ΓεΣΥ: Τι απομένει ένα χρόνο πριν την εφαρμογή

Λιγότερο από ένας χρόνος απομένει μέχρι την εφαρμογή της 1ης φάσης του Γενικού Σχεδίου Υγείας και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας βρίσκεται σε πυρετώδεις εργασίες και διαβουλεύσεις για την έγκαιρη υλοποίηση των σχεδιασμών και χρονοδιαγραμμάτων. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ο αριθμός των γενικών και ειδικών ιατρών που θα επιλέξουν να συμμετέχουν στο ΓεΣΥ καθώς επίσης και κλινικά εργαστήρια.

Πάντως ο φιλόδοξος στόχος του ΓεΣΥ είναι η κάλυψη των υφιστάμενων προβλημάτων που παρουσιάζει σήμερα ο τομέα της Υγείας που δεν είναι άλλα από την απουσία καθολικής κάλυψης και ισότιμης πρόσβασης τόσο σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας, η καταβολή ψηλών δαπανών απευθείας από τους ασθενείς, η υπερφόρτωση του δημόσιου τομέα  και η δημιουργία λιστών αναμονής, καθώς επίσης και η απουσία συντονισμού μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με αποτέλεσμα τις διπλές υποδομές και τη σπατάλη πόρων.

Διαβάστε ακόμα: Resolute: Υπό την ομπρέλα της η Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες

Τι ισχύει σήμερα
Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο ΟΑΥ, σήμερα πέραν του 75% του πληθυσμού στην Κύπρου εξαρτάται από τον δημόσιο τομέα για την παροχή υπηρεσιών υγείας όπου στα δημόσια νοσηλευτήρια εργοδοτούνται γύρω στους 800 ιατρούς, υπάρχουν 40 φαρμακεία, 50 κλινικά εργαστήρια, 1.350 νοσοκομειακές κλίνες. Μπορεί μεν η ιατρική φροντίδα να παρέχεται δωρεάν, αλλά η μεγάλη εξάρτηση του πληθυσμού από το δημόσιο τομέα δημιουργεί τις μεγάλες λίστες αναμονής.

Από την άλλη, στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να παρατηρείται γρήγορη εξυπηρέτηση αλλά οι ασθενείς καλούνται να καταβάλουν υψηλές δαπάνες που παρά το γεγονός μόλις το 25% του πληθυσμού εξαρτάται από τον ιδιωτικό τομέα, οι συνολικές ετήσιες δαπάνες τους αναλογούν στο 50% των συνολικών ετήσιων δαπανών στον τομέα της υγείας. Παράλληλα, η γρήγορη εξυπηρέτηση οφείλεται και στο γεγονός ότι στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν 2.270 ιατροί, 500 φαρμακεία, 150 κλινικά εργαστήρια και 1.360 νοσοκομειακές κλίνες.

Διαβάστε ακόμα: ΟΑΥ: Υπ ατμον 340 μέρες πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ

Τα κομβικά σημεία πριν την εφαρμογή της 1ης Φάσης ΓεΣΥ
Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018,  θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τους παροχείς υπηρεσιών υγείας για τους σφαιρικούς προϋπολογισμούς, ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο, οι κανονισμοί δηλαδή, που αφορούν τη συλλογή εισφορών των δικαιούχων (οι κανονισμοί βρίσκονται στο στάδιο νομοτεχνικού ελέγχου),  οι κανονισμοί που αφορούν την συμπληρωμή και συνεισφορά (επίσης βρίσκονται στο στάδιο νομοτεχνικού ελέγχου).

Παράλληλα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πλαίσιο που αφορά τους προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς που θα συμμετέχουν στο ΓεΣΥ (με την διαδικασία να βρίσκεται στο στάδιο των διαβουλεύσεων, ενώ ολοκλήρωσης χρήζει και το πλαίσιο για τα φαρμακεία, τα εργαστήρια και τους δικαιούχους.

Την ίδια ώρα θα πρέπει να εφαρμοστεί η στρατηγική επικοινωνίας του ΓεΣΥ μέσω της οποίας οι πολίτες και οι παροχείς θα ενημερωθούν για τις πρόνοιες του ΓεΣΥ, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ετοιμαστούν τα συστήματα πληροφορικής για το ΓεΣΥ που αφορούν την ιστοσελίδα του ΓεΣΥ, το Κέντρο Εξυπηρέτησης ΓεΣΥ καθώς το σύστημα διαχείρισης παροχέων και δικαιούχων και τον κατάλογο Προσωπικών Ιατρών.

Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει η εγγραφή στο σύστημα του ΓεΣΥ των παροχέων και δικαιούχων των υπηρεσιών υγείας, ενώ τέλος θα πρέπει να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους παροχείς υπηρεσιών υγείας που θα συμμετέχουν στο ΓεΣΥ.

