PwC: 60δις προς απομόχλευση

Σύμφωνα με προβλέψεις της PwC, οι ευρωπαϊκές τράπεζες το 2013 αναμένεται να διαπραγματευτούν δάνεια ονομαστικής αξίας τουλάχιστον €60 δις, στα πλαίσια ενίσχυσης της απομόχλευσής τους. Οι αντίστοιχες συναλλαγές ανήλθαν το 2012 σε περίπου €45 δις και το 2011 σε €36 δις.

Μέχρι σήμερα, μεγάλος αριθμός συναλλαγών σε σχέση με τα χαρτοφυλάκια δανείων αφορούσαν δανεισμό με εξασφάλιση ακινήτων. Στο μέλλον, η PwC αναμένει μεγαλύτερη επικέντρωση σε εταιρικό δανεισμό, σε συνδυασμό με δάνεια πιο μακροπρόθεσμης λήξης.

Ωστόσο, με τους σημερινούς ρυθμούς διάθεσης, οι τράπεζες έχουν ακόμη δρόμο μπροστά τους, καθώς η PwC εκτιμά ότι τα ανεπιθύμητα χαρτοφυλάκια δανείων ξεπερνούν συνολικά σε ολόκληρη την Ευρώπη τα €2,5 τρις.

Σχετική ανάλυση της συμβουλευτικής ομάδας της PwC για τα ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια καταδεικνύει αύξηση της δραστηριότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ισπανία, με σημαντικές δυνατότητες για μελλοντικές συμφωνίες στο σύνολο της Ευρωζώνης. Αναμένεται ότι η ώθηση αυτή σε ότι αφορά την υψηλή αξία και τον όγκο των συναλλαγών θα συνεχιστεί και τα επόμενα μερικά χρόνια.

O Στέλιος Κωνσταντίνου, Υπεύθυνος Συνέταιρος για τον τραπεζικό τομέα στην PwC Κύπρου, δήλωσε σχετικά:

«Το 2012 είδαμε μεγάλο αριθμό διαφόρων τραπεζών να προωθούν τα χαρτοφυλάκιά τους στην αγορά, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα ‘της πρώτης κίνησης’ αναγνωρίζοντας ότι, σύμφωνα με τους θεμελιώδεις νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος των συναλλαγών στο μέλλον τόσο χαμηλότερη θα είναι η τιμή. Το ζήτημα της τιμής είναι σαφές ότι θα συνεχίσει να αποτελεί στο μέλλον μια σημαντική πρόκληση για πωλητές σε χώρες που ήδη εξελίσσονται σε πιο ώριμες αγορές.

«Βλέπουμε ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια εκ μέρους μεγάλου αριθμού τραπεζών σε ότι αφορά το μέγεθος των μη βασικών (non-core) χαρτοφυλακίων τους. Σε ότι αφορά τις μελλοντικές προοπτικές, ο αριθμός των πιθανών συναλλαγών της PwC είναι ο μεγαλύτερος που έχουμε δει ποτέ και πιστεύουμε ότι η αγορά θα παραμείνει δραστήρια για τα επόμενα πέντε τουλάχιστον χρόνια και ενδεχομένως για πολύ περισσότερο.»
 

Δειτε Επισης

ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands