Φλώρος Βωνιάτης: Το πλάνο επέκτασης του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus

Ο αριθμός των στρατηγικών εταίρων στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus θα ενισχύσει τη θέση και τη φήμη της Κύπρου ως περιφερειακού εκπαιδευτικού κέντρου, διευρύνοντας παράλληλα τους ορίζοντες των φοιτητών. «Στόχος μας είναι να παρέχουμε στους σπουδαστές μας μια διεθνή εμπειρία, την ευκαιρία να αναπτύξουν τη διαπολιτισμική τους συνείδηση και ένα ευρύ τρόπο σκέψης», σημείωσε ο CEO, πρόεδρος του συμβουλίου και founding partner, Φλώρος Βωνιάτης, παρουσιάζοντας κάποια από τα βασικά πλάνα ανάπτυξης. 

Το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus λειτουργεί στην Κύπρο από το 2012 και βρίσκεται κάτω από την ακαδημαϊκή ομπρέλα του University of Central Lancashire (UCLan) του Ηνωμένου Βασιλείου. «Είναι πλήρως αδειοδοτημένο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, καθώς και από τον Φορέα Διασφάλισης Ποιότητας της Αγγλίας (QAA). Προσφέρει άριστη κυπριακή  - βρετανική ανώτατη εκπαίδευση, σε πτυχιακό, μεταπτυχιακό, αλλά και ερευνητικό επίπεδο», ανέφερε ο κ. Βωνιάτης.

«Το όραμα μας είναι να εδραιωθούμε ως ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο παγκόσμιας κλάσης, αναγνωρισμένο για τη δέσμευσή του στην ποιοτική ακαδημαϊκή εκπαίδευση, την εφαρμοσμένη και καινοτόμα έρευνα και την πολύτιμη διασύνδεση με τη βιομηχανία και την αγορά εργασίας», τόνισε. 

Το πανεπιστήμιο, ευέλικτο και καινοτόμο, ανταποκρίνεται στις ευκαιρίες, τις κοινωνικοοικονομικές αλλαγές, τις προκλήσεις και τη δυναμική των διεθνών αγορών. «Σκοπός μας είναι να παρέχουμε στους φοιτητές μια διεθνή εμπειρία, την ευκαιρία να αυξήσουν τη διαπολιτισμική τους συνείδηση και να διευρύνουν τον τρόπο σκέψης τους, αλλά και να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι, ώστε να λειτουργούν με αυτοπεποίθηση στην παγκόσμια οικονομία», υπογράμμισε.

Διαβάστε ακόμα: Συνεργατισμός: Καταθέτουν Ταουσιάνης, Τρόκκος, Θεοδότου

Διαβάστε ακόμα: Μεταβιβάσεις ακινήτων €2 δισ. μέχρι τον Ιούλιο

Το μητρικό πανεπιστήμιο, UCLan, έχει βραβευτεί και διακριθεί παγκοσμίως. Μιλήστε μας για τις επιτυχίες αυτές. 
Δομημένο σε ισχυρές ακαδημαϊκές αρχές, το UCLan μετράει περισσότερα από 190 χρόνια ιστορίας. Για το 2017 κέρδισε μια θέση ανάμεσα στα 1.000 κορυφαία πανεπιστήμια διεθνώς από τον αμερικάνικο οργανισμό U.S. News & World Report. Βρίσκεται, επίσης, στο 3,3% των κορυφαίων πανεπιστημίων παγκοσμίως στην κατάταξη του Centre for World University Rankings (CWUR). Συγκαταλέγεται, ακόμα, στα πιο εύπορα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου και στα 10 πρώτα σε αριθμό φοιτητών, καθώς αριθμεί πέρα των 35 χιλιάδων. Προσφέρει 500 προπτυχιακούς κλάδους σπουδών και πέραν των 200 μεταπτυχιακών.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι αποτελεί το πρώτο σύγχρονο πανεπιστήμιο που εμφανίζεται στα QS World Rankings και έχει αναγνωριστεί επίσημα από τον τέως βρετανό Πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στο Ηνωμένο Βασίλειο στην ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) από τους απόφοιτους του. Τέλος, είναι το μοναδικό βρετανικό πανεπιστήμιο που συνεργάζεται με τη NASA και το αστροφυσικό παρατηρητήριο Harvard Smithsonian. 

Γιατί στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus;
Γιατί ένας νέος φοιτητής να επιλέξει το UCLan Cyprus;

Το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus είναι το βρετανικό πανεπιστήμιο της Κύπρου. Οι απόφοιτοί του παίρνουν δύο πτυχία, από τα πανεπιστήμια UCLan Cyprus και UCLan UK, πλήρως αναγνωρισμένα στην Κύπρο, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. 

Ένας νέος φοιτητής έχει μια σειρά από λόγους, για να διαλέξει το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus. Σημαντικότεροι, θα έλεγα, είναι οι ακόλουθοι: Προσφέρει δύο πτυχία με διεθνή αναγνώριση. Το Πανεπιστήμιο UCLan  βρίσκεται στο 3,3% της παγκόσμιας κατάταξης πανεπιστημίων. Προσφέρει τις καλύτερες ακαδημαϊκές σχολές στην Κύπρο. Κερδίζει διεθνείς διακρίσεις και πρωτιές. Παρέχει προγράμματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς. Δίνει την ευκαιρία για μοναδική φοιτητική ζωή (Join #UCLanians). Διαθέτει άριστο ακαδημαϊκό προσωπικό και υπερσύγχρονη βραβευμένη πανεπιστημιούπολη. Προσφέρει υψηλό βαθμό ικανοποίησης φοιτητών και βρετανικές σπουδές στη μισή τιμή.

Πώς διαφοροποιείστε από τα υπόλοιπα πανεπιστήμια; 
Το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus παρέχει επαγγελματική αναγνώριση των προγραμμάτων σπουδών για μεγιστοποίηση των ευκαιριών εργοδότησης όλων των αποφοίτων του. Έχουμε συνάψει μακροπρόθεσμες στρατηγικές συνεργασίες στην Κύπρο, την ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο και οι σχολές μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αγορά και τις επιχειρήσεις, τη στιγμή που τρέχουν προγράμματά μας, τα οποία έχουν τύχει αναγνώρισης από τα μεγαλύτερα επαγγελματικά σώματα. 

Θα μπορούσατε να αναφερθείτε σε κάποια από τα προγράμματα με αναγνωρίσεις από μεγάλα επαγγελματικά σώματα;
Τα προγράμματα computing και electrical and electronic engineering, για παράδειγμα, είναι αναγνωρισμένα από το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), ενώ το πτυχίο νομικής (LLB) είναι το μόνο ταυτόχρονα αναγνωρισμένο από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και την αντίστοιχη ρυθμιστική Αρχή Αγγλίας και Ουαλίας,  Solicitors Regulation Authority and Bar Standards Board of England and Wales. 

Ακόμα, το πρόγραμμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου μας έχει αναγνωριστεί επισήμως από το επαγγελματικό σώμα ψυχολόγων της Μεγάλης Βρετανίας, British Psychological Society (BPS), ενώ το BSc Computing έχει προσφάτως τύχει αναγνώρισης από το αντίστοιχο British Computing Society.
Τέλος, το πρόγραμμα accounting and finance του πανεπιστημίου μας έχει προχωρήσει πρώτο σε αποκλειστική ευρωπαϊκή συνεργασία με το σώμα του παγκόσμιου φορέα για επαγγελματίες λογιστές ACCA. Συγκεκριμένα, με την εγγραφή στο πρόγραμμα BA (Hons) accounting and finance του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, οι φοιτητές επωφελούνται αυτόματα με εννιά  απαλλαγές από τα 14 μαθήματα του επαγγελματικού τίτλου του ACCA, έχοντας τη δυνατότητα ολοκλήρωσης του πτυχίου BA (Hons) accounting and finance και απόκτησης του επαγγελματικού τίτλου ΑCCA σε τέσσερα χρόνια.

Επίλεκτοι εταίροι και συμμαχίες                                                                     

Ποια είναι τα πλάνα ανάπτυξης που το πανεπιστήμιό σας επεξεργάζεται σήμερα;

Βασικός στόχος μας είναι να αυξήσουμε, κατά τα προσεχή έτη, ακόμη περισσότερο τον αριθμό των σημαντικών εταίρων, με τους οποίους κτίζουμε συνεργασίες. Τέτοιες στρατηγικές συμμαχίες ενισχύουν την εμπειρία των σπουδαστών, την έρευνα και την καινοτομία και συμβάλλουν στην εδραίωση της Κύπρου ως περιφερειακού εκπαιδευτικού κέντρου.

Θα μας ενδιέφερε να ακούσουμε πώς κινείστε στον τομέα των συνεργασιών.
Έχουμε συνάψει μακροπρόθεσμες στρατηγικές συνεργασίες με δήμους, κοινότητες και επιχειρήσεις στην Κύπρο, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τον υπόλοιπο κόσμο. Υπογράψαμε μνημόνια συνεργασίας με πανεπιστήμια στην Κύπρο και το εξωτερικό, τα οποία προνοούν δράσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020, την ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, την έρευνα και την ανάπτυξη διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών. Μνημόνια συναντίληψης υπογράφτηκαν, επίσης, με στρατηγικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, στοχεύοντας στη διεύρυνση της ακαδημαϊκής γνώσης στο πώς αυτή εφαρμόζεται στον κόσμο των επιχειρήσεων. 

Έμφαση σε νέες σχολές και έρευνα

Τι νέο προγραμματίζετε στον τομέα των προσφερομένων κλάδων και μαθημάτων;

Στο πανεπιστήμιό μας λειτουργούν σήμερα η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, η Νομική Σχολή και η Σχολή Επιστημών. Στα βραχυπρόθεσμα σχέδια μας είναι η προσθήκη νέων σχολών και προγραμμάτων, με βάση τις ανάγκες της βιομηχανίας και της οικονομίας γενικότερα, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας. Σήμερα, στο ερευνητικό μας έργο συμμετέχουν πρωτοποριακά ερευνητικά κέντρα και επιστήμονες με διεθνή εμβέλεια. 

Θα μπορούσατε να μας δώσετε χαρακτηριστικά παραδείγματα της δραστηριότητας του πανεπιστημίου σας στον τομέα της έρευνας;
Ένα πολύ καλό παράδειγμα αποτελεί το Centre for Entrepreneurial Development, Alliance and Research (CEDAR). Πρόκειται για κέντρο επιχειρηματικότητας με αποστολή να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας συνεργιών μεταξύ των τομέων της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της έρευνας, της βιομηχανίας και της πολιτικής. Θα αναφερθώ, επίσης, στο  Centre of Interdisciplinary Science Promotion & Innovative Research Exploration (ΙnSPIRE), ένα διεπιστημονικό ερευνητικό κέντρο με στόχο την προώθηση και την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας, μέσα από καινοτόμες συνεργασίες μεταξύ των διαφόρων κλάδων της επιστήμης. Αξιοσημείωτη είναι και η δράση του Interdisciplinary Centre for Law, Alternative and Innovative Methods (ICLAIM), που επικεντρώνεται στη νομική και την εφαρμογή της στον πραγματικό κόσμο μέσω εναλλακτικών και καινοτόμων μεθόδων.

Ποια είναι, γενικότερα, τα μελλοντικά σας σχέδια; 
Στόχος του πανεπιστημίου, στα επόμενα χρόνια, είναι να επεκτείνει το δίκτυο των διεθνών φοιτητών του και να προσελκύσει ακόμη περισσότερους από τις ήδη συνεργαζόμενες αγορές. Επίσης, εμβαθύνοντας στις ανάγκες κάθε αγοράς ξεχωριστά, θα προωθήσουμε στις χώρες - στόχους, τα προγράμματα τα οποία ανταποκρίνονται περισσότερο στην εκάστοτε κοινωνία και βιομηχανία.

Θα σας επηρεάσει το Brexit;
Στη δική μας περίπτωση δεν υφίσταται το οικονομικό κόστος της βρετανικής εκπαίδευσης και διαμονής, όπως και της αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε μετά τις τελευταίες πολιτικές αλλαγές στη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Brexit. Μετά από αυτό, μάλιστα, το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus θα αποτελεί ένα από τα μόλις δύο βρετανικά πανεπιστήμια εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, για να επιτρέψουμε στους αριθμούς να μιλήσουν από μόνοι τους, το μέσο κόστος σπουδών στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus είναι, περίπου, 50% λιγότερο από οποιοδήποτε άλλο βρετανικό πανεπιστήμιο.

Δειτε Επισης

Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Νέα πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή» η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου