Το ΙΠΕ ανοίγει το δρόμο σε start-ups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Την απαραίτητη ώθηση για να μπουν με αξιώσεις στη μάχη της αγοράς δίνει το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) σε μικρομεσαίες και νεοσύστατες (start-ups) επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους κρίσιμες συμβουλές, μέσα από τις υπηρεσίες που προσφέρει, καθώς και ενέσεις ρευστότητας μέσα από διάφορα ανταγωνιστικά προγράμματα χρηματοδότησης. 

Μόλις πρόσφατα, το ΙΠΕ, ο αρμόδιος εθνικός φορέας για την προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο εξήγγειλε την δυνατότητα διεκδίκησης χρηματοδότησης από μικρομεσαίες και νεοσύστατες επιχειρήσεις μέσα από τρία διαφορετικά Προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού ύψους €7.625.000: 

•    Έρευνα στις επιχειρήσεις
•    Έρευνα στις νεοσύστατες επιχειρήσεις 
•    Διερεύνηση Βιομηχανικής Εφαρμογής Τεχνολογίας/Τεχνογνωσίας

Το ΙΠΕ και το… κάνει πράξη

Οι μεν νεοσύστατες επιχειρήσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος «Έρευνα στις νεοσύστατες επιχειρήσεις» έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ποσό μέχρι και €75.000 ανά έργο, οι δε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος «Έρευνα στις επιχειρήσεις» μπορούν να διεκδικήσουν ποσό μέχρι και €200.000 ανά έργο! Όπως έχει κοινοποιήσει το ΙΠΕ, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να εμπλακούν σε δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, με ζητούμενο την δημιουργία νέων ή την ουσιαστική βελτίωση υφιστάμενων προϊόντων, υπηρεσιών και μεθόδων παραγωγής υψηλής προστιθέμενης αξίας με προοπτική εμπορικής αξιοποίησης. Η τελική επιλογή των προτάσεων που θα τύχουν χρηματοδότησης θα γίνει με κριτήριο τη σειρά βαθμολογίας τους, στη βάση επιστημονικής αξιολόγησης που θα διενεργηθεί από δύο ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες. Σημειωτέων ότι η καταληκτική ημερομηνία για υποβολή προτάσεων και για τα δύο προγράμματα είναι η 21η Σεπτεμβρίου 2018. 
Το τρίτο Πρόγραμμα «Διεύρυνση Βιομηχανικής Εφαρμογής Τεχνολογίας/Τεχνογνωσίας», απευθύνεται επίσης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση έως και €25.000 ανά έργο για να προχωρήσουν σε διερεύνηση πιθανών βιομηχανικών εφαρμογών μίας τεχνολογίας/τεχνογνωσίας πριν από την έναρξη ενός εκτεταμένου ερευνητικού έργου. Οι προτάσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι τις 29 Μαΐου 2020 ή μέχρι εξαντλήσεως του Προϋπολογισμού, ενώ η επιλογή των προτάσεων που θα χρηματοδοτηθούν θα γίνει με σειρά προτεραιότητας υποβολής στο ΙΠΕ, νοουμένου ότι θα έχουν κριθεί επιλέξιμες με βάση την επιστημονική αξιολόγηση. 

Και για τα τρία Προγράμματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις μέσω της Πύλης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών IRIS. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να αναζητήσει κανείς στην ιστοσελίδα του ΙΠΕ. 

Υπενθυμίζεται ότι το ΙΠΕ είχε εξαγγείλει το πλαίσιο Προγραμμάτων RESTART 2016-2020, με προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα €100 εκατομμύρια, στοχεύοντας στην ανάδειξη του τομέα της Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας σε ένα από τους βασικούς συντελεστές οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου. Ένα σημαντικό μέρος των Προγραμμάτων επικεντρώνεται στους τομείς της ενέργειας, τουρισμού, κατασκευών, μεταφορών-ναυτιλίας, υγείας, γεωργίας, τροφίμων, περιβάλλοντος, πληροφορικής και επικοινωνιών και τεχνολογιών γενικής εφαρμογής για την χρηματοδότηση έργων έρευνας και καινοτομίας υψηλού ποιοτικού επιπέδου σε τομείς αιχμής, για ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, επιχειρήσεις και άλλους φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Στην πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων του Προγράμματος «Έρευνα στις επιχειρήσεις» υποβλήθηκαν συνολικά 77 προτάσεις από τις οποίες χρηματοδοτήθηκαν οι 21, που κατατάχτηκαν πρώτες σε βαθμολογία, με τη συνολική αιτούμενη χρηματοδότηση να πλησιάζει τα €4 εκατομμύρια.  Αντίστοιχα στο Πρόγραμμα «Έρευνα στις νεοσύστατες επιχειρήσεις» υποβλήθηκαν συνολικά 31 προτάσεις, εκ των οποίων χρηματοδοτήθηκαν οι 5, με τη συνολική αιτούμενη χρηματοδότηση να ανέρχεται στις €250.000.

Δυναμισμός και καινοτομία
Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΠΕ Βασίλης Τσάκαλος ανέδειξε σε δηλώσεις του ότι το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας στηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις, γιατί με αυτόν τον τρόπο εμπλουτίζεται το κυπριακό επιχειρηματικό οικοσύστημα με δυναμισμό και καινοτομία. «Στόχος μας είναι η καλλιέργεια της έρευνας, η εφαρμογή νέας τεχνολογίας, η καινοτομία, η εξωστρέφεια και η διεθνοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, η δραστηριότητα του ΙΠΕ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και start-ups δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή χρηματοδότησης. Η προσπάθεια του Ιδρύματος είναι να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για την εξέλιξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και την ίδια ώρα να ανοίξει νέους ορίζοντες σε νέες επιχειρήσεις. 

Μέσα από τη λειτουργία τoυ Enterprise Europe Network Κύπρου (EEN-Cy), τις εργασίες του οποίου συντονίζει το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, παρέχονται, χωρίς χρέωση, ολοκληρωμένες υπηρεσίες υποστήριξης προς στις κυπριακές επιχειρήσεις. Βασικός στόχος του δικτύου είναι να συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση των εγχώριων υφιστάμενων και νεοσύστατων επιχειρήσεων, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και στη διεύρυνση της παρουσίας τους στις διεθνείς αγορές, μέσα από την επένδυση στην επιχειρηματικότητα, τη γνώση, την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία. Τo EEN Cy παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης για θέματα ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας και πολιτικής, καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας, επιχειρηματικής συνεργασίας, πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης, συμμετοχής και υλοποίησης δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, διαχείρισης καινοτομίας, καθώς και προστασίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Επιπρόσθετα, μόλις τον περασμένο Νοέμβριο το ΙΠΕ και ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων χρηματοδότησαν από κοινού τη συμμετοχή τριών νεοφυών κυπριακών επιχειρήσεων στο Web Summit, το μεγαλύτερο φόρουμ τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας στον κόσμο με συνολικά 60 χιλιάδες επισκέπτες. Οι εκπρόσωποι των τριών επιχειρήσεων είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν πιθανούς επενδυτές, να δικτυωθούν και να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, ενώ παράλληλα είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις από τους επικεφαλής πετυχημένων επιχειρήσεων όπως Google, Facebook, Amazon, Microsoft, Booking.com κ.ά. Τις δραστηριότητες του Web Summit παρακολούθησαν ακόμη τρία ακόμη start-ups, πάντα με τη στήριξη των δύο οργανισμών. Το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας θα υποστηρίξει τη συμμετοχή κυπριακών νεοφυών επιχειρήσεων και στη φετινή διοργάνωση, Web Summit 2018. 

Ως γνωστόν το ΙΠΕ έχει  υπογράψει το Κυπριακό Μανιφέστο για την Νεοφυή Επιχειρηματικότητα (Cyprus Startup Manifesto), αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την υποστήριξή του προς την κατεύθυνση της θέσπισης ενός πλαισίου για την υποστήριξη της ίδρυσης και λειτουργίας νέων καινοτόμων επιχειρήσεων στην Κύπρο, καθώς και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος. 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»