Πρωτότυπος φοιτητικός διαγωνισμός στο ΤΕΠΑΚ

INBusinessNews  21/04/2016 09:37
Πρωτότυπος φοιτητικός διαγωνισμός στο  ΤΕΠΑΚ

Πρωτότυπος φοιτητικός διαγωνισμός στο ΤΕΠΑΚ

INBusinessNews  21/04/2016 09:37

Με οικονομικά ζητήματα που άπτονται μικροοικονομικών, μακροοικονομικών αλλά και κοινωνικών πτυχών καταπιάστηκαν οι φοιτητές του τμήματος Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου σε διαγωνισμό με τίτλο «Let’ s talk simple science» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Απριλίου στη Λεμεσό.

Στην παρουσία ακαδημαϊκών, επιχειρηματιών καθώς και συγγενών και φίλων, δεκαπέντε φοιτητές, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν για πέντε λεπτά μια ιδέα προερχόμενη από το πεδίο των Χρηματοοικονομικών, Ναυτιλιακών και Διοίκησης, η οποία έπρεπε να είναι επιστημονικά σωστή και να παρουσιαστεί με απλό και κατανοητό τρόπο ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού.


Ο πρόεδρος του τμήματος, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεόφυτος Λαμπερτίδης, στον χαιρετισμό του δήλωσε πως οι φοιτητές του τμήματος πιστεύουν στον εαυτό τους και στις γνώσεις τους και καθήκον των εκπαιδευτικών είναι να τους ενθαρρύνουν ακόμη περισσότερο να πιστέψουν στον εαυτό τους και αποκτώντας την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για τη μετέπειτα καριέρα τους.

Ο κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, Καθηγητής Παναγιώτης Θεοδοσίου, στον δικό του χαιρετισμό σημείωσε πως όλο το προσωπικό του τμήματος είναι περήφανοι για τους φοιτητές τους αρκετοί από  τους οποίους έχουν βρει θέσεις εργασίας στη βιομηχανία των χρηματοοικονομικών και της ναυτιλίας αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Παναγιώτης Ανδρέου, που είχε την ιδέα και ανάλαβε την οργάνωση του διαγωνισμού, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες σημείωσε πως οι ίδιοι είναι οι πρεσβευτές του τμήματος και του πανεπιστημίου και η δική τους επιτυχία είναι παράλληλα και επιτυχία του τμήματος. Εξέφρασε ακόμη την επιθυμία αλλά και την πεποίθηση πως αυτός ο διαγωνισμός θα γίνει θεσμός και θα καταστεί ένας δίαυλος επικοινωνίας με τις επιχειρήσεις της βιομηχανίας των χρηματοοικονομικών και της ναυτιλίας.

Οι φοιτητές παρουσίασαν ενδιαφέρουσες ιδέες όπως το ΚC Cyprus System, πρόταση για πάταξη της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με το οποίο από το 35% της φορολογίας των μεγαλοεισοδηματιών, το 10% θα πηγαίνει στο Φόρο Εισοδήματος ενώ το υπόλοιπο 25% θα πηγαίνει σε ειδικό ταμείο που θα διαχειρίζεται το κράτος για τη ναυπήγηση νέων πλοίων που θα ανήκουν στη Δημοκρατία.

Ακούστηκαν ακόμη προτάσεις για προστασία στέγης, μετά την εκποίηση πρώτης κατοικίας από την τράπεζα, με την τράπεζα να αντικαθιστά την πρώτη κατοικία με άλλη μικρότερη, η οποία θα έχει μικρότερο κόστος συντήρησης αυξάνοντας έτσι τη πιθανότητα μετατροπής ενός Μη Εξυπηρετούμενου Δανείου σε εξυπηρετούμενο.

Το πρώτο βραβείο έλαβε ο Ανδρέας Κούσπος με την παρουσίαση του με τίτλο «6Cs» αναλύοντας το σύστημα αξιολόγησης δανείων για τη ναυτιλιακή βιομηχανία που χρησιμοποιούν οι τραπεζικοί οργανισμοί.

Το δεύτερο βραβείο, καθώς και το βραβείο από το κοινό, έλαβε ο Κωνσταντίνος Παπαμηνάς, με την παρουσίασή του με τίτλο «Hedging or Headache?» εξηγώντας πως η αντιστάθμιση κινδύνου μέσω hedging δε σημαίνει κατ’ ανάγκη επένδυση χωρίς ρίσκο.

Το τρίτο βραβείο έλαβε η Κωνσταντίνα Γεωργίου με την παρουσίασή της με τίτλο «Η συμπεριφορά της αγέλης» αναλύοντας τη συμπεριφορά των επενδυτών οι οποίοι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, την ίδια χρονική περίοδο παίρνοντας τις ίδιες αποφάσεις, κάνοντας αναφορά στη «φούσκα» που δημιουργήθηκε στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Χορηγοί του διαγωνισμού ήταν το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού και η Deloitte Κύπρου. Χορηγός επικοινωνίας ήταν το InBusinessNews.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας