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τη δημιουργία των μεγάλων έργων υποδομής, όπως, καζίνων, γηπέδων γκολφ και μαρίνων και στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου που εντοπίστηκε στην κυπριακή ΑΟΖ και άλλα.

Ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να βελτιώσει περισσότερο τις υπηρεσίες του στο εξωτερικό και να πιέσει το κράτος για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Επίσης, η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, η μείωση της ανεργίας, η άνοδος του τουρισμού και η ανάκαμψη του τομέα των ακινήτων, θα βοηθήσουν τη συνολική προσπάθεια ενίσχυσης της κυπριακής οικονομίας.
 
H δήλωση Χρίστη Χριστοφόρου φιλοξενείται στο τεύχος ΙΝ Business Αυγούστου στο πλαίσιο του cover story «Tο μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο: ‘Ωρα για αλλαγή»

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας