Μ. Μιχαήλ: Μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις σε αναδυόμενους τομείς

Καρπούς αποδίδουν οι επιτυχείς δραστηριότητες του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), οι οποίες εμπίπτουν στις προσπάθειες της κυβέρνησης να αναζωογονήσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν συνθήκες μακροπρόθεσμης ευημερίας, με αποτέλεσμα σήμερα να παρουσιάζονται πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις σε αναδυόμενους και παραδοσιακούς τομείς της κυπριακής οικονομίας, πράγμα το οποίο αντικατοπτρίζεται στη ροή άμεσων ξένων επενδύσεων.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Invest Cyprus, Μιχάλης Μιχαήλ στην ομιλία του στο πλαίσιο της τελετής των βραβείων Invest Cyprus CIPA International Investment Awards 2018, επισημαίνοντας πως υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και την ανεκτίμητη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, ο Οργανισμός εφαρμόζει μια στοχοθετημένη στρατηγική στο πλαίσιο της οποίας έθεσε συγκεκριμένους στόχους και υιοθέτησε καινοτόμα εργαλεία για την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

«Μια φιλόδοξη στρατηγική μεταρρύθμισης, καθώς και μια σειρά στοχοθετημένων πρωτοβουλιών σε επιλεγμένες αγορές και επιχειρηματικό κοινό, μας επέτρεψαν να τονώσουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον σε νέα και υπάρχοντα έργα και τομείς, αξιοποιώντας παράλληλα τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι διεθνείς εξελίξεις», ανέφερε ο κ. Μιχαήλ.

Ο γενικός στόχος, πρόσθεσε, είναι η προσέλκυση επενδύσεων με προστιθέμενη αξία που μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, στην τόνωση της επιχειρηματικής και επενδυτικής δραστηριότητας. «Η νέα μας στρατηγική ψηφιακής επικοινωνίας, η οποία μας βοηθά να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της κοινωνικής και επαγγελματικής πλατφόρμας, αποτελεί σημαντικό εργαλείο που συμβάλλει σημαντικά σε αυτή την προσπάθεια».

Επενδυτικές ευκαιρίες
Σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει σήμερα η Κύπρος, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε πως υπάρχει δυναμική για ξένες εταιρείες να μεταφέρουν τα περιφερειακά κεντρικά τους γραφεία στην Κύπρο λόγω του χαμηλού λειτουργικού κόστους, τη διαθεσιμότητα ανθρώπινου δυναμικού υψηλού επιπέδου και την άριστη ποιότητα των επαγγελματικών υπηρεσιών. Παράλληλα, είπε, η  Κύπρος αποτελεί μια ασφαλής και αξιόπιστη δικαιοδοσία κοινού δικαίου. «Ιδιαίτερα ενόψει του Brexit, βλέπουμε ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες για την προώθηση της Κύπρου ως ελκυστικού εναλλακτικού προορισμού για τις επιχειρήσεις και έχουν διαθέσει έναν ειδικό προϋπολογισμό για να επωφεληθούν από τις προοπτικές που υπάρχουν».

Ένας άλλος τομέας που προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες είναι ο τομέας των startups και καινοτομίας, για τον οποίο έχουν εισαχθεί σημαντικά κίνητρα, όπως μια δέσμη φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις σε νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Ένας άλλος εναλλακτικός τομέας που διατηρεί το αναπτυξιακό δυναμικό είναι ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο οποίος είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος κλάδος που συνδυάζει την ιατρική και την ευεξία με την αποκατάσταση και τις επιλογές διακοπών. Στην περιοχή αυτή αναπτύσσονται πολλά έργα, με μερικά από τα οποία ήδη λειτουργούν.
 
Επιπλέον, o τομέας των επενδυτικών κεφαλαίων, ο οποίος έχει σημειώσει ετήσια άνοδο 18% από το 2014, είναι επίσης ένας ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας με σημαντικές ενδείξεις ανάπτυξης και ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες.

Ελκυστικός προορισμός
Η Κύπρος, σημείωσε ο κ. Μιχαήλ, αποτελεί έναν εξαιρετικά ελκυστικό επενδυτικό προορισμό λόγω των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της, όπως το φορολογικό της σύστημα, το νομικό πλαίσιο, η γεωστρατηγική της θέση που παρέχει πρόσβαση στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

«Δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να τα ξεπεράσουμε και να τα βάλουμε πίσω μας. Ειδικά στο σημερινό εξαιρετικά ασταθές και εξαιρετικά ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, η ικανότητα της Κύπρου να προσαρμόζει, να μεταρρυθμίζει, να εκσυγχρονίζει και να καινοτομεί συνεχώς αποτελεί προϋπόθεση για την εδραίωση της βιωσιμότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».

Δειτε Επισης

Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards