Dale Carnegie: Μετά την κρίση, οι επιχειρήσεις στρέφονται στον άνθρωπο

Δυναμικά στην προσπάθεια να συμβάλει με τη σειρά της στην ανάπτυξη του προσωπικού κάθε εταιρείας έχει εισέλθει η Dale Carnegie Κύπρο, εκμεταλλευόμενη την τεχνογνωσία της, η οποία ανανεώνεται διαρκώς, διευρύνεται και φιλτράρεται, μέσα από σχεδόν έναν αιώνα αληθινών εμπειριών από την επιχειρηματική ζωή. Όπως αναφέρει στο InBusinessNews ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dale Carnegie Cyprus, Ντίνος Δημητρίου, το γεγονός ότι η οικονομία της Κύπρου έχει πάρει τα πάνω της, δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να επικεντρωθούν ξανά στο σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που διαθέτουν, τον άνθρωπο.

Πώς αποτιμάτε την πορεία της Dale Carnegie σχεδόν δέκα μήνες μετά την ανάληψη του Franchise της στην Κύπρο από την DC Personal and Professional Development;
H Dale Carnegie εδώ και 105 χρόνια έχει καταφέρει να στήριξη την πορεία πέραν των οκτώ εκατομμυρίων επαγγελματιών ανά το παγκόσμιο, ενώ στην Κύπρο πέραν των 4.000 έχουν επιτυχώς περάσει από τα προγράμματα μας. Αυτό είναι εμφανές ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες κατά τις συναντήσεις με εταιρείες, όπου διαπιστώνω με ευχαρίστηση ότι απόφοιτοι των προγραμμάτων μας κατέχουν σημαντικές θέσεις στην κοινωνία και στις επιχειρήσεις. Συνεχώς αναφέρονται στην συμβολή, μεταξύ άλλων, της εκπαίδευσης που έτυχαν από την Dale Carnegie ως ένας λόγος για την επιτυχημένη επαγγελματική τους πορεία. Οι επιχειρήσεις στην Κύπρο συνεχίζουν να αγκαλιάζουν τις προσπάθειες μας να συμβάλουμε και εμείς με τη σειρά μας στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τους σε διάφορους τομείς που εκπροσωπούμε. Το γεγονός ότι η οικονομία της Κύπρου έχει πάρει τα πάνω της, δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να επικεντρωθούν ξανά στο σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που διαθέτουν, τον άνθρωπο.

Διαβάστε ακόμα: Τύμπανα πολέμου για τις αυξήσεις στους Ημικρατικούς

Ποιος ο στόχος της εταιρείας στην Κύπρο και ποια τα πλάνα για το 2018;
Οι στόχοι της ομάδας Dale Carnegie Κύπρου το 2018, και όχι μόνο, είναι να προσφέρουμε την ευκαιρία στις επιχειρήσεις κάθε τομέα στην Κύπρο να αξιοποιήσουν τις διάφορες λύσεις που προσφέρουμε στους ανθρώπους, να οξύνουν τις ικανότητες τους και να αυξήσουν την απόδοση τους, ώστε να επιτύχουν θετικά, διαρκή και κερδοφόρα αποτελέσματα στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Αυτό θα γίνει βοηθώντας τον κάθε ένα επαγγελματία να ανακαλύψει τις δυνατότητες που κρύβει μέσα του, μέσω των εκσυγχρονισμένων αλλά πάντα στη βάση των δοκιμασμένων προγραμμάτων. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιούμε το υλικό μας, το οποίο περιλαμβάνει 150 ενότητες (modules) του Συστήματος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων (Competency Based Development System), με στόχο τον «συνεταιρισμό στο τομέα της ανάπτυξης» με τις εταιρείες, οι οποίες θα μας εμπιστευτούν να πορευτούμε μαζί προς τις απαιτούμενες ποθητές αλλαγές που οραματίζονται να επιφέρουν κατά τα επόμενα χρόνια. 
Ποιες υπηρεσίες προσφέρετε;
Προσφέρουμε διαδικασίες αξιολόγησης και εντοπισμού αναγκών, μαθήματα που στοχεύουν στην αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς, σεμινάρια με στόχο την ανάπτυξη διαφόρων δεξιοτήτων ανάλογα με τον ρόλο. Εξάλλου, προσφέρεται, μεταξύ άλλων, κατάρτιση μέσω διαδικτύου - Online με στόχο την προσαρμογή και ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων, διαδικτυακές εκδόσεις, παρέχοντας πολλές δωρεάν πληροφορίες και έρευνες, βιβλία οδηγών, μέσω της προσφοράς ιδεών που προκαλούν σκέψη και θετικό προβληματισμό, όπως επίσης και εφαρμογές smartphone, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα μάθησης παντού.

Οι τεχνικές ικανότητες και τα χαρίσματα
Ποιες διαφορές ή ομοιότητες εντοπίζετε στον τομέα/αγορά που δραστηριοποιείστε στην Κύπρο σε σχέση με το εξωτερικό;

Σύμφωνα με τις έρευνες του Πανεπιστημίου του Harvard, το 80% των επιτευγμάτων στην καριέρα κάποιου οφείλεται στα «soft skills», ενώ μόλις το 20% καθορίζεται από τα «hard skills».Παρόμοια αποτελέσματα είχε και μια έρευνα που διεξήχθη στο Stanford Research Institute και του Carnegie Mellon Foundation (2008). Οι 500 πιο επιτυχημένοι CEO του περιοδικού Fortune αποδεικνύουν ότι το 75% της μακροχρόνιας επιτυχίας τους είναι αποτέλεσμα των «soft skills» που κατέχουν, ενώ μόνο κατά 25% οφείλεται στις τεχνικές τους ικανότητες. 
 
Τα πιο πάνω στοιχεία υποδεικνύουν τη σημασία αυτών των δεξιοτήτων στην εκτέλεση των εργασιών του κάθε μέλους μίας επιχείρησης, καθώς και για την ανέλιξη τους. Στο εξωτερικό αυτό αναγνωρίζεται από τον επιχειρηματικό κόσμο όλο και περισσότερο κατά την πάροδο του χρόνου. 

Ποια βαρύτητα έχουν στην Κύπρο τα «soft skills»;
Στην Κύπρο διαφαίνεται ότι θέλουμε ακόμη δουλειά για να αναγνωρίσουμε τη σημασία της ανάπτυξης αυτών των δεξιοτήτων. Αυτό εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο ως προς τον τρόπο και τη σημασία που δίνουμε στα Τμήματα και τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού. Παρόλο που υπάρχουν εταιρείες που κάνουν εξαιρετική δουλειά, κατά γενική ομολογία η γενική κουλτούρα στο σύνολο πρέπει να αλλάξει. Στην Κύπρο είναι σχεδόν βέβαιο ότι οποιοσδήποτε, είτε βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας είτε απλώς ενημερώνεται σχετικά με τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας για να παραμένει ανταγωνιστικός και αποδοτικός, έχει συναντήσει σε πολλές αγγελίες εργασίας ή τουλάχιστον έχει ακούσει από τον περίγυρο του τον όρο «soft skills». Τα αποκαλούμενα «soft skills» δεν είναι παρά δεξιότητες που αναφέρονται στον συνδυασμό των διαπροσωπικών ικανοτήτων επικοινωνίας ενός ατόμου, των προσωπικών του πεποιθήσεων, της συνολικής  του προσέγγισης για τη ζωή και την εργασία, της συναισθηματικής του νοημοσύνης και των βασικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας του. Σε αντίθεση με το παρελθόν και σε μία εποχή έντονου ανταγωνισμού, όπως είναι η σημερινή, είναι υψίστης σημασίας να κατέχει κάποιος αυτές τις δεξιότητες οι οποίες μπορούν να τον κάνουν να ξεχωρίσει μέσα από ένα πλήθος καλά καταρτισμένων ανθρώπων, και συνεπώς μπορεί να αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για την εύρεση ή μη εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο αναδεικνύει και συνοψίζει την σημασία των δεξιοτήτων αυτών, είναι η φράση πολλών ειδικών την οποία πολύ συχνά ακούμε ή διαβάζουμε, σύμφωνα με την οποία «τα hard skills μπορούν να σου ‘φέρουν’ την συνέντευξη, αλλά χρειάζεσαι τα soft skills για να πάρεις -και να κρατήσεις- την δουλειά».
 
Κάποια από τα βασικότερα και σημαντικότερα αποτελούν οι δεξιότητες της επικοινωνίας, της ομαδικής εργασίας και συνεργασίας, της προσαρμοστικότητας, της επίλυσης προβλημάτων, καθώς και της οργάνωσης και διαχείρισης του χρόνου. Η ικανότητα της επικοινωνίας αναφέρεται στο να μπορεί κάποιος να εκφραστεί με ακρίβεια και σαφήνεια και να είναι σε θέση να παραθέσει πληροφορίες ή να εξηγήσει με δομημένο τρόπο τα επιχειρήματα του, είτε στην περίπτωση μιας προφορικής παρουσίασης είτε μιας γραπτής έκθεσης, ενώ η συνεργασία σχετίζεται με την δυνατότητα να εργαζόμαστε επιτυχώς και αποδοτικά ως μέρος μια μικρής ή μεγαλύτερης ομάδας έχοντας έναν κοινό στόχο.
 
Διαβάστε ακόμα: ALPHA ΚΥΠΡΟΥ: To deal της νέας σεζόν

Δειτε Επισης

Peter Moll: Οι υπηρεσίες cloud αλλάζουν τον τομέα της υγείας
Ξεκινά ο κύκλος δωρεάν διαδικτυακών εκπαιδεύσεων του #YouthEmpowered της Coca-Cola HBC Κύπρου
Ο αντιπρόεδρος του ΠΔΣ Νικόλας Τσαρδελλής μέλος της επιτροπής οικονομικών θεμάτων του CCBE
Εννέα καταξιωμένες σχεδιάστριες μόδας παρουσιάζουν μια σύγχρονη απόδοση της παραδοσιακής κυπριακής ενδυμασίας
Ρεκόρ παραγγελιών λουλουδιών μέσω Wolt για την Ημέρα της Μητέρας
Το Hope For Children τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γραμμών Βοηθείας για Παιδιά
ΙδΕΚ: Κουπόνια καινοτομίας-€10.000 ανά επιχείρηση με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους
Σε εξέλιξη το live link στην Αθηένου… Cyta και Super FM γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών (pics)
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
3η διάλεξη για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία-«Αδειοδοτήσεις και βασικές απαιτήσεις για τη λειτουργία υποστατικών»