PWC: O χρυσός δεν έλαμψε το 2013

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση τιμών της PwC, ο χρυσός, το ασήμι και ο χαλκός συγκαταλέγονται ανάμεσα στα μέταλλα που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα κατά τη διάρκεια του 2013 το οποίο χαρακτηρίστηκε από μειώσεις της λογιστικής αξίας, πτώση των τιμών των βασικών αγαθών και μείωση των εσόδων.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτή τη χρονιά παρουσιάζει ο χρυσός. Το 2011 η αξία του είχε ξεπεράσει τα $1,900 την ουγγιά, το φετινό καλοκαίρι έπεσε γύρω στα $1,200 ενώ σήμερα κυμαίνεται στα $1,300, την ώρα που οι παραγωγοί ετοιμάζονται για ένα δύσκολο 2014. Μόλις το 47% των παραγωγών χρυσού αναμένει αύξηση της τιμής του μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με 88% πέρσι, γεγονός που αντικατοπτρίζει τα μειωμένα επίπεδα εμπιστοσύνης.

Το μέταλλο με τη χειρότερη απόδοση φέτος ήταν το ασήμι, με τις τιμές του να σημειώνουν κατακόρυφη πτώση της τάξης του 40%. Ωστόσο, οι παραγωγοί εμφανίζονται αισιόδοξοι για το 2014, καθώς μόλις το 9% αναμένει περαιτέρω μείωση της τιμής την επόμενη χρονιά.

Μείωση κατέγραψαν και οι τιμές του χαλκού, από $3,70 τη λίβρα στην αρχή του έτους σε περίπου $3 σήμερα.  Ωστόσο, οι τιμές αναμένεται να σταθεροποιηθούν το 2014, καθώς τα δύο τρίτα σχεδόν των ερωτηθέντων (62%) προβλέπουν ότι οι τιμές του χαλκού θα παραμείνουν στα σημερινά περίπου επίπεδα.

Ο John Gravelle, επικεφαλής παγκόσμιων μεταλλευτικών εργασιών της PwC, δήλωσε σχετικά:

«Ενώ το 2013 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τις μεταλλευτικές εταιρείες, ο κλάδος εκφράζει την πεποίθηση ότι θα υπάρξει ανάκαμψη. Ο χρυσός, το ασήμι και ο χαλκός ίσως να μην αγγίξουν επίπεδα ρεκόρ στο εγγύς μέλλον, ωστόσο σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται αύξηση των τιμών.»

Περικοπές και μείωση του κόστους

Η διαχείριση του κόστους και η εξεύρεση χρηματοδότησης αποτελούν βασικές προτεραιότητες για τις μεταλλευτικές εταιρίες καθώς σύμφωνα με την έκθεση:

•    Τα δύο τρίτα (66%) των μεταλλευτικών εταιρειών αναφέρουν ότι η διαχείριση των δαπανών τους θα αποτελέσει μια σημαντική επιχειρηματική ανάγκη το 2014
•    Περισσότεροι από τους μισούς (54%) θεωρούν την εξεύρεση χρηματοδότησης ζωτικής σημασίας
•    Ένας στους πέντε (20%) συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνει ότι στα σχέδιά τους περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο εξαγορών και συγχωνεύσεων

Ο John Gravelle, πρόσθεσε:

«Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το οποίο χαρακτηρίστηκε από δαπάνες  σε εξαγορές και συγχωνεύσεις αλλά και επέκταση των εργασιών του  κλάδου,  αποτέλεσμα των ψηλών τιμών των μετάλλων, οι μεταλλευτικές εταιρείες προβαίνουν σήμερα σε περικοπές. Η υλοποίηση στρατηγικής και αυστηρής διαχείρισης του κόστους αλλά και οι υπεύθυνες επενδύσεις στην ανάπτυξη της παραγωγής κρίνονται απαραίτητες για να δοθούν κίνητρα στους επενδυτές να επιστρέψουν στον κλάδο.

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, μέσα από την υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας, αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, δίνοντας έτσι ελπίδα στις μεταλλευτικές εταιρείες που εξακολουθούν να πουλούν τα αγαθά τους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Στην αύξηση της μακροπρόθεσμης ζήτησης θα συμβάλει και η σταδιακή οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ.
 

Δειτε Επισης

Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards