Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

«Ανατολή» Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας στην καρδιά της Λευκωσίας

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό project που αναπτύχθηκε ποτέ στην Κύπρο. Το Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία με την επωνυμία “RISE” (Research centre on Interactive media, Smart systems and Emerging technologies), η ίδρυση του οποίου ανακοινώνεται σήμερα Τετάρτη 29 Νοεμβρίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης τόσο για τον Δήμο Λευκωσίας όσο και για ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα της Κύπρου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έφθασαν στα χέρια μας, το συνολικό κόστος του έργου έχει προϋπολογιστεί στα €50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα €15 εκατ. θα αντληθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του προγράμματος “HORIZON 2020”.

Στην πρώτη φάση του έργου η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεισφέρει άλλα €15 εκατ. με ορίζοντα 15ετίας, ενώ έχει προβλεφθεί συμπληρωματική κρατική χρηματοδότηση άλλων €15 εκατ. ευρώ, με κάλυψη του υπόλοιπου ποσού από τους πόρους τους οποίους θα συνεισφέρουν οι εταίροι της κοινοπραξίας.
Την κοινοπραξία αποτελούν ο Δήμος Λευκωσίας, ως συντονιστής εταίρος, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Max Planck Institute της Γερμανίας και το University College of London.

Το “RISE” θα φιλοξενηθεί στο κέντρο της Λευκωσίας, καθώς εντάσσεται στη στρατηγική για την Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου, που έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας και δημιουργικότητας, με πυρήνα την κεντρική περιοχή της πόλης. 

Καθώς το “RISE” φιλοδοξεί να είναι ανοικτό και προσβάσιμο από όλες τις κοινότητες της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων, έχει συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό του έργου η δημιουργία μιας συνοικίας δημιουργικών επιχειρήσεων, με στόχο τη στήριξη της κυπριακής startup κοινότητας.

Όπως, μάλιστα, μας ενημέρωσε ο Δήμος Λευκωσίας, στο πλαίσιο του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας για την αναζωογόνηση του κέντρου της πρωτεύουσας, γίνονται προσπάθειες συνεργασίας με τις αντίστοιχες «αρχές» της τουρκοκυπριακής κοινότητας, προκειμένου να δημιουργηθεί μια παρόμοια συνοικία και στο κατεχόμενο κομμάτι της πόλης.

Δειτε Επισης

Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου
Η Freedom24 Super Grand Χορηγός για τον πρώτο Ολυμπιονίκη της Κύπρου Παύλο Κοντίδη