Διαβουλεύσεις με ιατρούς
Αγκάθι, πάντως, εξακολουθεί να αποτελεί το θέμα της διαβούλευσης του ΟΑΥ με τους ιατρούς για το ύψος της αποζημίωσης που λαμβάνουν με την συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ. Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές εκ μέρους ΠΙΣ ότι δεν έχει γίνει διαβούλευση, ο πρόεδρος του ΟΑΥ ανέφερε ότι κατόπιν αιτήματος του ΠΙΣ άλλαξε η διαδικασία που ακολουθείται. «Εμεί ς έχουμε παρουσιάσει τις θέσεις μας και αναμένουμε την τοποθέτηση του ΠΙΣ». Πάντως, ο κ. Αντωνίου τόνισε ότι η διαβούλευση δεν συνιστά διαπραγμάτευση, υποδεικνύοντας ότι τα καθορισμένα από τον νόμο χρονοδιαγράμματα για εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι ασφυκτικά και θα πρέπει να βρεθεί η βέλτιστη λύση. Δεν μπορεί, όπως είπε, να παραμείνουν όλοι ικανοποιημένοι. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως με βάση τους υπολογισμούς για το ύψος των αποζημιώσεων που θα τους καταβάλλεται δεν τους αδικεί, αλλά αντίθετα γίνεται μια πιο δίκαιη κατανομή του κόστους. Επισήμανε με νόημα, επίσης, πως στους υπολογισμούς που έγιναν για τον καθορισμό των αποζημιώσεων, λήφθηκαν υπόψη και τυχόν και μη δηλωμένα εισοδήματα ιατρών.

Δικαιούχοι του ΓεΣΥ
Οι υπηρεσίες υγείας εντός του ΓεΣΥ παρέχονται από όλους τους παροχείς υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΥ. Για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας, ο ΟΑΥ συμβάλλεται με φυσικά, νομικά πρόσωπα  και κρατικές υπηρεσίες.

Δικαιούχοι είναι όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, καθώς και πολίτες της ΕΕ που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές και εργάζονται ή έχουν αποκτήσει δικαίωμα μόνιμης διαμονής.
 
Επίσης, δικαιούχοι είναι και Πολίτες τρίτων χωρών που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές και πληρούν τις πρόνοιες της εθνικής νομοθεσίας.

Σε ό,τι αφορά τους Τουρκοκυπρίους, δικαιούχοι θα είναι, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου, όσοι Τουρκοκύπριοι διαμένουν  στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές.

Λήψη υπηρεσιών
Η λήψη υπηρεσιών υγείας απαιτείται εγγραφή στο ΓεΣΥ θα γίνεται μέσω της διαδικτυακής πύλης δικαιούχων του ΟΑΥ ή κατόπιν επίσκεψης σε προσωπικό ιατρό (ΠΙ). Θα πρέπει απαραίτητα ο κάθε ασθενής να είναι εγγεγραμμένος σε κατάλογο ΠΙ και η επιλογή ΠΙ και εγγραφή στον κατάλογό του θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πύλης δικαιούχων του ΟΑΥ ή κατόπιν επίσκεψης σε ΠΙ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΠΙ θα αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής και τον πλοηγό του ασθενή στο Σύστημα, ενώ ο ΠΙ θα παραπέμπει τον ασθενή σε ειδικό ιατρό. Οι επισκέψεις σε φαρμακεία και κλινικά εργαστήρια θα γίνονται κατόπιν έκδοσης συνταγής/παραπομπής από συμβεβλημένο ιατρό. Σημειώνεται επίσης πως ο κατάλογος κάθε ΠΙ δεν θα υπερβαίνει τις 2.500 ασθενείς.

Πρόσβαση δικαιούχων στο ΓεΣΥ
Οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν απευθείας πρόσβαση σε Προσωπικούς Ιατρούς, Οδοντίατρο για προληπτική οδοντιατρική φροντίδα, ασθενοφόρα, γυναικολόγους (για γυναίκες άνω των 15 ετών οι οποίες θα πρέπει να καταβάλλουν το συμπλήρωμα που καθορίζεται στα €6) καθώς και τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών με την καταβολή συμπληρώματος €10.

Μετά από εξασφάλιση παραπεμπτικού οι δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση σε ειδικούς ιατρούς, κλινικά εργαστήρια, φαρμακεία, σε νοσηλευτές – μαίες –επαγγελματίες υγείας, καθώς και σε νοσηλευτήρια για παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας δικής τους επιλογής, νοουμένου ότι οι παροχείς έχουν συνάψει συμφωνίες με τον ΟΑΥ, ενώ οι ασθενείς θα καταβάλλουν και το ανάλογο συμπλήρωμα όπως παρουσιάζουμε πιο κάτω.
 
 
Αξίζει να σημειωθεί πως στόχος του ΟΑΥ με την επιβολή καταβολής συμπληρώματος από τον ασθενής είναι η αποφυγή κατάχρησης και σπατάλης, ενώ έχει θέσει ανώτατο όριο συμπληρωμής ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση και το ανώτατο όριο έχει καθοριστεί στα €300 ευρώ για τον γενικό πληθυσμό, τα €75 για παιδιά, €75 για χαμηλοσυνταξιούχους και €75 για λήπτες βοηθήματος ΕΕΕ.

Φάρμακα που θα καλύπτει το ΓεΣΥ
Με βάση τον ΟΑΥ, το ΓεΣΥ θα καλύπτει συνταγογραφούμενα φάρμακα και εμβόλια, ευρύ κατάλογο με φάρμακα που είναι διαθέσιμα στον κρατικό και ιδιωτικό τομέα, νέες και καινοτόμες θεραπείες, ενώ παράλληλα ο ΟΑΥ θα αποζημιώνει το φθηνότερο φάρμακο στη βάση της δραστικής ουσίας ή/και της θεραπευτικής κατηγορίας. Επίσης, ο δικαιούχος θα μπορεί να λαμβάνει πιο ακριβό φάρμακο καταβάλλοντας τη διαφορά στη τιμή.

Οι εισφορές στο ΓεΣΥ

Δειτε Επισης

Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος