ETEK: Μελετητικά γραφεία γίνονται εταιρείες

Με την έγκριση των Εσωτερικών Κανονισμών του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), οι οποίοι καθορίζουν το θέμα της Υποχρεωτικής Ασφάλισης Επαγγελματικής Ευθύνης για σκοπούς εγγραφής εταιρειών στο Μητρώο Εταιρειών του ΕΤΕΚ, άρχισε η εφαρμογή της τροποποίησης της περί Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου Νομοθεσίας, η οποία επιτρέπει την παροχή υπηρεσιών μηχανικής από εταιρίες περιορισμένης ευθύνης. 

Η Ασφάλιση Επαγγελματική Ευθύνης ήταν η τελευταία εκκρεμότητα για την εφαρμογή του τροποποιημένου, από τον περασμένο Ιούλιο, περί ΕΤΕΚ Νόμου, που επιτρέπει πλέον, από την 1η Φεβρουαρίου 2013, την παροχή μελετητικών υπηρεσιών και υπηρεσιών μηχανικής από εταιρείες (αφού γίνουν μέλη του ΕΤΕΚ).

Η εφαρμογή της εκσυγχρονισμένης Νομοθεσίας επηρεάζει χιλιάδες επαγγελματίες στον τομέα της μηχανικής επιστήμης (αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, μηχανολόγους κ.λπ) στην Κύπρο, αφού δημιουργεί το υπόβαθρο για τη σύσταση μεγαλύτερων οίκων με περισσότερο προσωπικό, ενώ λόγω της δυνατότητας δημιουργίας εταιρείας, στην οποία θα υπάρχουν περισσότερες των ενός ειδικοτήτων/ κλάδων της μηχανικής, θα δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες για την επιτυχή ανάληψη και υλοποίηση απαιτητικών, μεγάλων και πολύπλοκων έργων. Το γεγονός αυτό, δίνει, μεταξύ άλλων, την ευχέρεια σε κυπριακά μελετητικά γραφεία να ανταγωνιστούν ευρωπαϊκούς οίκους, οι οποίοι θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο, κυρίως στη διεκδίκηση μεγάλων προσφορών του Δημοσίου. Οι κυπριακές εταιρείες θα μπορούν πλέον, να διεκδικούν επί ίσοις όροις και μεγάλα έργα στην Ευρώπη.

Δύο από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν τα μελετητικά γραφεία ώστε να μπορούν να εγγραφούν στο ΕΤΕΚ ως εταιρείες είναι:

• Το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας να κατέχεται από μηχανικούς - μέλη του Επιμελητηρίου.
• Η εταιρεία θα πρέπει να συνάψει κατάλληλη ασφάλεια επαγγελματικής ευθύνης.
 

Δειτε Επισης

ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands