Συμφωνία €13,8 εκατ Κυβέρνησης και Γερμανικού Ογκολογικού

Μετά από τέσσερις και πλέον μήνες καθυστερήσεων, πέφτουν στις 31 Μαΐου οι υπογραφές μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου που βρίσκεται στη Λεμεσό. Μια συμφωνία, η οποία θα ανακουφίσει μεγάλο αριθμό ασθενών της Λεμεσού και την Πάφου, οι οποίοι αναγκάζονταν μέχρι σήμερα να πηγαινοέρχονται στη Λευκωσία για τις απαραίτητες θεραπείες τους. 
 
Η σύμβαση για «αγορά υπηρεσιών ακτινοθεραπείας και σχετικών υπηρεσιών από το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο» είναι τριετής, με δικαίωμα ανανέωσης της με τους ίδιους όρους για ακόμα δώδεκα μήνες συν δώδεκα μήνες. Η αξία της σύμβασης ανέρχεται στα €13,8 εκατ (€4,6 εκατ σε ετήσια βάση), ενώ βάσει της συμφωνίας θα καλύπτεται η θεραπεία των ασθενών σε ποσοστό 100%, όπως ισχύει και με τις υπηρεσίες του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως σε ετήσια βάση θα εξυπηρετούνται περίπου 1300 ασθενείς, ενώ στη Σύμβαση θα  υπάρχει ειδική πρόνοια για κάλυψη μεγαλύτερου αριθμού ασθενών εφόσον χρειαστεί.
 
Οι παρεχόμενες Υπηρεσίες
Η συμφωνία του Υπουργείου Υγείας με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο θα περιλαμβάνει: 
Α. Την παροχή υπηρεσιών ακτινοθεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς  από τη Λεμεσό και την Πάφο. Οι ασθενείς από Λευκωσία και Λάρνακα θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου
Β. Την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών στον διαγνωστικό τομέα. Πιο αναλυτικά, οι ασθενείς από όλοι την Κύπρο θα μπορούν να κάνουν χρήση του PET-CT  Scan, της πλέον σύγχρονης μεθόδου διαγνωστικής στον τομέα της ογκολογίας και της καρδιολογίας, η οποία δεν προσφέρεται από άλλο ιατρικό κέντρο στην Κύπρο. Τονίζεται ότι για τη συγκεκριμένη εξέταση, οι ασθενείς μεταβαίνουν σήμερα στο εξωτερικό. 
 
Μέσω επιτροπής η παραπομπή ασθενών
Μιλώντας στο InBusinessNews, ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, Κίκης Καζαμίας, ανέφερε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας στις 31 Μαΐου, οι υπηρεσίες θα αρχίσουν να παρέχονται άμεσα στους ασθενείς. Βάσει της διαδικασίας, ιατροί τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, θα μπορούν να παραπέμπουν ασθενείς σε μια ειδική επιτροπή, ζητώντας την περίθαλψη τους από το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο. Η συγκεκριμένη επιτροπή θα είναι υποχρεωμένη να συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά της εβδομάδα για να επιλαμβάνεται όλων των περιστατικών και αναλόγως να εγκρίνει την παραπομπή των ασθενών στο κέντρο της Λεμεσού. Την αμέσως επόμενη ημέρα, ο ασθενής θα ενημερώνεται σχετικά και θα μπορεί να ξεκινήσει άμεσα τη θεραπεία του.
 
Καθυστερήσεις και εμπλοκές
Κληθείς να σχολιάσει τους λόγους της πολύμηνης καθυστέρησης στη συνομολόγηση της συμφωνίας, ο κ. Καζαμίας δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση με την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας θα μπορούσε να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί σε μόλις ένα μήνα. Τόνισε, ωστόσο, ότι υπήρξε καθυστέρηση μέχρι και τέσσερις μήνες, εξ αιτίας παρεμβάσεων παραγόντων, οι οποίοι δεν είχαν σχέση με τη διαπραγμάτευση. «Η παρουσία μας στα ογκολογικά θέματα δεν είναι ανταγωνιστική έναντι κανενός, αντίθετα νοιώθουμε ότι καλύπτουμε ένα μεγάλο κενό, το οποίο υπάρχει εδώ και χρόνια και το οποίο το κράτος δεν είχε καταφέρει να επιλύσει», υπογράμμισε ο κ. Καζαμίας.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά υπηρεσιών ακτινοθεραπείας από το Γερμανικό Κέντρο, αναμένεται να αποσυμφορήσει σημαντικά το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, το οποίο σήμερα εξυπηρετεί όλους τους καρκινοπαθείς που χρήζουν ακτινοθεραπείας και προέρχονται από όλες τις επαρχίες. Υπενθυμίζεται πως το 80% των καρκινοπαθών στην Κύπρο απευθύνονται στο κράτος για κάλυψη των αναγκών τους. 
 
Το Γερμανικό Ογκολογικό, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό, άνοιξε τις πύλες τον το περασμένο Νοέμβριο. Η αξία του κέντρου υπολογίζεται στα €40 εκατ. Το 70% του ποσού που δαπανήθηκε για την κατασκευή της κλινικής χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων (ΕΤΕπ).  Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ιατρικών και καινοτόμων για τα Κυπριακά δεδομένα υπηρεσιών, όπως ένα ολοκληρωμένο Τμήμα Ακτινοθεραπείας, Τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας, Διαγωνιστικό και Επεμβατικό Τμήμα και Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής.
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»